• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δημοσκόπηση: Τόσο προηγείται η ΝΔ με ανύπαρκτη ουσιαστικά αντιπολίτευση

Δημοσκόπηση: Τόσο προηγείται η ΝΔ με ανύπαρκτη ουσιαστικά αντιπολίτευση

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Η έρευνα έγινε μεταξύ 18-24 Μαίου και πιάνει θέματα όπως η φωτιά στην Κορινθία, οι εχθροπραξίες στο Ισραήλ, η υπόθεση με τη Λευκορωσία κ.λ.

Ως προς την πρόθεση ψήφου, λοιπόν, η ΝΔ προηγείται με 34%, κερδίζοντας 0,5 μονάδες από την έρευνα του προηγούμενου μήνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και «τσιμπάει» 0,8 μονάδες και από 19,3% ανεβαίνει στο 20,1%, εντούτοις διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. 

Ομοίως και το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε ρηχά νερά, στο 6% ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,3%, η Ελληνική Λύση με 4%. Εκπληξη αποτελεί η μεγάλη άνοδος του Μέρα 25 το οποίο από 2,8% τον Απρίλιο ανεβαίνει στο 4,7% ξεπερνώντας το κόμμα του Βελόπουλου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το 1,4% που παίρνουν οι Ελληνες για την Πατρίδα, το κόμμα του καταδικασμένου και φυλακισμένου Ηλία Κασιδιάρη.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 9,7%, δηλαδή 1 στους 10 δεν ξέρει τι θα ψηφίσει.

Ως προς τα όρια εκλογικής επιρροής, το 46% λέει ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ ΝΔ αλλά το 53% ότι θα μπορούσαν να το ψηφίσουν.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι δεν θα ψήφιζε το 57% κι ότι θα ψήφιζε το 42%.

Εξι στους 10 (62%) δεν θα ψήφιζαν ΚΙΝΑΛ, το 74% ΚΚΕ, το 71% Μέρα 25 και το 79% δεν θα ψήφιζε Ελληνική Λύση.

 

Ενδιαφέρον το γράφημα με τη συσπείρωση ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση.

Για τη ΝΔ η συσπείρωση στους κεντρώους είναι στο 74%, στους κεντροδεξιούς στο 88%, στους δεξιούς στο 92%. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση στους Αριστερούς είναι στο 80%, στους κεντροαριστερούς στο 69% και στους κεντρώους στο 60%, σημάδι ότι έχει χάσει τη μάχη από τη ΝΔ στο κεντροαριστερό κομμάτι της κοινωνίας.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 46% (στο υψηλότερο των τελευταίων μηνών) και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16% και ο… κανένας που παίρνει 24%. 

Είναι φανερό από τα στοιχεία ότι το κόμμα που κυβερνά αντέχει δημοσκοπικά αλλά έχει την… τύχη να βρίσκεται απέναντι από μια ισχνή αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία και παρά την εύλογη δυσαρέσκεια για θέματα όπως η διαχείριση της πανδημίας, τα οικονομικά κ.λπ.

ΠΗΓΗ: in. gr