• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ένα μεγάλο «στοίχημα» της νέας κυβέρνησης: Θα καταφέρει να το κερδίσει; (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα μεγάλο «στοίχημα» της νέας κυβέρνησης: Θα καταφέρει να το κερδίσει; (ΒΙΝΤΕΟ)

Ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ, βρίσκεται η κατάργηση της απλής αναλογικής.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, αρκετοί άρχισαν να καταλαβαίνουν τις ολέθριες συνέπειες που φέρνει η απλή αναλογική.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την άμεση κατάργησή της. Σε μία από τις πολυάριθμες συνεντεύξεις του είχε δηλώσει «θέλω να γίνω πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και προφανώς και εκείνων που δεν θα μας εμπιστευτούν. Την απλή αναλογική θα την καταργήσουμε αμέσως. Και θα προτείνω έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος θα είναι δίκαιος και θα εξασφαλίζει και κυβερνησιμότητα. Θα το κάνω, αμέσως, αφού μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός».

Ο Κώστας Αχιλλέας Καραμανλής, εξέφρασε πριν μερικές ώρες, την άποψη ότι η απλή αναλογική πρέπει να καταργηθεί, καθώς αν εφαρμοζόταν «θα οδηγούσε σε ακυβερνησία».

Δηλώνει επίσης πεπεισμένος ότι «θα επικρατήσει η λογική και θα πάμε σε έναν νόμο ο οποίος θα πρέπει να είναι δίκαιος, αλλά και να διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα».

Τι γίνεται όμως αν δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία; Όπως δήλωσε ο Κώστας Α. Καραμανλής, στην περίπτωση αυτή, «η ΝΔ μπορεί και μόνη της να αλλάξει τον εκλογικό νόμο». «Σε αυτήν την περίπτωση, πρακτικά, θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια οι επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση και εν συνεχεία θα γίνουν αμέσως νέες εκλογές με τον νόμο που θα έχουμε ψηφίσει», υπογραμμίζει.

Παρόμοια αναφορά έκανε και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διάλογο με τα κόμματα «για να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και τη συναίνεση στην αλλαγή του», καθώς όπως τονίζει «η απλή αναλογική όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κυβερνησιμότητας στη χώρα».

Αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιούργησε η απλή αναλογική σε δήμους και περιφέρειες, ο υπουργός τόνισε πως «δεν θα αφήσουμε ακυβέρνητους δήμους και περιφέρειες».

Όπως αναφέρει, με την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία θα ενθαρρύνεται η συνεργασία δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής στη συνεργασία της παράταξης του δημάρχου και του περιφερειάρχη.

Θα δίνεται επίσης η δυνατότητα στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη να έχουν την πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα νομικά πρόσωπα που υπάγονται στον δήμο. Διαβεβαιώνει, πάντως, ότι δεν πρόκειται να μετατραπούν οι επιτροπές αυτές σε υπερ-όργανα που θα παρακάμπτουν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.

Δήλωσε επίσης, ότι «η διάταξη (στον νέο εκλογικό νόμο) που αφορά το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τις χώρες στις οποίες ζουν θα πρέπει να εγκριθεί με 300 ψήφους».

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού, αποτελεί ακόμη μια προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αν η κυβέρνηση καταφέρει να καταργήσει την απλή αναλογική άμεσα συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία και παράλληλα περάσει ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη νίκη για την Ελλάδα.

Αφενός μεν δεν θα υπάρχει η απειλή του χάους και της ακυβερνησίας, αφετέρου δε, η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στις χιλιάδες ελληνοποιήσεις μεταναστών που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλο λοιπόν το στοίχημα για την κυβέρνηση, ας ελπίσουμε να το κερδίσει!

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •