• Αρχική
  • Άρθρα
  • Για να μην σας παραμυθιάζουν: ΔΕΝ είναι όλοι ίδιοι- Ιδού η απόδειξη

Για να μην σας παραμυθιάζουν: ΔΕΝ είναι όλοι ίδιοι- Ιδού η απόδειξη

Πολλοί λένε εγκληματικά, ότι «όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο», υποστηρίζοντας πως όποιος και να βγει τα ίδια θα κάνει.

του Νεκτάριου Αρχοντίου

Αυτό το λένε επειδή ονειρεύονται το ιδανικό κόμμα, το οποίο φυσικά και δεν υπάρχει. Κριτήριό τους είναι το «ιδανικό» και όχι «το μη χείρον βέλτιστον» για τη χώρα. Συνήθως, όσοι υποστηρίζουν ότι όλα τα κόμματα είναι το ίδιο, είτε απέχουν από τις κάλπες, είτε ψηφίζουν κάποιο μικρό δήθεν πατριωτικό κόμμα για να τιμωρήσουν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και ελπίζουν ότι ίσως εκείνο να κάνει τη διαφορά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρουν σε κάτι. Αυτό δείχνει και το πόσο σχετικοί (δεν) είναι με το αντικείμενο και τις εξελίξεις που αφορούν την ίδια τους την πατρίδα.

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά σημεία από τη χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βόλο και να σχολιάσουμε ορισμένα πράγματα επ αυτών.

Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε: «ο κ. Τσίπρας είπε «ναι» εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν «όχι». Εκχώρησε «μακεδονική» γλώσσα, «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» εθνότητα στους γείτονές μας. Και δυστυχώς η πληγή αυτή που άνοιξε με τη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κλείσει σύντομα.»

Σχόλιο: Υπάρχουν πολλοί που λένε επικριτικά «Γιατί ο Μητσοτάκης από τους Δελφούς, δήλωσε ότι θα σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών; Τι πράγματα είναι αυτά;» και άλλα παρόμοια. Η απάντηση είναι πως απλά λέει την αλήθεια. Όσοι έχουν γνώση των νόμων και των διαδικασιών, ξέρουν ότι αφού υπερψηφίστηκε, η Συμφωνία έγινε πλέον διεθνής συνθήκη, πράγμα που σημαίνει ότι οι επόμενες κυβερνήσεις δεν θα μπορούν να την καταργήσουν, ακόμη και να το ήθελαν. Οπότε, ακόμη και αν κάποιος ήθελε να την καταργήσει, επειδή έτσι λειτουργεί το σύστημα, πρέπει, θέλει, δε θέλει, να τη σεβαστεί.

Κατόπιν αναφέρθηκε στην πολιτική μείωσης των φόρων.

«Άκουσα τον κ. Τσίπρα, επίσης, να μου λέει ότι διεκδικώ μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα διότι θέλω να ευνοήσω το μεγάλο κεφάλαιο. Είμαστε «πλουτοκράτες» εμείς ενώ αυτοί είναι δήθεν προοδευτικοί και με το λαό. Να εξηγήσω, λοιπόν, πώς έχουν τα πράγματα: Από το 2016, πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ζήτησα δημόσια να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμα. Και επειδή δεν έχω την απαίτηση όλοι οι συμπολίτες μας να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των δημόσιων οικονομικών, θα το πω πολύ απλά: Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα σημαίνουν λιγότεροι φόροι για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Μικρότερα πλεονάσματα σημαίνουν χαμηλότερες εισφορές για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα σημαίνουν πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό κοινωνικό κράτος. Σημαίνουν στοχευμένες προσλήψεις εκεί που τις έχουμε ανάγκη: στα νοσοκομεία μας και την παιδεία μας.


Σχόλιο: Αυτά αφιερώνονται σε εκείνους που έχουν «φάει» την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δήθεν με Μητσοτάκη θα καλοπαιρνούν μόνο οι πλούσιοι και οι φτωχότεροι πολίτες θα «υποστούν τα πάνδεινα». Απλές γνώσεις, όχι οικονομικών αλλά μαθηματικών να έχει κανείς καταλαβαίνει.

