Γ.Πατούλης: «Η Αττική δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο»

«Η Αττική δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιμο.

Πρέπει άμεσα να αναλάβουμε δράση, και να προωθήσουμε λύσεις πριν τα σκουπίδια μας πνίξουν», τονίζει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, με πρωτοβουλία του οποίου διοργανώνεται εκδήλωση για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αύριο το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Τιτάνια, με τη συμμετοχή των 66 Δήμων της Αττικής και τεχνοκρατών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πατούλης με επιστολή προς τους 66 δημάρχους της Αττικής, τους κάλεσε να παραθέσουν τις προτάσεις βάσει των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης που έχουν υποβάλλει και να αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την εφαρμογή τους.

Στην επιστολή, επισημαίνει ότι η Αττική έχει μείνει πίσω στο συγκεκριμένο ζήτημα και υπογραμμίζει: «Εδώ και χρόνια η μόνη “διαχείριση” που γίνεται στην Αττική είναι η ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων στην μεγαλύτερη ανοιχτή χωματερή της Ευρώπης, η οποία σε λίγους μήνες κλείνει, αφού εξαντλείται η δυνατότητά της να δεχθεί κι άλλες ποσότητες απορριμμάτων. Η ανακύκλωση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, πολύ μακριά από τους ευρωπαϊκούς κι εθνικούς στόχους. Το μοναδικό εργοστάσιο που λειτουργεί είναι παρωχημένο, τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης των Δήμων δεν έχουν χρηματοδοτηθεί, τα “Πράσινα Σημεία” δύσκολα χωροθετούνται και ακόμα πιο δύσκολα χρηματοδοτούνται. Ενώ οι “γωνιές ανακύκλωσης” έχουν αφεθεί να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό των Δήμων και οι στόχοι των Οδηγιών δεν προσεγγίζονται».

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο κ. Πατούλης καλεί τους δημάρχους σε συστράτευση, προκειμένου, να διαμορφωθεί από κοινού ένα σχέδιο σωτηρίας, στη βάση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση, που θα οδηγεί σε ρεαλιστικό χρόνο, στην αλλαγή του μοντέλου που εφαρμόζεται.

photo:eurokinissi