• Αρχική
  • Άρθρα
  • Χρυσοχοΐδης: «Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ»

Χρυσοχοΐδης: «Ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ»

«Σε ένα κράτος δικαίου ο κομματισμός δεν χωρεί σε κανέναν τομέα του Δημοσίου. Πολύ περισσότερο στις Υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας», ανέφερε σε δήλωσή του ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως πρόσθεσε, «ζήτησα και έλαβα την παραίτηση της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι θα γίνουν αξιοκρατικές κρίσεις, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και περιμένει η κοινωνία. «Είναι όρος για την αποτελεσματικότητά τους. Προχωράμε μπροστά, με αίσθηση του δημοκρατικού καθήκοντος», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Αριστείδης Ανδρικόπουλος είχε υποβάλει την παραίτησή του, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Γεροβασίλη: Έτσι αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς
Σε δήλωσή της για τις εξελίξεις στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι «σε λίγες ώρες μετά από “αντικειμενική” αξιολόγηση (!) ζητήθηκε η παραίτηση του αρχηγού της ΕΛΑΣ. Θυμίζω στον κ. Μητσοτάκη τις υποσχέσεις του για επιλογές με βάση την αξιολόγηση και χωρίς κομματικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης».

Η κ. Γεροβασίλη συμπλήρωσε πως «έτσι αντιλαμβάνονται, σαν λάφυρο, την ΕΛΑΣ και τους ανώτατους αξιωματικούς. Είμαι σίγουρη ότι οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα δεν θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, θα γίνουν αξιοκρατικά με βάση αξιολογήσεις, χωρίς κομματικά κριτήρια και χωρίς ούτε μια στιγμή να του έχει περάσει από το μυαλό το κομματικό κράτος. Σε αναμονή των επόμενων ρεβανσιστικών επιθέσεων της νέας Δεξιάς».

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τρίτης έλαβε χώρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χωρίς όμως τη συμμετοχή του αρχηγού και του υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επιτελικά στελέχη της ΕΛΑΣ, ενώ η μη πρόσκληση του αρχηγού και του υπαρχηγού, πυροδότησε προβληματισμούς και σενάρια για το μέλλον αμφότερων στο Σώμα.

Στις πρώτες του δηλώσεις, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νέος υπουργός ζήτησε αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛΑΣ. Έθεσε δε, ως βασικό στόχο την επιστράτευση όσων των περισσότερων αστυνομικών στον δρόμο, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συγκάλεσε και δεύτερη σύσκεψη, με βασικό θέμα συζήτησης τον αντιπυρικό σχεδιασμό.

Από την πλευρά του, το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία έκανε λόγο για «δήθεν αναβάθμιση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε βάρος της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

ΦΩΤΟ eurokinissi