• Αρχική
 • Άρθρα
 • H ανάλυση του κυβερνητικού σχεδίου για την οικονομία, τα εργασιακά και τον τουρισμό – Όλα τα μέτρα (ΒΙΝΤΕΟ)

H ανάλυση του κυβερνητικού σχεδίου για την οικονομία, τα εργασιακά και τον τουρισμό – Όλα τα μέτρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Η παρουσίαση των μέτρων γίνεται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, με φόντο τη σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί για τον κορονοϊό, παρουσιάζουν οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Προηγήθηκε το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους υπουργούς να εξειδικεύουν το πρόγραμμα.

Το συνολικό κόστος των μέτρων θα αγγίξει τα 24δισ. ευρώ.

Παίρνοντας τον λόγο ο ΥΠΟΙΚ , Χρήστος Σταϊκούρας, επισήμανε τις 3 φάσεις στήριξης της οικονομίας:

1) Μάρτιο και Απρίλιο είχαμε περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα.

2) Σταδιακή επαναλειτουργία επιχειρήσεων.

3) Από τον Ιούνη μέχρι τον Οκτώβρη, ανάκαμψη της οικονομίας.

4) Το φθινόπωρο θα έχουμε καλύτερη πορεία της οικονομίας.

Τι θα γίνει στην τρίτη φάση – Μέτρα και πολιτικές

 • Επεκτείνεται το δικαίωμα αναστολής σύμβασης, η αποζημίωση ειδικού σκοπού των εργαζόμενων σε τουρισμό εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό, τουρισμό.
 • Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης απασχόλησης.
 • Παρέχεται επίδομα ανεργίας σε εποχικά εργαζόμενους που δεν θα εργαστούν φέτος.
 • Δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων βεβαιωμένων οφειλών. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή έχουν το δικαίωμα αναστολής δόσεων.
 • Επεκτείνεται η μείωση ενοικίου σε επιχειρήσεις που πλήττονται.
 • Για ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που πλήττονται, αναστέλλεται η καταβολή οφειλών.
 • Χορηγείται δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή με βάση την απώλεια τζίρου από Μάρτιο έως Μάιο. Το αδιάθετο ποσό περνά στη δεύτερη φάση.
 • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση του τζίρου κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο με βάση τα στοιχεία τζίρου.
 • Μειώνεται το ΦΠΑ στις μεταφορές στο 13%.
 • Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά.
 • Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως 31 Οκτωβρίου.
 • Μειώνεται ο ΦΠΑ στα σινεμά από 24% σε 13% έως 31 Οκτωβρίου.
 • Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα έξοδα των επιχειρήσεων.
 • Δημιουργείται εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων.
 • Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το κράτος θα επιδοτεί όσους πλήττονται και έχουν δάνεια. Καλύπτονται όλα τα κόκκινα δάνεια για τους πολίτες που επλήγησαν από την πανδημία. Ενισχύονται οι συνεπείς δανειολήπτες και υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν και έχουν κόκκινο δάνειο.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης είπε πως στο επίκεντρο της πολιτικής παραμένει ο εργαζόμενος.

Ο κ. Βρούτσης μίλησε για νέα φάση στήριξης της οικονομίας και κοινωνίας σε τρεις άξονες: επέκταση του πλαισίου έως τον Ιούνιο, πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, ενίσχυση εποχικών εργαζομένων.

Για τον Μάιο, όπως είπε, επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν μπορούν να κρατήσουν έως 60% των εργαζομένων σε αναστολή. Κλειστές επιχειρήσεις έως 100% σε αναστολή. Ύψος αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ.

Μιλώντας για τον μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία», έκανε λόγο για οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν σε ένα περιβάλλον με νέα δεδομένα, πιθανώς με μειωμένο ωράριο.

Όπως είπε, η Πολιτεία πρόκειται να αναπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων, όπου υπάρξουν μειώσεις. Ο μηχανισμός θα ισχύει από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, αν και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης.

Στον μηχανισμό εντάσσονται οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν το λιγότερο 20% μείωση του τζίρου τους κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η Πολιτεία θα αναπληρώνει σε ποσοστό 60% το εισόδημα του εργαζομένου για το χρόνο που αυτός δεν θα εργάζεται. Εάν η καθαρή αμοιβή είναι χαμηλότερη του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται εξ ολοκλήρου. Ο εργοδότης θα καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το διάστημα που ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν θα μπορεί να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βρούτση, χορηγείται επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψης τους.

Επίσης χορηγείται επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Επιπλέον, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.

Επίσης, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τον Μάιο κατά δύο μήνες.

Τέλος, μειώνονται τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια από 100 σε 50 για την λήψη του εποχικού επιδόματος το ερχόμενο φθινόπωρο.

Το σχέδιο της κυβέρνησης που θα εφαρμοστεί τους επόμενους μήνες για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη ρευστότητα εξειδίκευσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκίνησε λέγοντας ότι οι οικονομικοί δείκτες προϊώνιζαν μεγάλη επιτυχία για το 2020 μέχρι την εμφάνιση του Covid-19.


Το υπ. Ανάπτυξης εξασφάλισε την επάρκεια και τον έλεγχο της κερδοσκοπίας σε αντισηπτικά, μάσκες και γάντια, ενώ μερίμνησε για την ασφαλή λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

O υπουργός Ανάπτυξης προειδοποίηση ότι η ύφεση για το 2020 είναι αναπόφευκτη, στόχος είναι να μειώσουμε το εύρος της και να κρατήσουμε ζωντανή την οικονομία για να έχουμε ανάκαμψη το 2021.

Σήμερα, Τετάρτη, άνοιξε και πάλι το ΤΕΠΗΧ 2. Μάλιστα, πάνω από 40.000 επιχειρήσεις κάνανε αίτηση από τις 12 το μεσημέρι.

(sputniknews, in.gr – φωτο:eurokinissi)