• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • ΒΟΜΒΑ: 20.000 μετανάστες στην Ενδοχώρα; Αποκαλύψεις Χρυσοχοϊδη- Βορίδη προκαλούν ΜΕΓΑΛΕΣ αντιδράσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

ΒΟΜΒΑ: 20.000 μετανάστες στην Ενδοχώρα; Αποκαλύψεις Χρυσοχοϊδη- Βορίδη προκαλούν ΜΕΓΑΛΕΣ αντιδράσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Την λύση στο μεταναστευτικό εξακολουθεί να αναζητά η κυβέρνηση.

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου

Πριν μερικές ώρες, από το βήμα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας πως οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Έδωσε μάλιστα έμφαση στο ότι «Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζονται από την Τουρκιά σε αυτό το θέμα Η ΕΕ πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του ζητήματος. Να εκπονηθεί μια νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και να υπάρξει ένα σχέδιο Β΄ στην περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Παράλληλα, έρχεται το νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό (θυμηθείτε ΕΔΩ αναλυτικά τι προβλέπει) , το οποίο παρά το ότι βρίσκεται ακόμη στη διαβούλευση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε διεθνείς οργανώσεις, ΜΚΟ και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και εν γένει για «έλλειψη σχεδίου στη μεταναστευτική πολιτική, που έχει οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου». 

Στον απόηχο όλων των παραπάνω, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ.Χρυσοχοϊδης, προχώρησε σε μια ανακοίνωση που επίσης προκάλεσε μεγάλο κύμα αντιδράσεων, αυτή τη φορά σε Έλληνες που ζουν στην ενδοχώρα. Ειδικότερα, ο υπουργός, μιλώντας στους βουλευτές της ΝΔ, τους ενημέρωσε, ότι μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Όσον αφορά το που θα μείνουν, όπως είπε ο Μ.Χρυσοχοϊδης, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και σε άλλους ανοιχτούς χώρους της Ενδοχώρας οι οποίοι όμως θα διαθέτουν νερό και ρεύμα. Στα ξενοδοχεία θα μεταφερθούν 10.000 και οι άλλοι 10.000 στους ανοιχτούς χώρους.

Πρόσθεσε επίσης ότι από την πρώτη Ιανουαρίου του νέου έτους θα τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα εστία που διαχειρίζεται η Ύπατη αρμοστεία και με το οποίο θα νοικιαστούν 40.000 διαμερίσματα, σημειώνοντας ότι όσοι παίρνουν άσυλο, θα φεύγουν από τα ξενοδοχεία ή τις ανοιχτές δομές και θα μεταφέρονται σε σπίτια και διαμερίσματα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν υπήρξαν διαφωνίες βουλευτών και αυτό που ζήτησαν όλοι ήταν ενημέρωση.
«Υπάρχει κατανόηση δυο ώρες μιλούσαμε με τους βουλευτές, τα πράγματα ήταν καλά. Εσείς ξέρετε κανέναν που να μην αρνείται; Αλλά όλοι πείθονται στο τέλος ότι αυτό είναι μια εθνική ανάγκη και θα έρθουν μόνο οικογένειες».

Οι βουλευτές ζήτησαν από τον Μ.Χρυσοχοϊδη, ενημέρωση για το πόσοι θα μεταφερθούν σε κάθε περιφέρεια και πότε, αφού πλέον καλούνται να προετοιμάσουν τις τοπικές κοινωνίες, για την άφιξη των φιλοξενουμένων.

Φαίνεται πως έφτασε η ώρα της μαζικής μεταφοράς μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα. Για αρχή θα είναι…μόνο 20.000 και όπως λέει ο υπουργός τουλάχιστον, μόνο οικογένειες.

Τι θα γίνει όμως αργότερα; Αν οι ροές δεν σταματήσουν και τα νησιά εξακολουθούν να γεμίζουν, οι μεταφορές μεταναστών στην ενδοχώρα θα γίνουν καθημερινό φαινόμενο και φυσικά δεν θα μετακινούνται μόνο οικογένειες.

Επίσης η ΝΔ έχει υποσχεθεί μέχρι την άνοιξη, την επιστροφή 10.000 μεταναστών στην Τουρκία. Το θέμα είναι, ως τότε πόσοι θα έχουν έρθει; Ποιο το νόημα να στέλνεις πίσω 10.000 άτομα και μέχρι να το κάνεις να έχουν έρθει οι διπλάσιοι ή οι τριπλάσιοι μετανάστες; Σίγουρα ωστόσο, το να στείλουμε πίσω έστω και 10.000 αρχικά, είναι καλύτερο από το να μην είχαμε την πρόθεση να στείλουμε κανέναν.

Σημαντικό: Παρά τα πολλά στραβά της (ουδείς τέλειος), δεν πρέπει να παραβλέπουμε, το ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται προς μια κατεύθυνση ελέγχου του μεγάλου αυτού προβλήματος που κληρονόμησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με τον Α.Τσίπρα και τους υπουργούς του που ακολουθούσαν την πολιτική «να μένουν όλοι εδώ», η ΝΔ βλέπουμε πως παίρνει μέτρα (έστω και λίγα) και εν γένει κινητοποιείται.

Τέλος, αξίζει να ακούσετε παρακάτω, τι είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ως νομικός μπορεί να μιλήσει σε ένα επίπεδο διαφορετικό από τους περισσότερους, για το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει σχετικά με το μεταναστευτικό.


(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...