• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό: Νέο μεγάλο πρόβλημα για τη ΝΔ -«Ξανασκεφτείτε το πριν να είναι αργά» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν είναι μόνο το μεταναστευτικό: Νέο μεγάλο πρόβλημα για τη ΝΔ -«Ξανασκεφτείτε το πριν να είναι αργά» (ΒΙΝΤΕΟ)

Οργή έχει προκαλέσει σε εκατοντάδες επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης ο νέος αντικαπνιστικός νόμος. Θέλουν να μας κλείσουν όλους; αναρωτιούνται.

Ιδιοκτήτες μπαρ, εστιατορίων και καφετεριών ξεσπούν και εμφανίζονται λάβροι κατά του πρόσφατου νόμου της κυβέρνησης, ο οποίος προβλέπει μάλιστα και βαριά πρόστιμα στους ίδιους τους παραβάτες αλλά και τις επιχειρήσεις στις οποίες θα εντοπίζονται. Όπως λένε οι επιχειρηματίες, κινδυνεύουν να δουν τεράστια μείωση στα κέρδη τους.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, όταν (πριν περίπου 9 χρόνια), έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί παρόμοιος νόμος, το αποτέλεσμα ήταν μια μείωση 40% στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), μιλώντας στο iefimerida.gr, είπε εκφράζοντας την αντίθεσή του στο νόμο της κυβέρνησης:

«Είναι αδόκιμο, για παράδειγμα, να μιλάμε για ολική απαγόρευση καπνίσματος στα κέντρα διασκέδασης. Επιπλέον, για τα καφέ θα έπρεπε να γίνει δεκτός ο πλήρης διαχωρισμός χώρων καπνιζόντων και μη καπνιζόντων, όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μια άλλη λύση που θα μπορούσε να εξετάσει η κυβέρνηση είναι το να υπάρχει το δικαίωμα επιλογής στις επιχειρήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Ο Γιώργος Καββαθάς επισημαίνει ότι «είναι άδικο να επιβάλλονται ποινές στις επιχειρήσεις, στις περιπτώσεις που λαμβάνουν όλα τα εκ του νόμου προαπαιτούμενα. Δηλαδή, όταν δεν έχει σταχτοδοχεία, έχει σήμανση και κάνει σύσταση στον πελάτη. Δεν έχουμε άλλες δυνατότητες. Ούτε βία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, ούτε και να καταδώσουμε τους πελάτες μας», αναφέρει.

Επίσης από τη μεριά του ο Γιάννης Παναγιωτάκης, ένας εκ των ιδιοκτητών του ιστορικού μπαρ «Ιπποπόταμος», που από το 1978 λειτουργεί στην οδό Δελφών, στο Κολωνάκι δήλωσε στο ίδιο σαιτ: «Αυτό που έχουμε προτείνει από το παρελθόν είναι να γίνει ένας διαχωρισμός των καταστημάτων σε μη καπνιζόντων και καπνιζόντων. Με αυτόν τον τρόπο ο καπνιστής θα μπορούσε να πάει σε ένα κατάστημα όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, σεβόμενος ότι δεν μπορεί να καπνίσει και, αντιστρόφως, ένας μη καπνιστής να επισκεφθεί ένα μαγαζί καπνιζόντων, γνωρίζοντας τι θα συναντήσει».

Ο Γιάννης Παναγιωτάκης εκτιμά ότι ο αντικαπνιστικός νόμος «θα πλήξει οικονομικά την επιχείρησή μας και ευρύτερα τον κλάδο, ιδίως τώρα που χειμωνιάζει. Είναι σαφές ότι είτε θα μειωθεί ο χρόνος παραμονής των πελατών, είτε θα μειωθεί η προσέλευση ή, το πιθανότερο, και τα δυο μαζί».

Τι λέει το ΠΑΣΚΕΔΙ

Βάσει των παραπάνω ανησυχιών, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με στόχο να «μαλακώσουν» ορισμένες διατάξεις του νόμου.

Έτσι, οι καταστηματάρχες, ζητούν, να εξαιρείται η επιχείρησή τους από τα πρόστιμα του εν λόγω νόμου εάν έχει:

• Απομακρύνει τα τασάκια από τα τραπέζια
• Τοποθετήσει ειδικά αυτοκόλλητα που δηλώνουν ότι απαγορεύεται το κάπνισμα σε επίκαιρα σημεία εντός του καταστήματος
• Τοποθετήσει σταχτοδοχεία δαπέδου στην είσοδο
• Προμηθευτεί και θεωρήσει Βιβλίο Αναφοράς από τον εκάστοτε Δήμο
• Τοποθετήσει σε κάθε τραπέζι ταμπελάκι με την ένδειξη, απαγορεύεται το κάπνισμα

Το ΠΑΣΚΕΔΙ, υποστηρίζει ότι αν τηρούνται τα παραπάνω και κάποιος πελάτης προβεί σε χρήση τσιγάρου χωρίς να γίνει αντιληπτός, ο καταστηματάρχης «πρέπει να είναι απόλυτα καλυμμένος σε περίπτωση ελέγχου, χωρίς να του βεβαιωθεί κάποιο πρόστιμο».

Οι καταστηματάρχες τοποθετούνται ενάντια στην οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, προτείνοντας «την ενεργοποίηση της δυνατότητας επιλογής από το κατάστημα για λειτουργία ως κατάστημα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, κάτω από όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα οριστούν για κάθε περίπτωση».

Το ΠΑΣΚΕΔΙ επισημαίνει ότι λαμβάνει μηνύματα δυσαρέσκειας για τον αντικαπνιστικό νόμο από τα 40.000 μέλη του και υπογραμμίζει την ανάγκη «η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου να υλοποιηθεί με ομαλό τρόπο» και «τα καταστήματα Εστίασης και διασκέδασης να παραμείνουν σε θέση να προσφέρουν υπηρεσίες διασκέδασης σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε κατηγορίας (καπνιζόντων ή μη)»

Τέλος ο Γιάννης Παναγιωτάκης, αναφέρει: «Νομίζω θα ήταν πιο τίμιο να απαγορευτεί το τσιγάρο γενικώς. Καθώς αν ήθελαν να καταπολεμήσουν το φαινόμενο του καπνίσματος υπάρχουν άλλοι τρόποι. Θα μπορούσαν να δώσουν φορολογικά κίνητρα σε καταστήματα μη καπνιζόντων, ή να επιβάλλουν αντι-κίνητρα σε μαγαζιά καπνιζόντων, όπως λ.χ. μια εισφορά υπέρ δημόσιας υγείας, στα μαγαζιά καπνιζόντων. Πειραματίζονται με το μεροκάματο χιλιάδων ανθρώπων και ελπίζουμε να το καταλάβουν πριν να είναι αργά».

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •