• Αρχική
  • Άρθρα
  • «ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»: Πως η Ελλάδα θα αποφύγει την ακυβερνησία και το «μουσουλμανικό κόμμα»

«ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»: Πως η Ελλάδα θα αποφύγει την ακυβερνησία και το «μουσουλμανικό κόμμα»

Δηλώσεις «φωτιά» από τον υπουργό Εσωτερικών...

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

O υπουργός εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, απηύθυνε πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει την απλή αναλογική και να συζητήσει με την κυβέρνηση για ένα διαφορετικό εκλογικό, προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει σενάρια ακυβερνησίας και ασυνεννοησίας, όπως συμβαίνει σε Ιταλία ή Ισπανία.

«Ο κ. Τσίπρας πρέπει να σκεφτεί πιο ψύχραιμα, πιο ώριμα και πιο υπεύθυνα και να κάνει πράξη αυτό που λέει, ότι θέλει να αποτελεί μια εναλλακτική λύση στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Η απλή αναλογική ανήκει σε μια άλλη εποχή και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την χώρα και σίγουρα είναι ένα εκλογικό σύστημα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Είναι αναποτελεσματικό όσον αφορά την κυβερνησιμότητα και τελικά πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την εξουσία δεν αντιλαμβάνομαι κανένα λόγο να θέλουν την απλή αναλογική», τόνισε ο υπουργός μιλώντας στο Action 24.

 «Ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να βγει και να πει ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται να πάμε σε ένα άλλο εκλογικό σύστημα, να το συζητήσουμε αυτό πιο είναι, να γίνει διάλογος και να υπάρξει και συναίνεση. Η απλή αναλογική δεν οδηγεί σε κυβερνήσεις, θα περίμενα μία τέτοια υπεύθυνη τοποθέτηση και προσωπικά θέλω να δω ποια θα είναι η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης», προσέθεσε και ξεκαθάρισε πως διαφορετικά δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις διπλές εκλογές.

«Ο κ. Τσίπρας έχει τινάξει στον αέρα πολλές φορές θέματα για τα οποία ισχυριζόταν ότι ήταν θέσεις αρχές για το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα μεταβάλει στάση. Και αυτή τη φορά καλά θα κάνει να το κάνει και να μεταβάλει στάση θα κάνει καλό και στη χώρα για να αποφύγουμε την ταλαιπωρία και την περιπέτεια των διπλών εκλογών που δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Ο μόνος τρόπος για να μην υπάρξουν διπλές εκλογές είναι να συναινέσει ο κ. Τσίπρας σε ένα άλλο εκλογικό νόμο αλλιώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Υπενθυμίζεται ότι οι επόμενες εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν με απλή αναλογική. Οι μεθεπόμενες θα γίνουν, όμως, με το εκλογικό σύστημα που θα ψηφίσει η υφιστάμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ως εκ τούτου, το σενάριο των διπλών πρόωρων εκλογών της κυβέρνησης περιλαμβάνει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών με απλή αναλογική και έπειτα, μετά την διαπίστωση ότι δεν μπορεί να διαμορφωθεί κυβέρνηση συνεργασίας, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές από τις οποίες θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Άρα, το σενάριο των διπλών εκλογών δεν είναι παρά το «κάψιμο» της απλής αναλογικής, την οποία έφερε στις ζωές μας η Αριστερά.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι υπέρ ενός συστήματος ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο ενδεχομένως να δίνει μικρότερο μπόνους στο πρώτο κόμμα από αυτό που προέβλεπε το σύστημα με οποίο διεξήχθησαν οι τελευταίες εκλογές.

Ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάτσει και να συζητήσει την αλλαγή της απλής αναλογικής ή με πιο απλά λόγια να την πάρει πίσω, καθώς απαιτείται η συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απλή αναλογική, η οποία, ΟΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ, προκαλεί προβλήματα διακυβέρνησης σε Ισπανία, Γερμανία και άλλες χώρες που την χρησιμοποιούν, καθώς καταργεί το μπόνους των 50 εδρών και βάζει πολλά κόμματα στο παιχνίδι σχηματισμού «εύθραυστης» και προσωρινής κυβέρνησης, καθώς όπως έλεγαν οι παππούδες μας: «Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, αργεί να ξημερώσει».

Δεν αποκλείεται μάλιστα μελλοντικά να δούμε σχηματισμό και ενδυνάμωση μουσουλμανικών ή περιφερειακών κομματικών σχηματισμών (βλ. παράνομοι μετανάστες, τουρκόφρονες Θράκης, σλαβόφωνοι στην Μακεδονία κτλ.), με τους οποίους η Αριστερά, ούσα φιλική απέναντί τους, παζαρέψει, ενδεχόμενα, την όποια στήριξη σε σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης σε μία Ελλάδα με αβέβαιο πολιτικό και εθνικό μέλλον, την ώρα που η Τουρκία καραδοκεί.

ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •