• Αρχική
  • Άρθρα
  • Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου Μητσοτάκη για εθνικά, οικονομία και εξοπλιστικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη τύπου Μητσοτάκη για εθνικά, οικονομία και εξοπλιστικά (ΒΙΝΤΕΟ)

Από τη Θεσσαλονίκη αυτή την ώρα.

Δείτε την συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού:

Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομία, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε μεν για ύφεση γύρω στο 9%, παραδεχόμενος πως σαφώς αυτή θα έχει επιπτώσεις.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η Ελλάδα τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες στο οικονομικό πεδίο μερικούς μήνες μετά το καθολικό lockdown.

«Στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Γιατί στηρίξαμε την οικονομία με ένα εξελισσόμενο πρόγραμμα. Ξέρουμε ότι έχουμε ενώπιον μας ένα δύσκολο χειμώνα και προσπαθούμε να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους. Το πρόγραμμα που ανακοίνωσα χθες μπορεί να προσαρμοστεί αν κρίνουμε ότι χρειάζεται. Με τρόπο όμως έξυπνο και χωρίς να υπονομεύσουμε την οικονομία. Η μεσαία τάξη είχε πληγεί περισσότερο και τώρα την στηρίζουμε».

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού “Oruc Reis” αναφέρθηκε σε έναν «καλόπιστο διάλογο» με την Άγκυρα, προειδοποιώντας ωστόσο την τουρκική ηγεσία πως αυτός δεν μπορεί να ευδοκιμήσει σε καθεστώς προκλήσεων και έντασης.

«Αναγνωρίζουμε απόλυτα πως οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο τα αεροπλάνα, τα σκάφη και οι τορπίλες, αλλά το ανθρώπινο δυναμικό.

Θέλουμε να είμαστε σίγουροι σε βάθος πενταετίας πως θα έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό που θα αυξήσει την αποτρεπτική δύναμη των Ε.Δ.», είπε ο κ.Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα περί πρόσληψης των 15.000 ατόμων.

«Δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών. Δεν θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά δεν μπορούμε να μη βλέπουμε και μια δεκαετία υποεπένδυσης στις Ενοπλες Δυνάμεις. Αυτά που εξήγγειλα χτες ήταν μετρημένα. Η επιλογή των Rafale έγινε γιατί ήδη έχουμε γαλλικά αεροσκάφη. Είναι πολύ εύκολο για ένα πιλότο Mirage να μάθει τα Rafale. Η πιο μεγάλη επένδυση είναι στις φρεγάτες. Πληρώνουμε το τίμημα της θέσης μας στο χάρτη. Όλα θα γίνουν με διαφάνεια. Ενισχύουμε την αμυντική βιομηχανία μας. Στην ΕΚΒΟ ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση. Τα ναυπηγεία Ελευσίνα φτιάχνουν τις νέες πυραυλάκατους. Γίνεται αναβάθμιση της ΕΑΒ».

Ο Κ.Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης στα 18, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι ένα θέμα που δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη και πως θέλει διαβούλευση με τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ίδιος, απαντώντας στις παράλογες απαιτήσεις των Τούρκων τόνισε πως δεν τέθηκε ούτε υπάρχει κάποιο θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών μας:

«Εμφατικά όχι. Ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο θέμα ούτε θα τεθεί».

.

.

«Έτοιμος να συναντηθώ με τον Ερντογάν»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με δημοσιεύματα για γραπτή συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας στην τριμερή του Βερολίνου ο κ.Μητσοτάκης απάντησε τα εξής:

«Είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς στη συνάντηση στη Βουλή και ειδική ενημέρωση του διπλωματικού συμβούλου του κ. Τσίπρα από την δική μου διπλωματική σύμβουλο. Δεν θυμάμαι να έγινε το ίδιο όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντήσει τον Ερντογάν.

