• Αρχική
  • Άρθρα
  • Για να μη σας παραμυθιάζουν: Γιαυτό δεν θα αναγράφεται το θρήσκευμα στα σχολεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Για να μη σας παραμυθιάζουν: Γιαυτό δεν θα αναγράφεται το θρήσκευμα στα σχολεία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ποιος πήρε την απόφαση...

του Νεκτάριου Αρχοντίου

Εδώ και λίγες ώρες, έγινε γνωστό πως δεν θα αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια των μαθητών. Πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση, πιστεύοντας πως εκείνη φταίει, τη στιγμή που τη σχετική απόφαση, πήρε μια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ.

Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, αποφάσισε και διέταξε πως η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool», αλλά και στη δήλωση των μαθητών ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι προκειμένου να απαλλαγούν από το µάθηµα των θρησκευτικών, κρίνεται αντισυνταγματική, μη νόμιμη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ παράλληλα η Αρχή καλεί το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί προς την απόφασή της.

Από τι επηρεάστηκε η εν λόγω Αρχή;

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και η Ένωση Αθέων, προσέφυγαν στην Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα , υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και μη νόμιμη η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας :

1) Στα απολυτήρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

2) Στο μηχανογραφικό σύστημα «myschool».

3) Στην δήλωση του μαθητή ή του γονέα, ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, προκειμένου να απαλλαγεί από το μάθημα των θρησκευτικών.

Κατόπιν, η Ανεξάρτητη Αρχή με την υπ’ αριθμ. 28/2019 απόφασή της έκρινε ότι:

«α) η αναγραφή του θρησκεύµατος και της ιθαγένειας στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο, στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool», καθώς και η ύπαρξη αντίστοιχων πεδίων στα σχετικά έντυπα, ανεξαρτήτως αν είναι προαιρετική η συµπλήρωσή τους και

β) η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης για την απαλλαγή του από το µάθηµα των θρησκευτικών, δεν είναι νόµιµες».

Παράλληλα, η Αρχή καλεί το υπουργείο Παιδείας, να:

«α) Απόσχει από τις ως άνω µη σύννοµες πράξεις επεξεργασίας των προσωπικών δεδοµένων των µαθητών,

β) Μεριµνήσει για την άµεση τροποποίηση των σχετικών ρυθµίσεων και να λάβει κάθε αναγκαίο µέτρο προκειµένου να µην αναγράφεται πλέον το θρήσκευµα και η ιθαγένεια στα στοιχεία που τηρούνται στο σχολείο και στους τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, καθώς και στο πληροφοριακό σύστηµα «myschool» και

γ) Εκδώσει κάθε αναγκαία οδηγία προς τις οικείες εκπαιδευτικές αρχές και τους διευθυντές των σχολείων ώστε, εφεξής, για την απαλλαγή από το µάθηµα των Θρησκευτικών να µην απαιτείται η δήλωση ότι ο µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, αλλά το δικαίωµα αυτό να ασκείται (από τον ίδιο τον µαθητή αν είναι ενήλικος ή από τους γονείς του αν είναι ανήλικος), κατ’ επίκληση αποκλειστικά και µόνον λόγων συνείδησης».

Αν δεν το καταλάβατε, μια αρχή ΠΑΝΩ από την κυβέρνηση που ψήφισαν οι Έλληνες πολίτες, της λέει τι να κάνει.

Η αντίδραση της Υπουργού Παιδείας:

Μπροστά σε μια απόφαση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, λίγα μπορούν να γίνουν. Έτσι το υπουργείο εξέδωσε εχθές την παρακάτω ανακοίνωση

«Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έλαβε σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 2019, την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με α) την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας σε στοιχεία και έγγραφα σχετικά με τη σχολική δραστηριότητα και λειτουργία και β) τη δήλωση ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ’αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης για την απαλλαγή του από το μάθημα των Θρησκευτικών, την οποία απόφαση θα μελετήσει αναλυτικά.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται και δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με συναφές ζήτημα αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια.

Αυτονοήτως το Υπουργείο θα συμμορφώνει την πολιτική του με τις αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών και της Δικαιοσύνης».

Η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής, βρίσκει σύμφωνο, όπως ήταν αναμενόμενο και τον Νίκο Φίλη, ο οποίος δήλωσε ότι «η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έβαλε τέλος σε έναν αναχρονισμό, που παραδόξως επιβιώνει πολλά χρόνια μετά την επίλυση του ίδιου θέματος με τις αστυνομικές ταυτότητες, παρότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την καταδίκη της από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα».

Στο σημείο αυτό, μπορεί κανείς να σκεφτεί πως καλό είναι να έχουμε αυτές τις Ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίες ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ απαρτίζονται από πρόσωπα που δεν αποσκοπούν σε κομματικά οφέλη και που μπορούν να ελέγχουν τις όποιες αυθαιρεσίες κάνει μια κυβέρνηση. Θεωρητικά θα ήταν κάτι πολύ καλό.

Ωστόσο βλέπετε πως στην πράξη, η Ανεξάρτητη αρχή συμφώνησε με την Ένωση Άθεων και όχι με το υπουργείο παιδείας, που εκφράζει τους Έλληνες πολίτες.

Αν κάποιος γονέας κάνει επίσημη δήλωση, πως επιθυμεί να αναγράφεται το θρήσκευμα του παιδιού του, δεν γίνεται πλέον δεκτή λόγω της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής. Υπάρχουν για το καλό μας, επομένως, οι Ανεξάρτητες Αρχές; Τα συμπεράσματα δικά σας

Ολοκληρώνοντας, γίνεται ξεκάθαρο πως δεν φταίει το Υπουργείο Παιδείας για την μη αναγραφή του θρησκεύματος, αλλά μια Ανεξάρτητη Αρχή!

Περίεργο, οι Έλληνες έβγαλαν μια κυβέρνηση η οποία θεωρητικά μπορεί να κάνει ο,τι θέλει. Στην πράξη όμως βλέπετε πως αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα και δεν αναφερόμαστε σε τυχόν πιέσεις από το εξωτερικό, αλλά από το εσωτερικό της χώρας και συγκεκριμένα από μια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ.

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •