• Αρχική
  • Άρθρα
  • Δ.Παπαδημούλης: «Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση στη συντήρηση, το δίλημμα των ερχόμενων ευρωεκλογών»

Δ.Παπαδημούλης: «Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση στη συντήρηση, το δίλημμα των ερχόμενων ευρωεκλογών»

"Το δίλημμα για τους Ευρωπαίους πολίτες θα είναι πολύ συγκεκριμένο στις ευρωεκλογές του 2019, η επιλογή θα είναι ανάμεσα στην συντηρητική-νεοφιλελεύθερη οπισθοδρόμηση και στον ακροδεξιό λαϊκισμό από τη μία πλευρά

-καθώς αυτές οι δυο τάσεις αλληλοτροφοδοτούνται- και τις προοδευτικές δυνάμεις από την άλλη που έχουν ένα διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη”, τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στο νεανικό διαδικτυακό περιοδικό «Eponynous View» .

“Από το 2014 και τις προηγούμενες ευρωεκλογές μέχρι σήμερα ένα τμήμα των Ευρωπαίων πολιτών σε πολλά κράτη-μέλη έχει καταφύγει στη στήριξη λαϊκιστικών δυνάμεων, νιώθοντας απογοητευμένο από τις ασκούμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και τις καταστροφικές συνέπειές τους”, επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης και συνεχίζει: “Η ευθύνη και πρόκληση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων είναι μεγάλη και οι προτάσεις που καταθέτουν στο δημόσιο διάλογο αφορούν την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, την αναδιανομή του πλούτου και τις ισχυρές εργασιακές σχέσεις. Στο χρόνο που μας απομένει μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019, είναι ανάγκη να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες διαλόγου των προοδευτικών δυνάμεων και η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη σε αυτή τη διαδικασία. Θέλουμε μια Ευρώπη με τους πολίτες συμμέτοχους, για να καταφέρουμε να απομονώσουμε τις λαϊκιστικές φωνές που θέλουν τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την επικράτηση των συμφερόντων των λίγων απέναντι στα συμφέροντα της πλειοψηφίας. Και οι νέοι άνθρωποι μπορούν και πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της πολιτικής και ιδεολογικής «μάχης» γιατί αφορά πρωτίστως το δικό τους μέλλον”.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Αριστερά σημειώνει ότι για να γίνει πιο ελκυστική, οφείλει το μήνυμά της να γίνει πιο σαφές, σύγχρονο και πειστικό και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες για τις προτάσεις της για ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, με διαφορετική ατζέντα και διαφορετικές προτεραιότητες.

Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση ο κ. Παπαδημούλης τονίζει ότι αποδίδει καρπούς η μεγάλη προσπάθειά της και η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 θα της δώσει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. “Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όχι μόνο θα ενισχύσει την ήδη θετική πορεία που έχει χαράξει η χώρα τα τελευταία χρόνια, αλλά θα μας περάσει σε μια νέα εποχή για την πατρίδα μας, με την προώθηση ενός ισχυρά προοδευτικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος και μιας οικονομικής ατζέντας που θα ενδυναμώνει την πραγματική οικονομία, όχι μόνο τους οικονομικούς δείκτες. Όσο ανακάμπτει η χώρα, θα ανακάμπτει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εκλογές του 2019 θα είναι ένα σκληρό ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και η πρωτιά θα κριθεί με μικρή διαφορά. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές”, υπογραμμίζει.

Προσθέτει, επίσης, ότι η έξοδος από τα μνημόνια επαναφέρει με μεγαλύτερη ισχύ, την αντίθεση συντήρηση-πρόοδος, ότι νοηματοδοτούνται εκ νέου οι διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς-Δεξιάς και ότι χρειάζονται ισχυρές πολιτικές συμμαχίες αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.