Αυτό που είπα στο άρθρο ήταν ότι επιτεύχθηκε ένα γραπτό κείμενο κατανόησης. Τα πρακτικά δηλαδή που κρατήθηκαν στη συνάντηση για να αποτυπωθεί σε ένα χαρτί τρι συμφωνήθηκε. Αυτό όμως παραβιάστηκε , όχι από εμάς. Κι για αυτό οδηγηθήκαμε στην κλιμάκωση. Μακριά από εμάς οποιαδήποτε προσπάθεια μυστική διπλωματίας. Υπάρχουν και πράγματα που λέγονται σε τέτοιες συναντήσεις που δεν λέγονται. Και για να μπορεί ο Πρωθυπουργός να αισθάνεται ασφάλεια για να ενημερώνει χρειάζεται και η αξιωματική αντιπολίτευση να δείχνει μία σοβαρότητα. »


Μάλιστα ο πρωθυπουργός φάνηκε θετικός στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ρ.Τ.Ερντογάν, δήλωση η οποία αναμένεται να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις:

«Επαναλαμβάνω ότι η μόνη διαφορά είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες δεν μπορεί να γίνονται ενέργειες. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ήμαστε έτοιμοι αν υπάρξει αποκλιμάκωση να συνεχίσουμε τις επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται».


.

Για την εισφορά αλληλεγγύης, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Είχα πει ότι εντός τετραετίας θα καταργηθεί οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης. Γίνεται το πρώτο βήμα. Αυτή τη στιγμή επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας γιατί έχει πληγεί περισσότερο από τους υπόλοιπους. Πρόθεσή μας είναι η μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους»

Θυμίζουμε πως στην χθεσινή του ομιλία, ο κ.Μητσοτάκης προανήγγειλε κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς, επαγγελματίας και αγρότες -όχι όμως και για τις επιχειρήσεις- για τουλάχιστον ένα έτος.

Δηλώσεις για τα γεγονότα της Μόριας και την φύλαξη των συνόρων

«Θέλω να θυμίσω ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης. Εμείς εφαρμόζουμε μια διαφορετική πολιτική που πρώτα έχει να κάνει με την ενεργή φύλαξη των συνόρων, δεύτερο την επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο και τρίτο την έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Εχει επιταχυνθεί η διαδικασία για το άσυλο και μειώθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των μεταναστών στη Λέσβο. Αυτό που έγινε στη Μόρια πριν τέσσερις μέρες, μην έχετε αμφιβολία ότι κάηκε η Μόρια από “υπερδραστήριους” μετανάστες που ήθελαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση. Αυτό που έγινε όμως πρέπει να το δούμε ως μια ευκαιρία.

Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, Δεύτερη ευκαιρία είναι η δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας που είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θέλουμε να δημιουργήσουμε νέο καταυλισμό με πολύ καλύτερες συνθήκες στη Μόρια. Όποιος μπαίνει σε αυτό το κέντρο θα εξετάζεται για κορωνοϊό. Θα υπάρξει ένα ΚΥΤ μόνιμο στη Λέσβο.

Στέλνω αυτό το μήνυμα σε όλους και κυρίως σε κάποιους ακραίους στο νησί. Οι κάτοικοι έχουν δίκαιο να παραπονιούνται και πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες. Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία.

Ζήτησα από την ΕΕ η διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη. Επίσης, θέλω να πω ότι η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ανηλίκων. Εφυγαν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι από τη Μόρια.

Συζήτησα με Μέρκελ και Μακρόν για το πώς θα πάνε στην Ευρώπη. Χθες μίλησα με Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει έγκριση στο αίτημα του ασύλου. Η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων. Τα πράγματα θα ήταν μη διαχειρίσιμα αν δεν είχαμε καταφέρει να περιορίσουμε δραστικά τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. »

Ανάγκη να πείσουμε τους Έλληνες για τα εμβόλια – Υπάρχει δυσπιστία

Για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού μίλησε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός πως αρκετά περισσότεροι Έλληνες από εκείνους που εμφανίζονται ως «αρνητές της μάσκας» είναι επιφυλακτικοί ως προς τα εμβόλια.

Μάλιστα τόνισε πως αν χρειαστεί θα είναι ο πρώτος από την Ελλάδα που μαζί με την οικογένειά του θα εμβολιαστεί προκειμένου να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες.

Όπως είπε εξάλλου, είπε το μεγάλο θέμα είναι να πειστούν και οι πιο σκεπτικοί για τα εμβόλια και όχι το αν θα υπάρχει διαθεσιμότητα όταν αυτά παραχθούν και περάσουν τα απαραίτητα τεστ.

Δηλώσεις για σχολεία και μάσκες

Ο πρωθυπουργός απάντησε σε σχετική ερώτηση και για το αυριανό άνοιγμα των σχολείων που θα γίνει υπό πρωτοφανείς συνθήκες:

(φωτο:eurokinissi)