• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ετοιμάζουν την επιστροφή τους: «Άνοιγμα» ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις; (ΒΙΝΤΕΟ)

Ετοιμάζουν την επιστροφή τους: «Άνοιγμα» ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις; (ΒΙΝΤΕΟ)

Προ των πυλών μία «προοδευτική» συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ;

Πληθαίνουν τα «ανοίγματα» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ προς τον χώρο της κεντροαριστεράς και συγκεκριμένα το κόμμα του ΚΙΝΑΛ.

Μετά την όλη παραφιλολογία που αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες γύρω από την ιδιότυπη συνεργασία που προωθείται στην κεντροαριστερά, ένας πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που έθεσε ξανά το ζήτημα της διεύρυνσης στο τραπέζι.

Συγκεκριμένα ο Χρήστης Σπίρτζης σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε ανοικτά για τα «κοινά» που έχουν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ , υπενθυμίζοντας πως το κόμμα της Κουμουνδούρου δεν έχει εγκαταλείψει το όραμα της διεύρυνσης στην κεντροαριστερά.

Τα λόγια του είναι ξεκάθαρα και δεν αφήνουν παρερμηνείες για το κοινό πνεύμα που υπάρχει ανάμεσα σε στελέχη της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη:

«Δεν υπάρχει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που να είναι εναντίον της διεύρυνσης.

Η μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο πυλώνες. Τη διεύρυνσή του, δηλαδή την αντιστοίχηση ψηφοφόρων και κοινωνικών ομάδων με το κόμμα. Η συζήτηση και η συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ και με άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου είναι το άλλο ζήτημα.

Δεν νομίζω ότι το ΚΙΝΑΛ αυτή τη στιγμή μπορεί να εκπροσωπήσει το μεγάλο εύρος της προοδευτικής παράταξης, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί και από το ανθρώπινο δυναμικό που έχει και από τις διαφορετικές ομάδες-εκδοχές που περιλαμβάνει.

Με ένα μεγάλο κομμάτι του ΚΙΝΑΛ και ιδιαίτερα με τον κ. Παπανδρέου αλλά και με στελέχη που τον στήριξαν, είναι απολύτως λογικό να έχουμε κοινά. Να βρούμε κοινούς δρόμους, ανεξάρτητα από τα λάθη που πολλοί από εμάς είχαν αντιμετωπίσει και αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, με αφορμή τις εξελίξεις για την προστασία της α’ κατοικίας.

Προηγήθηκε η σχετική επιστολή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, για διακομματικές πρωτοβουλίες υπέρ της α’κατοικίας.

Ως απάντηση το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα για μία «προοδευτική συμμαχία» στο κοινωνικό πεδίο με αποδέκτη μεταξύ άλλων το κόμμα του ΚΙΝΑΛ.

Τι δήλωσε ο ίδιος:

«Η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής εμπίπτει στη διατυπωμένη από καιρό θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο δρόμος της διαβούλευσης και της συζήτησης είναι ανοιχτός. Η κοινή στάση όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων είναι αυτονόητη αξίωση της κοινωνίας»

(φωτο:eurokinissi)