• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γι’αυτό δεν μας είπαν τίποτα οι αριστεροί: Η κυβέρνηση βάζει τέλος στο φαινόμενο της εκμετάλλευσης στην ημιαπασχόληση (ΒΙΝΤΕΟ)

Γι’αυτό δεν μας είπαν τίποτα οι αριστεροί: Η κυβέρνηση βάζει τέλος στο φαινόμενο της εκμετάλλευσης στην ημιαπασχόληση (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανατρεπτικό νομοσχέδιο που θα βάζει φρένο στο φαινόμενο της εκμετάλλευσης της ημιαπασχόλησης από τους εργοδότες πέραν του νόμιμου ωραρίου έχει στα σκαριά το Υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρεται, τσουχτερά πρόστιμα θα περιμένουν όσους εργοδότες απασχολούν παράνομα το προσωπικό τους παραπάνω από τις προβλεπόμενες ώρες. Οι εργοδότες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη αφού η επιπλέον ώρα θα κοστίζει ένα ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 15%.

Παράλληλα, θα κοπούν τα επιδόματα από όσους έχουν έστω και ένα ημερομίσθιο μέσω εργόσημου. Οι εργαζόμενοι με εργόσημο μέχρι και σήμερα δεν φαίνονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, με αποτέλεσμα πολλοί να παίρνουν επιδόματα όπως αυτό της ανεργίας, χωρίς να το δικαιούνται και αυτό γιατί η έκδοση και η εξαργύρωση του εργόσημου δεν συνδέεται μηχανογραφικά με την ΕΡΓΑΝΗ.

Αυτό θα το αλλάξει η κυβέρνηση, και για την έκδοση του εργόσημου, θα είναι υποχρεωτική η δήλωση του εργαζόμενου στην ΕΡΓΑΝΗ.

Επίσης, το εν λόγω νομοσχέδιο φαίνεται πως θα κλείνει «την πόρτα» σε όσους εργοδότες δεν πληρώνουν ή δε ρυθμίζουν τις οφειλές τους, καθώς δεν θα μπορούν να υποβάλλουν τις αναλυτικές πρ.δηλώσεις με αποτέλεσμα να βρίσκονται μπροστά σε προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Επίσης, μεταξύ των άλλων, νομοσχέδιο, αναμένεται να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία των συγγενών των θανόντων ασφαλισμένων, οι οποίοι πρέπει να περιμένουν μέχρι και δυο χρόνια για να εισπράξουν τα έξοδα της κηδείας.

Σύμφωνα με όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση, αυτό θα αλλάξει και τα έξοδα θα καταβάλλονται αυθημερόν, μόλις γίνει η διαγραφή του ασφαλισμένου από το μητρώο, ενώ το σχετικό επίδομα θα ανέρχεται στα 800 ευρώ.

Για αυτά τα μέτρα που αναμένεται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, δεν ακούσαμε τίποτε από τους «προοδευτικούς» αριστερούς, γιατί άραγε;

Ακούστε το αναλυτικό ρεπορτάζ του ONE Channel, παρακάτω:


(φώτο: Eurokinissi)