• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γιατί έγινε η παραίτηση Κοτζιά – Με ποιόν τρόπο θα ήθελαν να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Γιατί έγινε η παραίτηση Κοτζιά – Με ποιόν τρόπο θα ήθελαν να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών (ΒΙΝΤΕΟ)

Όποιος δεν το έχει καταλάβει, η προεκλογική μάχη έχει ξεκινήσει, ασχέτως με το πότε θα γίνουν τελικά εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει αφενός τους πολιτικούς του συμμάχους, αφετέρου την δική του υπόσταση.

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν καταρρέει μετά την παραίτηση Κοτζιά. Απλά ίσως «παγώσει» για λίγο, μετά και τις εξελίξεις στην Βουλή των Σκοπίων, κρατώντας τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λίγο ακόμα στην εξουσία, περνώντας όσα μέτρα είναι να περάσουν, μιας και δεν φαίνεται να έρχεται σύντομα Συμφωνία στην Βουλή, η οποία θα ανάγκαζε τον Π. Καμμένο να μην στηρίξει την κυβέρνηση.

Η «καυτή πατάτα» ενδέχεται να περάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης, η οποία στην Κουμουνδούρου εύχονται να είναι μία κυβέρνηση μειοψηφίας με αρχηγό και πάλι τον Α.Τσίπρα, τον οποίο ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε ως καλύτερο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης.

Εκτός και αν μέχρι τότε στον ΣΥΡΙΖΑ πάρουν την «πραγματική εξουσία» στα χέρια τους, όπως ευχήθηκε προτρέποντας ο Π.Πολάκης.

Πως θα συμβεί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία μετά από εκλογές;

Να το ξαναπούμε:

Αν στις επόμενες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία δεν αποκτήσει αυτοδυναμία και έπειτα δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές με απλή αναλογική, η οποία καταργεί το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και επιτρέπει στην Βουλή τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης μειοψηφίας με πολλά μικρά κόμματα να εισέρχονται στο Κοινοβούλιο.

Με την απλή αναλογική μπαίνουν πολλά έως πάρα πολλά κόμματα στην Βουλή. Το αναλογικό σύστημα βασίζεται στην λογική ότι κάθε κόμμα κερδίζει αριθμό εδρών ανάλογο με το ποσοστό που συγκέντρωσε σε όλη την περιφέρεια.

Μέσα σε ένα απόλυτο πολιτικό «μπάχαλο» στην λογική του «όλοι ίδιοι είναι», ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να ξαναβρεθεί στην εξουσία και να εξετάσει εκ νέου την Συμφωνία, την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί, σε όλους τους τόνους, πως δεν θα κυρώσει, σε περίπτωση που είναι στην κυβέρνηση.

Εξάλλου, όπως ισχυρίζονται νομικοί, η Συμφωνία για την Μακεδονία έχει κάποια «νομικά φάουλ» και δεν αποκλείεται να εκπέσει στην σημερινή μορφή της.

Επομένως ο Α.Τσίπρας φροντίζει να ανεβάσει πολιτικά τον «σύμμαχό» του, Π.Καμμένο, ώστε να τον παρουσιάσει ως «δικαιωμένο» που «κολλά» η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η επόμενη μέρα του «πεσμένου» ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε κρίνει την ύπαρξη πολιτικών «συμμάχων» αναγκαία, ειδικά του Π.Καμμένου, ο οποίος έχει πρόσβαση στα «μικρά δεξιά κόμματα», που θα κόψουν ψήφους από τον μεγάλο αντίπαλο, την Νέα Δημοκρατία. 

Ειρήσθω εν παρόδω, ο έτερος Καμμένος, ο Δημήτρης, ενδεχόμενα να μην έφυγε «τσακωμένος» από τους ΑΝΕΛ, ιδρύοντας μετά νέο «δεξιό κόμμα».

Σε αυτή την κατεύθυνση το Μαξίμου «θυσίασε»  τον ΥΠΕΞ, Ν.Κοτζιά, ο οποίος παρουσιάζεται ως η «ηγετική μορφή» προώθησης της Συμφωνίας.

Ενδεχόμενα και ο ίδιος διακρίνοντας το πολιτικό παιχνίδι που «παίζεται», να αρνήθηκε να συμμετάσχει, «τσαλακώνοντας» το κύρος που έχει για τους διεθνιστές πολιτικούς που παρεμβαίνουν στα Βαλκάνια.

Τα περισσότερα άρθρα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αφού τονίζουν την χρησιμότητα του Ν. Κοτζιά, συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ζύγισε ποιον χρειάζεται περισσότερο και κατέληξε ότι αυτός είναι ο «δεξιός λαϊκιστής» όπως χαρακτηρίζεται, Πάνος Καμμένος, από το κόμμα του οποίου, υπάρχουν βουλευτές που προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

  • 65
  •  
  •  
  •  
  •  
  •