• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ένα μεγάλο, κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα – Ποια τα σχέδια που θα επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις για την πατρίδα μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα μεγάλο, κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα – Ποια τα σχέδια που θα επηρεάσουν τις επόμενες κινήσεις για την πατρίδα μας (ΒΙΝΤΕΟ)

«Παιχνίδι», αν μη τι άλλο επικίνδυνο, με την «αρχή της δεδηλωμένης» παίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μέχρι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή στιγμή για την προκήρυξη εκλογών.  Αλλιώς…

του Κίμωνα Χαραλάμπους

Η αρχή της δεδηλωμένης είναι όρος του Συνταγματικού Δικαίου και ορίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει τη «δεδηλωμένη» εμπιστοσύνη της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών δηλαδή τουλάχιστον 151 από τους 300.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, βάσει Συντάγματος, να παραμείνει και με κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ας δούμε ξανά τις δυνατές (εντός Συντάγματος) επιλογές της Κουμουνδούρου και τι ισχύει.

Όπως μεταδίδεται, η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται στην Βουλή τέλη Γενάρη μέχρι μέσα Φλεβάρη.

Αν ο Πάνος Καμμένος των ΑΝΕΛ αποσύρει απλά τους υπουργούς του, αυτό δεν ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η απόλυτη πλειοψηφία παραμένει.

Σε διαφορετική περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ψάξει για νέα πλειοψηφία.

Τι συμβαίνει τελικά με τους ΑΝΕΛ;

Κακές γλώσσες δεν αποκλείουν, οι εξαγγελίες του συγκυβερνώντος κόμματος περί αποχώρησης από την κυβέρνηση, να αποτελούν ακόμα έναν «στημένο», αποπροσανατολιστικού χαρακτήρα, καβγά των δύο κυβερνητικών εταίρων.

Από την άλλη μεριά, νέα στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝΕΛ, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις, αυτή την φορά για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στην υπόσταση της παράταξης του Πάνου Καμμένου. Εκτός και αν ετοιμάζεται… «ρελάνς στα εθνικά θέματα» (θυμηθείτε ΕΔΩ).

Τι θα κάνει τελικά αυτό το Ποτάμι;

Το δίλημμα είναι ένα για τους «Ποταμίσιους»: Θα οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στον γκρεμό καταψηφίζοντας την Συμφωνία των Πρεσπών ή θα την στηρίξουν, δίνοντας φιλί ζωής σε μια κυβέρνηση, η οποία, πέραν των εθνικών θεμάτων έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην οικονομία και στην κοινωνία;

Οι Θεοχάρης, Αμυράς, Μάρκου, Τσιόδρας, Ψαριανός (κατά της Συμφωνίας), αλλά και Δανέλλης (υπέρ) από την άλλη, έχουν ήδη απαντήσει. Αυτοί που μένουν είναι οι κύριοι Θεοδωράκης και Μαυρωτάς.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν βρει νέα πλειοψηφία;

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρει νέα πλειοψηφία, δεν τον συμφέρει να ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» από την Βουλή, καθότι τότε πάμε σε εκλογές. Το πιο πιθανό είναι να ρίξει το μπαλάκι στην Νέα Δημοκρατία, να καταθέσει εκείνη πρόταση δυσπιστίας, η οποία ωστόσο πρέπει να βρει επίσης 151 βουλευτές να την στηρίξουν.

Άρα, καθώς είναι συνταγματικά θεμιτό, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να συνεχίσει με κυβέρνηση μειοψηφίας, ωστόσο μια τέτοια κυβέρνηση θα ήταν πολιτικά προβληματική και το λογικό είναι να επιτάχυνε τις εκλογές. Με αυτή την κυβέρνηση όμως ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να «ξημερώσει».

Πάντως το γράμμα του Συντάγματος δεν αποτελεί τροχοπέδη για μια τέτοιου είδους κυβέρνηση. Ουδέποτε όμως στα ελληνικά πολιτικά χρονικά επισυνέβη κάτι ανάλογο.

Όταν κυβέρνηση βρέθηκε χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή, ο εκάστοτε Πρωθυπουργός προκήρυξε αμέσως εκλογές.

Η παρούσα κυβέρνηση όμως δείχνει να αγαπάει σε ανησυχητικό βαθμό την καρέκλα.

Σε κάθε περίπτωση, επειδή, ιδίως, τα εθνικά θέματα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, λόγω των χειρισμών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι οφείλουν να ξεκαθαρίσουν δημοσίως την κατάσταση.

Ούτε η εθνική αντιπροσωπεία ούτε ο ελληνικός λαός μπορεί να ενημερώνεται για ένα τέτοιο κρίσιμο ζήτημα από δημοσιογραφικές πληροφορίες.