Προσοχή εδώ

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

«Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι αν καταφέρουμε να πετύχουμε μικρότερα πλεονάσματα, ένα κομμάτι από αυτή τη μείωση θα επιστρέψει σε μειώσεις φόρων, αλλά και ένα άλλο κομμάτι θα πάει σε στοχευμένες κοινωνικές παροχές. Θα στηρίξουμε, παραδείγματος χάριν, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτή είναι μία  πολιτική που την ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία το 2014, αλλά πολεμήθηκε τότε λυσσαλέα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Ένα μικρό μηνιαίο επίδομα για τους συμπολίτες μας οι οποίοι ζουν σε ακραία φτώχεια, σε ακραία ανέχεια. Εμείς κάναμε πράξη αυτήν την πολιτική. Και δεσμεύομαι ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα φτάσει στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να καλύψει 800.000 συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και μειώνοντας τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μπορούμε να κάνουμε και μία πιο ουσιαστική πολιτική για τα μεγάλα προβλήματα τα οποία -πολλές φορές- τα σπρώχνουμε στο μέλλον.»

Η Διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

«Αναρωτιέμαι, αν είναι πρόοδος να υπερφορολογείς τη μεσαία τάξη για να έρχεσαι μετά, στο τέλος κάθε έτους και να μοιράζεις επιδόματα που μπορεί εκείνη τη στιγμή να είναι χρήσιμα σε κάποιον, αλλά τελικά δημιουργούν άλλες σχέσεις εξάρτησης με το κράτος.»

Σχόλιο: Αυτό ακριβώς κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπερφορολογεί ώστε να μπορεί να δίνει τα επιδόματα της ξεφτίλας και να εξαρτητοποιεί τους πολίτες από το κράτος, κάνοντας τους να μένουν στάσιμοι, χωρίς δουλειά και ευκαιρίες εξέλιξης και απλά να περιμένουν το επίδομα για να ζήσουν.

Δεν πιστεύω, φίλες και φίλοι, ότι υπάρχει κάποιος νέος άνθρωπος σήμερα, 30 – 40 χρονών, ο οποίος θέλει να ζει τη ζωή του περιμένοντας ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο από το κράτος. Δεν είναι προοδευτικό αυτό. Είναι συντηρητικό. Για αυτό και επιμένω ότι εμείς δεν μιλάμε τόσο για επιδόματα, αλλά μιλάμε για ευκαιρίες.»

Σχόλιο: Πρέπει να διαχωρίσουμε, ότι με άλλο σκεπτικό θα δίνει η ΝΔ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και με εντελώς αντίθετο σκεπτικό δίνει ο Τσίπρας τα επιδόματα σήμερα.

«Η δική μας φιλοσοφία, είναι μια φιλοσοφία που θέλει να επιτρέψει στον κάθε Έλληνα, κυρίως στους λιγότερο προνομιούχους, να μπορέσουν να αναπτύξουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Να τους δώσουμε ευκαιρίες, να τους απελευθερώσουμε από τα δεσμά του κράτους και της γραφειοκρατίας. Θέλουμε ελεύθερους πολίτες, να μπορούν να διεκδικούν με αξιώσεις το μέλλον τους. Θέλουμε πολίτες οι οποίοι δεν συμβιβάζονται με την αντιξοότητα, που μπορεί να τύχει στον καθένα. Aλλά που, με ένα κράτος αρωγό, θα μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να διαμορφώσουν οι ίδιοι το μέλλον τους. Αυτό είναι αισιοδοξία φίλες και φίλοι.
Αυτή είναι η φωτεινή Ελλάδα για την οποία μιλάμε και την οποία οραματιζόμαστε. Όχι η Ελλάδα της μιζέριας, αλλά η Ελλάδα που ο καθένας θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο

Αυτή είναι η φωτεινή Ελλάδα για την οποία μιλάμε και την οποία οραματιζόμαστε. Όχι η Ελλάδα της μιζέριας, αλλά η Ελλάδα που ο καθένας θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο.»

Σχόλιο: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την στασιμότητα των πολιτών, ενώ η ΝΔ θέλει να δώσει την δυνατότητα εξέλιξης προς κάτι καλύτερο στον καθένα.

Δημογραφικό

«Την Τρίτη, έχουμε στη Βουλή μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, ένα πρόβλημα που είμαι σίγουρος ότι σας απασχολεί πάρα πολύ. Διότι ξέρετε πολύ καλά ότι αν συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία, το 2050 με το ζόρι θα είμαστε 7 εκατομμύρια και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε.»

