• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γεραπετρίτης: «Η πλειοψηφία του στόλου μας είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βγει οπουδήποτε απαιτηθεί»

Γεραπετρίτης: «Η πλειοψηφία του στόλου μας είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να βγει οπουδήποτε απαιτηθεί»

«Βρισκόμαστε σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σχολιάζοντας τη νέα πρόκληση της Τουρκίας με τη NAVTEX ανοιχτά του Καστελόριζου.

«Όταν αποφασίσαμε για πρώτη φορά να αποφασίσουμε να ασκήσουμε μια αποφασιστική διπλωματία στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, και με την Ιταλία και πρωτίστως με την Αίγυπτο, σταθμίσαμε ποια θα ήταν η αντίδραση της Τουρκίας.

Είναι προφανές ότι αυτό θα τους ενοχλούσε, δεδομένου ότι η ενέργεια αυτή πρακτικά εξουδετέρωνε το μόνο έρεισμα το οποίο είχε η τουρκική διπλωματία που ήταν το ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο», σημείωσε ο υπουργός στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ και συνέχισε:

«Υπό αυτές τις συνθήκες εμείς ήμασταν πανέτοιμοι για την οποιαδήποτε αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας. Είναι κάτι το οποίο εμείς το παρακολουθούμε από πολύ κοντά. Είναι προφανές ότι το τουρκικό ερευνητικό, μολονότι μπορεί να βγήκε από το σύστημα εκπομπής, παρακολουθείται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό».


«Εμείς βρισκόμαστε σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα», τόνισε ο υπ. Επικρατείας και εξήγησε:

«Η πλειοψηφία του στόλου είναι έτοιμη αυτή τη στιγμή να βγει οπουδήποτε απαιτηθεί. Τα πλοία μας τα οποία περιπλέουν σε κρίσιμες περιοχές βρίσκονται ήδη στη θέση τους από μέρες. Εάν απαιτηθεί θα υπάρχει και μεγαλύτερη ανάπτυξη του στόλου. Έχουμε φροντίσει κατά τρόπο ώστε σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο να είναι δυνατή η ανάπτυξή μας για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουν τόσο το ερευνητικό όσο και τα συνοδά πλοία. Θα υπάρξει μία ανάλογη αντίδραση».

«Είναι προφανές ότι εμείς δεν επιδιώκουμε οποιαδήποτε ένταση στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», ανέφερε, ενώ όπως είπε, «είναι προφανές ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται διπλωματικά σε μία υποδεέστερη θέση».

(cnngreece – φωτο:eurokinissi)