• Αρχική
  • Άρθρα
  • Έφτασε σημαντικό «τελεσίγραφο» στο Υπουργείο Ανάπτυξης: Εμφανίστηκαν «απρόσμενα» εμπόδια;

Έφτασε σημαντικό «τελεσίγραφο» στο Υπουργείο Ανάπτυξης: Εμφανίστηκαν «απρόσμενα» εμπόδια;

Πριν λίγες ώρες κατέφθασε σημαντική επιστολή στο υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων, από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν, με όχι και τόσο καλά νέα.

Στο «τελεσίγραφο» αυτό, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, επισημαίνει τους πέντε τομείς στους οποίους η χώρα μας καταγράφει τις πιο αρνητικές επιδόσεις, όσον αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πράγμα που οδηγεί στο να εμποδίζεται αισθητά, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γ.Χαν, προειδοποίησε επίσης, για νέο οικονομικό πλήγμα, προερχόμενο από την μη αξιοποίηση και την κακοδιαχείριση, των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία υπερβαίνουν την αξία των 2 δισ. ευρώ, που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Real News».

Με λίγα λόγια, προειδοποιεί ούτε λίγο, ούτε πολύ, για το ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε κονδύλια αξίας 2 δισ. ευρώ, εξαιτίας των ενεργειών και των πολιτικών που ακολούθησε ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει:

«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις αναφορικά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τις προετοιμασίες για την επόμενη, 2021-2027.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες με την καλύτερη απόδοση στην εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Φοβάμαι ότι η Ελλάδα χάνει αυτήν τη δυναμική», αναφέρει ο Γιοχάνες Χαν στην επιστολή του.

«Η επιβράδυνση στην αξιοποίηση των κονδυλίων οφείλεται σε μια σειρά θεμάτων. Έργα που ξεκίνησαν νωρίς στην προγραμματική περίοδο ή είχαν ετοιμαστεί από την προηγούμενη περίοδο παρείχαν σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, οι οποίες όμως πλέον δεν υπάρχουν.

Από την άλλη, νέα έργα καθυστερούν να φτάσουν στη φάση υλοποίησής τους. Συνεπώς, η επιτυχής συνέχιση και η κατάληξη των εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη απαιτούν έναν αριθμό επειγουσών δράσεων τους επόμενους μήνες», γράφει ο Χαν.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τα πρόγραμμα που εμφανίζουν καθυστερήσεις, είναι το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» αλλά και η υλοποίηση έργων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και για τις μεταφορές των εμπορευμάτων (logistics).

Ακόμη, προσθέτει τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τις μεγάλες εκπτώσεις με τις οποίες κατασκευαστικές εταιρείες κερδίζουν τους διαγωνισμούς για τα έργα στην Ελλάδα, ενώ δεν αμελεί να αναφέρει ακόμη και τη λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

Τέλος ο Γιοχάνες Χαν επισημαίνει ότι ο κίνδυνος για την απώλεια χρηματοδοτήσεων σε αυτούς τους τομείς έχει επισημανθεί ξανά στην Αθήνα, στην έκθεση της Κομισιόν τον Φεβρουάριο του 2019.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της είναι αισιόδοξη για την σωστή διαχείριση και το αίσιο τέλος αυτής της προβληματικής κατάστασης.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •