• Αρχική
  • Άρθρα
  • Επικυρώθηκε από την Βουλή η Ελληνο – Ισραηλινή συμφωνία.

Επικυρώθηκε από την Βουλή η Ελληνο – Ισραηλινή συμφωνία.

Τον προηγούμενο μήνα είχαμε την σημαντική επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με μέλη της κυβέρνησης στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκαν με αντίστοιχα μέλη της Ισραηλινής κυβέρνησης και επικυρώθηκε η ακόμη πιο στενή Ελληνο – Ισραηλινή συνεργασία.

Στις 7 Ιουλίου 2020 η ολομέλεια της Βουλής κύρωσε τη συμφωνία μεταξύ του Ισραηλινού Υπουργού Αμύνης και του Έλληνα ομόλογού του, για την προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών άμυνας με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες μέσω των οποίων θα γίνουν οι προμήθειες αμυντικού εξοπλισμού, υλικών και υπηρεσιών.

Με βάση τη σύμβαση αυτή, η οποία είναι government to government, ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά επισήμως στην Ελλάδα των συστημάτων HERON, τηε μεταφοράς τεχνογνωσίας για την κυβερνοάμυνα από το Ισραήλ στην Ελλάδα ( συμφωνία Πιερακάκη ) και άλλων μέσων τα οποία δεν έχουν γίνει ευρέως γνωστά, ή αφορούν ζητήματα τα οποία δεν πρέπει να γίνουν γνωστά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ διαφαίνεται ήδη καθώς τις προηγούμενες μέρες ισραηλινά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου περιπολούσαν στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω τουρκικών προκλήσεων και ασκήσεων. Επίσης τα ισραηλινά αεροσκάφη είναι εκείνα τα οποία περιπολούν περισσότερο στην Κυπριακή ΑΟΖ, καλύπτοντας εν μέρει την απουσία της Πολεμικής Αεροπορίας γύρω από τη Μεγαλόνησο, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούνται οι κινήσεις των τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων.

Είναι γνωστό ότι το ραντάρ που κατασκευάζεται στην ανατολική Κρήτη και ανήκει στο Ισραήλ, θα μπορεί να μεταδώσει πληροφορίες και στην Ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς βρίσκεται σε καίρια θέση και είναι αρκετά ικανό τεχνολογικά. Οι Ισραηλινοί φυσικά τοποθέτησαν εκεί το ραντάρ για να καλύπτουν από δυτικά την Ανατολική Μεσόγειο για ενδεχόμενες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Είναι κρίσιμης σημασίας για την Ελλάδα, να ενδυναμώσει τη στρατιωτική συνεργασία της με το Ισραήλ το οποίο διαθέτει εξελιγμένα συστήματα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα και είναι κρίσιμης σημασίας για τις επιχειρήσεις στο πεδίο μάχης. Οτιδήποτε γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση είναι θεμιτό.