• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ε.Τσακαλώτος : «Η κυβέρνηση έχτισε την αξιοπιστία της και τώρα είναι σε θέση να ανακοινώσει σημαντικά μέτρα»

Ε.Τσακαλώτος : «Η κυβέρνηση έχτισε την αξιοπιστία της και τώρα είναι σε θέση να ανακοινώσει σημαντικά μέτρα»

Tα 4 διλλήματα για την Οικονομία και την Κοινωνία παρουσίασε απόψε σε ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση στα Ιωάννινα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχτισε την αξιοπιστία της και τώρα είναι σε θέση να ανακοινώσει σημαντικά μέτρα, ενώ άσκησε κριτική στην Ν.Δ και στο ΚΙΝΑΛ.


Το 1ο δίλλημα , είναι το πολιτικό σύστημα τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. « Θέλουμε αυτό το πολιτικό σύστημα, να εξελιχθεί να γίνει πιο δημοκρατικό, με μεγαλύτερη διαφάνεια με λιγότερο πελατειακό κράτος» υπογράμμισε ενώ επισήμανε ότι «πριν από το 2009 το πολιτικό σύστημα ήταν κάπως σικέ» . Ειδικότερα ανέφερε:

«Ήταν κλειδωμένο το πολιτικό σύστημα. Η πικρή αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαμε αυτή την κρίση δεν θα μπορούσαμε να το σπάσουμε . Ήταν το δικό τους σύστημα με τα δικά τους λεφτά, που έπερναν από όπου τα έπερναν που μπορούσαν να κάνουν αναπαραγωγή ενός φαύλου οικονομικού και κοινωνικού συστήματος και ενός φαύλου πολιτικού συστήματος.

Χρειαζόταν μια κρίση για να καταλάβουμε πως λειτουργούσε το σύστημα.

Δεν είναι να μιλάμε για σκάνδαλα, αλλά πως θωρακίζουμε το σύστημα από μελλοντικά σκάνδαλα» και ανέφερε μεταξύ άλλων για παράδειγμα το σύστημα Υγείας όπου δεν παίρνει πια ο υπουργός απόφαση για τις τιμές των φαρμάκων, υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες , όπου έχει γίνει η συμφωνία της Βαλέτα με άλλες 8 χώρες για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε την τιμή των φαρμάκων, γιατί δεν γινόταν αυτό πριν μια συλλογική αδιαπραγματευση. Επίσης η απλή αναλογική θωρακίζει το σύστημα .

Σημαντικό για το πολιτικό σύστημα είναι συνταγματική αλλαγή . Μου έκανε εντύπωση πως οι παλιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ δεν μπορούσαν να ψηφίσουν μια πολύ μικρή αλλαγή , να δείξουν πως την χώρα μας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση το βουλευτικό αξίωμα των Μητσοτάκηδων των Κεφαλλογιάννηδων, των Βαρβιτσιώτηδων και μας κατηγορούν εμάς για νεποτισμό».

Ο κ. Σημίτης όταν είπε ότι εμείς είμαστε ενοικιαστές σε αυτήν την κυβέρνηση ήταν πολύ βαριά κουβέντα. Το σκέφτηκε, του ξέφυγε, τι κουβέντα είναι αυτή: Εκτός και εάν οι νεοδημοκράτες, ή οι παλιοί του ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως μόνο είναι αυτοί είναι νόμιμοι και μόνιμοι ιδιοκτητες της χώρας και όλοι οι άλλοι είμαστε ενοικιαστές. Εάν δεν κερδίσουμε σε αυτές τις ευρωεκλογές και σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές θα επιστρέψουν αυτοί αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους ιδιοκτήτη σε αυτή την χώρα. Για μας μόνο ο λαός είναι ιδιοκτήτης και όλοι είναι ενοικιαστές , είτε είναι πράσινοι, κόκκινοι, ή μπλέ.

Ο υπουργός Οικονομικών στηλίτευσε την αντιπολιτευτική τακτική της Φ. Γεννηματά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

« Πραγματικά δεν ξέρω τι σκέπτεται η κ. Γεννηματά, τι σκέφτεται ο απλός πολίτης του ΚΙΝΑΛ και του ΠΑΣΟΚ, όταν βλέπει αυτούς τους ανθρώπους να μιλάνε υπέρ της ενότητας των δημοκρατικών δυνάμεων και αυτοί συνεχίζουν με βασικό στόχο την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Τι αισθάνεται ένας τέτοιος άνθρωπος, που ήταν προοδευτικός, ήταν με το ΠΑΣΟΚ, που πίστευε στο κοινωνικό κράτος , όταν βλέπει πως η δική του ηγεσία λέει ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, λες και δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή, λες και δεν υπάρχει ο Σαλβίνι, λες και δεν υπάρχει ο Όρμπαν , λες και δεν υπάρχει αυτό που βλέπουμε σήμερα στην Ευρώπη».

(φώτο: Eurokinissi)