• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Δ. Παπαδημούλης: «Η Αριστερά πρέπει να κάνει αυτοκριτική για να καταλάβει που κάνει λάθος και γιατί δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες να την στηρίξουν μαζικά»

Δ. Παπαδημούλης: «Η Αριστερά πρέπει να κάνει αυτοκριτική για να καταλάβει που κάνει λάθος και γιατί δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες να την στηρίξουν μαζικά»

«Οι βασικοί στόχοι που προωθεί η Αριστερά ενόψει των ευρωεκλογών είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής,

η καταπολέμηση των ανισοτήτων, η ενδυνάμωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, των μισθών, των δημόσιων επενδύσεων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο «Publik-Forum» ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο κ. Παπαδημούλης πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά προωθεί παράλληλα «ένα νέο, βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, που σέβεται το περιβάλλον».

   Για τις προοδευτικές συγκλίσεις, ανέφερε ότι «υπάρχουν συζητήσεις και γόνιμος διάλογος μεταξύ των τριών προοδευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή της Αριστεράς, των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών, σε διάφορα θέματα», προσθέτοντας: «έχουμε κοινές θέσεις σε πολλές πολιτικές, όπως για παράδειγμα στην κοινωνική ατζέντα, αλλά και διαφορετικές θέσεις σε άλλα ζητήματα».

   Για τις πρωτοβουλίες των προοδευτικών δυνάμεων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «αναπτύσσονται σε διαφορετικά θεσμικά επίπεδα», υπογραμμίζοντας πως «στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε δημιουργήσει την «Προοδευτική Συμμαχία», στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαμορφώνουν συμμαχίες, ενώ υπάρχει και η Σύνοδος του Νότου, με ενεργό το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης».

   Για την «Προοδευτική Συμμαχία» ανέφερε, ότι «αποτελεί το σημείο εκκίνησης για πολιτικές συζητήσεις και ανταλλαγή επιχειρημάτων και στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη συνεργασία, τόσο μεταξύ αυτών των πολιτικών ομάδων, όσο και σε ευρύτερη κλίμακα, εντός της κοινωνίας των πολιτών και στις ΜΚΟ». Σημείωσε πως «έχει οικοδομηθεί από προοδευτικούς βουλευτές των τριών προοδευτικών πολιτικών ομάδων-Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι-και είναι ανοιχτή σε όλους τους ευρωβουλευτές της κοινότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι είναι υπέρ της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης».

   «Η «Προοδευτική Συμμαχία» είναι μια μοναδική πρωτοβουλία στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και χαίρομαι που είμαι ένας από τους ευρωβουλευτές που έχει συμβάλλει στη δημιουργία αυτής της ομάδας», σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

   Ερωτηθείς τέλος, για την άνοδο της ακροδεξιάς, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε πως «υπάρχει μια έντονη υποστήριξη προς τα ακροδεξιά και τα λαϊκιστικά κόμματα και αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό, καθώς πολλοί πολίτες απογοητεύονται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και καταφεύγουν σε τέτοια ακραία εθνικιστικά κόμματα».

   Τόνισε επίσης, ότι «η Αριστερά πρέπει να κάνει αυτοκριτική για να καταλάβει που κάνει λάθος και γιατί δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες να την στηρίξουν μαζικά. Χρειαζόμαστε πιο συγκεκριμένες προτάσεις, ένα συγκεκριμένο στρατηγικό και πολιτικό σχέδιο για την ενδυνάμωση της Ευρώπης την επίλυση των προβλημάτων και των ανησυχιών του ευρωπαϊκού εκλογικού σώματος».

    «Μια τέτοια εξέλιξη», πρόσθεσε, «μπορεί να έρθει «μέσα από δημοκρατικές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις κι ένα εναλλακτικό, βιώσιμο οικονομικό μοντέλο για την Ευρωζώνη και την ΕΕ».

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...