Σχόλιο: Ο ΣΥΡΙΖΑ δε νοιάζεται για το δημογραφικό, αφού όπως είχε δηλώσει η Καφαντάρη θα το λύσουν οι μετανάστες. Άρα τι χρειαζόμαστε τους Έλληνες; Ας δούμε όμως τι λέει ο Κυριάκος.

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά το ίδιο μας το Έθνος, την υπόστασή μας, την ταυτότητά μας, τη συνέχειά μας ως μία σπουδαία χώρα. Και για αυτό και δήλωσα, και το επαναλαμβάνω και σε εσάς, ότι θα λάβουμε ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Αυτή είναι πραγματική και ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Θα δώσουμε 2.000 ευρώ στην οικογένεια κάθε παιδιού που γεννιέται στην Ελλάδα

Σχόλιο: Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι το ίδιο με τη ΝΔ, τα δίνει στους παράνομους και μη μετανάστες στους οποίους και επενδύει για τον μελλοντικό κομματικό στρατό του.

«Και είμαι σίγουρος ότι τα χρήματα αυτά θα πιάσουν τόπο. Θα πιάσουν τόπο όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά κυρίως θα πιάσουν τόπο στα μικρά χωριά. Στα μικρά χωριά της Περιφέρειας της Θεσσαλίας, πάνω στα Άγραφα ή στα ορεινά χωριά των Τρικάλων, τα οποία δυστυχώς σήμερα αργοπεθαίνουν, γιατί δεν υπάρχουν αρκετά παιδιά. Φτιάχνουμε σχολεία και τα σχολεία μας, δυστυχώς, είναι άδεια.»

Η πολιτική μας, όμως, θα στηρίξει και την εργαζόμενη μητέρα -και χαίρομαι που έχουμε μητέρες και μικρά παιδιά σήμερα μαζί μας- για αυτό και εγγυώμαι ότι επί Νέας Δημοκρατίας κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού, είτε δημοσίου είτε ιδιωτικού. Για να μπορεί η εργαζόμενη μητέρα να ασκεί το επάγγελμά της,  να μπορεί να αφήνει το παιδί της κάπου και να μην αναγκάζεται να αγγαρεύει πάντα τον παππού ή τη γιαγιά. Χρειαζόμαστε κοινωνικές δομές οι οποίες θα μπορούν να ανταποκριθούν πραγματικά στις ανάγκες της οικογένειας.»

Σχόλιο: Σαφώς και στηρίζει το θεσμό της οικογένειας.

Αναφέρθηκε επίσης στους ελεύθερους επαγγελματίες με αφορμή μια συνάντηση σε συναιτερισμό στον Πτελεό.

«Η δεύτερη ιστορία που θέλω να σας μεταφέρω, είναι η συνάντηση που είχα, λίγο πριν έρθω εδώ, σε έναν πολύ όμορφο συνεταιρισμό στον Πτελεό. 23 γυναίκες οι οποίες αποφάσισαν να βγουν από το σπίτι τους, να φτιάξουν ένα πολύ ωραίο αγροτικό συνεταιρισμό, να παράγουν θαυμάσια προϊόντα και με αυτόν τον τρόπο να κάνουν κάτι πιο δημιουργικό και να έχουν και ένα συμπληρωματικό εισόδημα.

Ο κύριος Τσίπρας μου είπε ότι θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους για την πλουτοκρατία. Θα σας πω λοιπόν την ιστορία που μου είπε η Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού: 5.000 ευρώ ήταν τα συνολικά έσοδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού, και η εφορία πήρε τα 3.000.

Όχι κύριε Τσίπρα, για αυτούς τους ανθρώπους θέλω να μειώσω τους φόρους.
Για τον κάθε μικρομεσαίο, ο οποίος πασχίζει σήμερα, και τον εξοντώνει η εφορία. Για τον κάθε ελεύθερο επαγγελματία, ο οποίος βλέπει ότι όσο περισσότερο δουλεύει, τόσο περισσότερα θα του παίρνει κάποιος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα κίνητρο πια για παραγωγική δουλειά. Για ουσιαστική δουλειά. Αυτή λοιπόν φίλες και φίλοι, είναι η δική μας Ελλάδα. Όπως την οραματιζόμαστε και όπως την έχουμε παρουσιάσει στο πρόγραμμά μας, με τίτλο: “Για μια καλύτερη ζωή”. Είναι ένα πρόγραμμα, σας διαβεβαιώνω, πολύ καλά δουλεμένο, πολύ καλά κοστολογημένο και απολύτως ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο.»

