• Αρχική
  • Άρθρα
  • H Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στην Ψηφιακή Εποχή: Έρχονται οι νέες βιομετρικές ταυτότητες- Τι πρέπει να ξέρετε (ΒΙΝΤΕΟ)

H Ελλάδα μπαίνει για τα καλά στην Ψηφιακή Εποχή: Έρχονται οι νέες βιομετρικές ταυτότητες- Τι πρέπει να ξέρετε (ΒΙΝΤΕΟ)

Με την είσοδο της χώρας μας στην ψηφιακή εποχή και καθώς βρισκόμαστε προ των πυλών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, οι ταυτότητες που όλοι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα αλλάζουν και εκσυγχρονίζονται.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντιου

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ.Πιερρακάκη, το 2021 αναμένεται η έκδοση των νέων δελτίων ταυτότητας. Όσον αφορά το πως θα μοιάζουν και τι θα περιλαμβάνουν, ο υπουργός ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, πως «η κυβέρνηση εξετάσει το μοντέλο της Εσθονίας, όπου οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή».

«Η κεντρική ιδέα είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό, αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Δίνοντας ένα παράδειγμα, ο υπουργός, ανέφερε πως, «μία από τις υπηρεσίες των νέων ταυτοτήτων, μπορεί να είναι να λαμβάνει ο πολίτης μια εξουσιοδότηση, ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να προσφύγει σε κάποιο ΚΕΠ».

Σημαντική σημείωση: Ο κ.Πιερρακάκης, διευκρίνισε πως η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη και μέσω ΚΕΠ για εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Ωστόσο πρόσθεσε ότι «ένας νέος άνθρωπος ή ένας επαγγελματίας, είναι αμαρτία να μην μπορεί να το κάνει αυτό αυτόματα και να μην μπορεί να πιστοποιηθεί αυτόματα όπως γίνεται σε τόσες άλλες χώρες του κόσμου».

Όπως «αποκάλυψε» ο υπουργός, ένα νέο χαρακτηριστικό που θα εισάγουν οι νέες αυτές ψηφιακές ταυτότητες, θα είναι η λεγόμενη ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους.

Όσον αφορά τα βιομετρικά στοιχεία, αν και δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα από του υπουργείο, γνωρίζουμε πως οι νέες ταυτότητες σχεδιάζονται με βάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το προηγούμενο σχέδιο, περιλάμβανε ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα, αποτύπωμα της ίριδας του ματιού και τσιπάκι.

Επίσης, βασικός στόχος του υπουργείου είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης, έτσι ώστε το κράτος να είναι σε θέση να ταυτοποιεί τον πολίτη, με τις νέες ταυτότητες, «για τις οποίες είναι ήδη στον αέρα ο διαγωνισμός μέσα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», όπως δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης, στο Athens Investment Forum.

Μια ακόμη αλλαγή που δρομολογείται στον δρόμο για την ψηφιακή εποχή, αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, σχεδιάζει το νέο έτος να ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό εισιτήριο η δυνατότητα χρήσης τραπεζικών καρτών, βάσει ενός πετυχημένου, όπως λένε, συστήματος που ήδη λειτουργεί στο Λονδίνο.

Όπως υποστηρίζουν, με αυτόν τον τρόπο ο επιβάτης θα δύναται να περνάει από τις μπάρες των ΜΜΜ, χωρίς να είναι αναγκασμένος να αγοράσει κάποιο εισιτήριο, απλά χτυπώντας την τραπεζική του κάρτα.

(φώτο: Eurokinissi)