• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό: Ανεβαίνει η θερμοκρασία στη Βουλή για εκλογικό νόμο και ψήφο αποδήμων- Επανεμφάνιση Κοτζιά- Τι…αποκάλυψε (ΒΙΝΤΕΟ)

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό: Ανεβαίνει η θερμοκρασία στη Βουλή για εκλογικό νόμο και ψήφο αποδήμων- Επανεμφάνιση Κοτζιά- Τι…αποκάλυψε (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε πολυάριθμα μέτωπα ο αγώνας της κυβέρνησης για επιστροφή στην κανονικότητα.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Έχοντας συμπληρώσει 1 μηνά στην εξουσία, και έχοντας ήδη περάσει από τη βουλή το πρώτο κύμα νομοσχεδίων και διατάξεων, το κυβερνών κόμμα, ετοιμάζεται για όσα θα κληθεί να αντιμετωπίσει μέσα στο Φθινόπωρο.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι νέες κοινοβουλευτικές μάχες, από τις οποίες ξεχωρίζει η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ακολουθεί η ψήφος των αποδήμων, η κατάργηση της απλής αναλογικής, ο αναπτυξιακός νόμος και φυσικά το πολυαναμενόμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και την ΕΛ.ΑΣ., ετοιμάζεται να αναμορφώσει τα Εξάρχεια. Ειδικότερα, με ένα σχέδιο που η υλοποίηση του αναμένεται να κοστίσει πάνω από 10 εκατομμύριο ευρώ, στοχεύει στην ανάπλαση της πλέον κακόφημης περιοχής της πρωτεύουσας. Η εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Παράλληλα, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, καλείται να διαχειριστεί το δύσκολο ζήτημα του μεταναστευτικού, την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Κουμουτσάκος, υπάρχει αύξηση 44% των ροών σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, πράγμα που οδηγεί στο να υπάρχει «πρόσθετη πίεση σε μια ήδη ασφυκτική κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια».

Ο Γ.Κουμουτσάκος, «δείχνει» ως υπαίτιους την προηγούμενη κυβέρνηση εξαιτίας του ότι «είχε χαμηλή απόδοση στο θέμα των επιστροφών», αλλά και την Τουρκία, η οποία «δεν επιτυγχάνει την απαραίτητη εκρίζωση των δικτύων των διακινητών και είναι ελλειμματική στην αυστηρή επιτήρηση των ακτών της». Επίσης, δεν δέχεται επιστροφές από την ελληνική ενδοχώρα ατόμων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τα νησιά.

Βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, αποτελούν επίσης, «η προστασία των συνόρων, η αυστηρή εποπτεία στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, η αποσυμφόρηση των νησιών, η επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης ασύλου, προκειμένου να γίνονται πιο αποτελεσματικά, με αυτονόητο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου», σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό.

Ένα ακόμη μέτωπο το οποίο «έκλεισε» πριν μερικές ώρες, ήταν αυτό της Βασιλικής Θάνου, η οποία απομακρύνθηκε και τυπικά, μαζί με ακόμη τέσσερα στελέχη της επιτροπής Ανταγωνισμού. Η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης μέσα σε όλα τα παραπάνω, να διαχειριστεί, τα προβλήματα που προέκυψαν με την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, εξαιτίας των λανθασμένων ενεργειών του ΣΥΡΙΖΑ τα 4,5 χρόνια που βρέθηκε στην εξουσία. Από τη μεριά της το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω του τομεάρχη οικονομικών, Νικου Παππά, έκανε λόγο για «διαστρέβλωση των στοιχείων σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλίων».

Ταυτόχρονα, όπως όλα δείχνουν, ο Α.Τσίπρας σε σχέση με την μέχρι τώρα στάση του, έδωσε οδηγίες κλιμάκωσης των εντάσεων, προσπαθώντας να αξιοποιήσει διάφορα γεγονότα, για να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, έχει περάσει την οδηγία της συνεχούς εγρήγορσης, σε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης.

Τέλος, ο υπεύθυνος για την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών και πρώην ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο και επιτέθηκε εναντίον του ΥΠΕΞ, λέγοντας πως κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που έχει ανάγκη η πατρίδα! Είπε επίσης, ότι η νέα ηγεσία προσβάλλει στελέχη του υπουργείου, κάνοντας λόγο για «δίωξη».

Ο πρώην υπουργός…συμβουλεύει την παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, «να αλλάξει άμεσα ρότα και να σοβαρευτεί. Της συνιστώ, επίσης, να πάψει να εκθέτει με την μικρόνοια πολιτική της τη χώρα διεθνώς. Να ενσκήψει, επιτέλους, με αίσθημα ευθύνης στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, μακριά από προσωπικές εμπάθειες αναρμόδιων κύκλων του ΥΠΕΞ. Να μελετήσει τους φακέλους που δεν γνωρίζει. Οφείλει δε, να αξιοποιήσει τις σημαντικές επιτυχίες της προηγούμενης Κυβέρνησης και να χτίσει περαιτέρω πάνω σε αυτές», δήλωσε ο Ν.Κοτζιάς.

Εμείς αναρωτιόμαστε, ποιες είναι οι «επιτυχίες» της προηγούμενης κυβέρνησης που επικαλείται ο πρώην ΥΠΕΞ, οι οποίες βρίσκονται σε φακέλους που δεν γνωρίζει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου;

Σίγουρα αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο μήπως αναφέρεται και σε κάποια άλλη, «άγνωστη» διαπραγματευτική «επιτυχία» που περιλαμβάνει την Τουρκία και αφορά τη συν-διαχείριση στο Αιγαίο; Ευχόμαστε πως όχι, αλλά μην ξεχνάμε πως διαρκώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναφερόταν στην ανάγκη εύρεσης «λύσης» για το Αιγαίο.

Το σίγουρο είναι πως το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο», ακόμη και μέσα στο Φθινόπωρο!


(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •