“Επιτελικό Κράτος”: Μείωση της γραφειοκρατίας αλλά….

Εχθές το βράδυ κατατέθηκε στην Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η λειτουργία του Κράτους αλλάζει δομικά.

Τι περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων) το νομοσχέδιο:

A) Μείωση των θέσεων Γενικών Γραμματέων. Θα εξοικονομηθούν 1,8, εκατομμύρια ευρώ (ετησίως).


B) Θα διατηρηθούν οι γενικοί διευθυντές της προηγούμενης κυβέρνησης, ώστε να εντυπωθεί στον κόσμο το εξής: Το κομματικό Κράτος τελειώνει.


Γ) Κατάργηση του Γενικού Γραμματέα στις εξής υπηρεσίες: ΣΔΟΕ,ΣΕΠΕ, Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την θέση την αναλαμβάνει ο Γενικός Διευθυντής.

Μέσα στο νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος υπάρχει και η ρύθμιση για το ηλεκτρονικό μάτι, που παρακολουθεί την πρόοδο των υπουργών της κυβέρνησης.

Ακόμα μια μεγάλη τομή για την χώρα, αποτελεί η θεσμοθέτηση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, για τον έλεγχο της διαφθοράς (ιδιωτικής και κρατικής). Επίσης είναι σημαντικό να τονίσουμε το εξής: Από εδώ και πέρα την διοίκηση θα την έχει ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας σε κάθε υπουργείο χωρίς κομματικά κριτήρια. Ο γενικός γραμματέας θα επιλέγεται μέσω του ΑΣΕΠ.

Λιγότερες υπογραφές, λιγότερη γραφειοκρατία: Οι ατομικές διοικητικές πράξεις δεν θα εκδίδονται ούτε από τον υπουργό ούτε από τον Γενικό Γραμματέα. Το βάρος πέφτει αποκλειστικά στον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή. Οπότε θα υπάρχουν λιγότερες υπογραφές και δεν θα χρειάζεται όσος χρόνος χρειαζόταν για την διεκπεραίωση.

Απορία: Γενναίες αλλαγές. Αν όμως η γραφειοκρατία δεν καταπολεμηθεί ούτε τώρα, μετά τι θα…γίνει ώστε να μην υπάρχει γραφειοκρατία; Οι αλλαγές που μπορεί να κάνει η όποια κυβέρνηση για την μείωση του χαρτοβασιλείου, είναι αυτές που έκανε η σημερινή. Μετά τι νομίζετε ότι θα γίνει;

Τα σχόλια αλλά και τα συμπεράσματα δικά σας!

Photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •