• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Το ΣτΕ γκρεμίζει τον νόμο Κατρούγκαλου- Κρίθηκε αντισυνταγματικός- Έρχονται ΜΕΓΑΛΕΣ αλλαγές (ΒΙΝΤΕΟ)

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Το ΣτΕ γκρεμίζει τον νόμο Κατρούγκαλου- Κρίθηκε αντισυνταγματικός- Έρχονται ΜΕΓΑΛΕΣ αλλαγές (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανάσα σε χιλιάδες Ελεύθερους επαγγελματίες και όχι μόνο!

Πριν περικές ώρες, η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (νόμος 4387/2016).

Ειδικότερα, η ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, δημοσίευσε σήμερα πέντε αποφάσεις που αφορούν τον νόμο Κατρούγκαλου, και ειδικότερα τον ΕΦΚΑ, τις συντάξεις, τις εισφορές, τα μπλοκάκια, κτλ.

Σημαντικό: Η ισχύς των αποφάσεων του ΣτΕ δεν έχουν αναδρομική εφαρμογή, καθώς αρχίζει από σήμερα.

Δείτε παρακάτω τι αποφάσισε το ΣτΕ:

ΕΦΚΑ

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία συνταγματικό τον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα ΕΦΚΑ και την υπαγωγή σε αυτόν του συνόλου των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων.

Ακόμη, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν ζητήσει να μείνουν εκτός ΕΦΚΑ λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν με το κράτος.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες (μπλοκάκια) σε σύγκριση με τους μισθωτούς απασχολούμενους. Δηλαδή, έκρινε αντισυνταγματικό το όριο του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, ενώ για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη.

Διευκρινίζεται ότι το ποσοστό του 20% για τους αυτοαπασχολούμενους έχει ήδη μειωθεί με νεότερο νομοθετικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, αυτή η διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική διότι προσβάλλει τη συνταγματική αρχή της ισότητας.

Επίσης, το ΣτΕ έκρινε ότι στον νόμο Κατρούγκαλου υπάγονται όλοι και οι παλαιοί και οι μελλοντικοί απασχολούμενοι. Ανεξάρτητα από το πότε ξεκίνησαν να εργάζονται. Δηλαδή, δεν υπάρχουν πλέον ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων. Αυτό κρίθηκε στη λογική ότι όλοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης των γενεών και λοιπά.

Συντάξεις

Κατά πλειοψηφία το ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις διότι είχαν προηγηθεί αναλογιστικές μελέτες. Ειδικότερα, είχε γίνει αναλογιστική μελέτη από την αρμόδια Αρχή και επίσης είχε υπάρξει και έγγραφο που πιστοποιούσε τη σοβαρότητά της από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Αντίθετα, για τις επικουρικές συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις, η πολιτεία οφείλει άμεσα να νομοθετήσει εκ νέου. Κατά συνέπεια, κρίνονται αντισυνταγματικές και ακυρώνονται οι αποφάσεις για τις επικουρικές και για τις παλαιές και για τις μελλοντικές.

Υπολογισμός επικουρικών συντάξεων

Κρίθηκε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματική η διάταξη για τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κρίθηκε αντισυνταγματική η περικοπή των επικουρικών συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ, καθώς αντίκεινται στη συνταγματική αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας. Συγκεκριμένα, τα 1.300 ευρώ υπολογίζονται ως μικτά. Δηλαδή, κύρια σύνταξη, επικουρική, εισφορά αλληλεγγύης, προ φόρων και λοιπά.

Αναπλήρωση συντάξεων

Το ΣτΕ έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων -κυρίως για τις μεγάλες συντάξεις και τους συνταξιούχους που έχουν εργαστεί πολλά χρόνια- ειδικότερα το ανώτατο πλαφόν αναπλήρωσης 46,8% για 42 χρόνια ασφάλισης.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με όσα διαβάσατε και όσα έγιναν γνωστά, ο παράλογος και εφιαλτικός για τους ελεύθερους επαγγελματίες νόμος Κατρούγκαλου κρίθηκε αντισυνταγματικός κατά 90%. Αυτό σημαίνει πως αναγκαστικά θα καταργηθεί, άσχετα με την σχετική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ. Στη θέση του θα φέρει η κυβέρνηση νέο νόμο.

(φώτο: Eurokinissi)