Σχόλιο: Αυτό που λέει εδώ, μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο από κάποιον ελεύθερο επαγγελματία και όχι εκείνους που περιμένουν ένα επίδομα ή να διοριστούν στο δημόσιο. Όσο περισσότερο δουλεύει κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας, τόσο περισσότερα του παίρνει το κράτος σήμερα. Αυτό είναι ανώμαλο και πρέπει να αλλάξει.

«Τι θα κάνουμε με τη βιομηχανική περιοχή, πως θα δώσουμε κίνητρα σε καινούργιες επιχειρήσεις να έρθουν να αξιοποιήσουν υφιστάμενες υποδομές για να ξαναπάρει εμπρός η Ελλάδα, να ξαναπάρει μπρος η παραγωγή.
Τι θα κάνουμε με το λιμάνι του Βόλου, σε ποιο βαθμό χρειάζεται -που χρειάζεται- να εμπλακεί ιδιώτης επενδυτής ώστε να ξαναπάρει την πραγματική του δυναμική σε συνεργασία με την περιφέρεια.   Να ανοίξει καινούργιες γραμμές. Κάποτε ο Βόλος επικοινωνούσε με τη Συρία. Η Συρία είναι σήμερα μία χώρα διαλυμένη. Κάποια στιγμή, όμως, αυτός ο τραγικός εμφύλιος θα πρέπει να τελειώσει και θα αρχίσει η ανοικοδόμηση. Και τότε μια γραμμή από το παρελθόν μπορεί να διαπιστώσουμε ξαφνικά ότι μπορεί να έχει ξανά μέλλον.»

Τι θα κάνουμε με τους ορεινούς μας όγκους; Τι θα κάνουμε με το Πήλιο, το μεγάλο μου μεράκι; Έχουμε ανακοινώσει μια ξεχωριστή πολιτική για τους ορεινούς όγκους που έχει μεγάλη σημασία και για τα Τρίκαλα και για την Καρδίτσα. Πώς θα προσελκύουμε τουρισμό και επισκέπτες 365 μέρες το χρόνο.  Πως συνδέουμε το τουριστικό προϊόν μας με τον πολιτισμό, με τον αγροδιατροφικό τομέα.»

Σχόλιο: Συνεχώς μιλάει για ανάπτυξη και επενδύσεις. Τα τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ δεν είδαμε ούτε μισή επένδυση και είναι λογικό αφού με τέτοιους φόρους και αριστερή κυβέρνηση μόνο ένας τρελός θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα.

Στο σημείο αυτό και πριν κλείσουμε, θεωρώ απόλυτα σημαντικό να παραθέσω και το τι είπε ο κ.Πέτσας, διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, όσον αφορά το περουσιολόγιο.

«Δεν θέλουμε άνθρωποι που κόπιασαν να είναι έρμαια εκβιασμών κάθε έφορα και κάθε τελώνη», τόνισε ο διευθυντής του γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα είναι ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους συντελεστές.

Την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας στο Περιουσιολόγιο και την επιβολή φόρου περιουσίας με βάση αυτό τόνισε στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα, τόνισε ότι το σχέδιο της ΝΔ για τη φορολογία προβλέπει μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις κατά 9 μονάδες σε βάθος διετίας, μονοψήφιο πρώτο συντελεστή για τα νοικοκυριά και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Ξαναλέμε: Δεν ψάχνουμε τον ιδανικό γιατί δεν υπάρχει. Επιλέγουμε εκείνον που θα κάνει τα λιγότερα στραβά. Σύντομο παράδειγμα: Επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπήρχε κρίση,απαραίτητες μειώσεις μισθών, συντάξεων, αλλά ΟΧΙ οι δεκάδες φόροι που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ δίχως να του το ζητήσουν οι εταίροι. Επι ΝΔ επίσης δεν πουλήθηκε η Μακεδονία μας στους Σκοπιανούς, ούτε βιώναμε την κατρακύλα του σήμερα με την πρώτη φορά αριστερά.

Είναι λοιπόν «όλοι ίδιοι»; Τα συμπεράσματα δικά σας.


(φώτο: Eurokinissi)Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.