• Αρχική
  • Άρθρα
  • Χρυσοχοΐδης: «Άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. έδωσαν τη μάχη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και απέτρεψαν την εισβολή»

Χρυσοχοΐδης: «Άνδρες και γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ. έδωσαν τη μάχη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και απέτρεψαν την εισβολή»

Η ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών της Θεσσαλονίκης είναι ο στόχος του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Δημοτικής Αστυνομίας, τόνισαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, οι οποίοι εγκαινίασαν σήμερα τη λειτουργία του Κέντρου, στην οδό Μοναστηρίου 93Β.

Πρόκειται για μια «εμβληματική πρωτοβουλία» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Δήμου Θεσσαλονίκης, για ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο με σκοπό την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και σημείωσε: «Αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις με τον Δήμο Θεσσαλονίκης για να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της ασφαλείς. Να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας, να καταπολεμήσουμε όλες τις εγκληματογόνες πράξεις, από το παρεμπόριο και τα ναρκωτικά, τις κλοπές και τις διαρρήξεις μέχρι την ανομία και την αταξία που υπάρχει σε διάφορες περιοχές της πόλης, έτσι ώστε οι πολίτες να χαίρονται την πόλη, τις πλατείες, τους δρόμους, να μπορούν να κυκλοφορούν άφοβα και ελεύθερα και να αισθάνονται ότι κυκλοφορούν σε μια δημοκρατική, εύνομη πολιτεία, η οποία φροντίζει οι πολίτες να αισθάνονται και να είναι απόλυτα ασφαλείς και να διατηρούμε καθημερινά και να ενισχύουμε περαιτέρω την κοινωνική ειρήνη».

«Είμαστε σήμερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στην οδό Μοναστηρίου, ένα εξαιρετικά δύσκολο σημείο, από πλευράς εγκληματικότητας, και είμαστε εδώ ακριβώς σε μια εμβληματική πρωτοβουλία μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ιδρύσαμε ένα κοινό επιχειρησιακό κέντρο, στο οποίο συστεγάζονται η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία και από κοινού επιχειρούν σχεδόν σε 24ωρη βάση για να υπάρξει η ευνομία και η ευταξία στην πόλη», συνέχισε ο υπουργός.

«Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα», πρόσθεσε, «έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην οργάνωση του Κέντρου και τεχνολογικά- με εικόνα, ήχο και δεδομένα- είναι αξιέπαινοι οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι της Αστυνομίας που δημιούργησαν αυτό το μικρό θαύμα σε τόσο λίγο χρόνο και νομίζω ότι με την καθημερινή μας προσπάθεια θα γινόμαστε ακόμα καλύτεροι και οι πολίτες θα είναι ικανοποιημένοι».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι αποτελεί δέσμευσή του η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, διότι είναι ένα ύψιστο αγαθό και παρατήρησε: «Αποτελεί δέσμευσή μας η υπόθεση της ασφάλειας να γίνει υπόθεση της κάθε πόλης και να γίνει κτήμα του κάθε πολίτη. Το δικαιούται ο Έλληνας πολίτης, το δικαιούται ο Θεσσαλονικιός γιατί αυτή την περίοδο την κρίσιμη, με τη δοκιμασία της πανδημίας, η ασφάλεια αποτελεί ένα ύψιστο αγαθό το οποίο θα διατηρήσουμε».

Η ιδέα για τη λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου ήταν του κ. Χρυσοχοΐδη, διατυπώθηκε στη συνάντηση που είχε μαζί του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στις 13 Φεβρουαρίου και ούτε τρεις μήνες μετά το Κέντρο όχι μόνο είναι έτοιμο, αλλά ήδη επιχειρεί και έχει αποτελέσματα, επισήμανε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός παιδιού που έφυγε από τα χέρια των δικών του ανθρώπων πριν από λίγες μέρες και μέσα από μια συντονισμένη δράση βρέθηκε μέσα σε μία ώρα και 40 λεπτά.

«Για τη δική μας διοίκηση του Δήμου και για μένα προσωπικά το θέμα της ασφάλειας, το θέμα της ευταξίας είναι εξαιρετικά ψηλά στους στόχους μας και πιστεύω ότι μια πόλη, αν δεν είναι ασφαλής δεν μπορεί να πετύχει κανέναν από τους στόχους της. Ακόμα και το ύψιστο αγαθό της υγείας, που αυτές τις μέρες όλοι επιζητούμε με αυτή τη μεγάλη αγωνία και προσπάθεια, χωρίς ασφάλεια δεν έχει την ίδια αξία που θα είχε διαφορετικά», τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο υπουργός χαρακτήρισε τον δήμαρχο «στρατηγό της πόλης», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο δήμαρχος είναι ο στρατηγός της πόλης και γύρω από τον στρατηγό συγκεντρώνονται όλες οι δυνάμεις για να κάνουμε την πόλη κάθε μέρα όλο και καλύτερη, τους πολίτες όλο και περισσότερους ικανοποιημένους και τη Θεσσαλονίκη πιο ασφαλή».

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Ζέρβας σχολίασε αυτή την αναφορά και είπε χαριτολογώντας: «Ως δήμαρχος μέσα σε 8 μήνες από σμηνίτης προήχθην σε στρατηγό. Κανείς παίρνει γρήγορα τους βαθμούς ως δήμαρχος».

Πριν από την τελετή των εγκαινίων του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου, ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Ζέρβας είχαν συνάντηση στο δημαρχείο.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χάρης Αηδονόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ευθύμιος Φωτόπουλος, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Τάσος Σπηλιόπουλος κ.ά.

Μ. Χρυσοχοίδης: Η Αστυνομία θα είναι κοντά στους πολίτες, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του καθενός

«Η Ελληνική Αστυνομία θα είναι κοντά στους πολίτες και πάλι, όπως ήταν αυτούς τους δυο μήνες, με σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπεια του καθενός, με φιλική διάθεση, με συμβουλές, έτσι ώστε όλοι μαζί να περάσουμε και το δεύτερο βήμα, μέχρις ότου τελικώς να μπορέσουμε να εξαφανίσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό του κορονοϊού», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την παρουσία της Αστυνομίας στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής και σε άλλες πλατείες όπου συγκεντρώνονται νέοι.

«Οι Έλληνες ήταν αξιοθαύμαστοι, επέδειξαν απόλυτη υπακοή και σεβασμό στις επιταγές των ειδικών και στις συμβουλές τους, προκειμένου να παραμείνουν στο σπίτι, και τελικώς νικήσαμε, στην πρώτη μάχη που δώσαμε, μένοντας στο σπίτι, την επιδημία», είπε ο υπουργός, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου της ΕΛ.ΑΣ και του Δήμου Θεσσαλονίκης και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας.

«Το δεύτερο βήμα», συνέχισε, «είναι να μείνουμε ασφαλείς κυκλοφορώντας έξω. Το δικαίωμα του καθενός να κυκλοφορεί είναι συνταγματικό, είναι δεδομένο, είναι ατομικό και ανθρώπινο δικαίωμα. Νομίζω ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, νομίζω ότι όλοι μας μέρα με τη μέρα αντιλαμβανόμαστε, με βάση τις συμβουλές των ειδικών, τους κινδύνους που περιλαμβάνει η έλλειψη απόστασης μεταξύ μας και πιστεύω- είμαι βέβαιος γι’ αυτό- και αυτό θα κάνει και η Ελληνική Αστυνομία».

Επισήμανε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσαν τη μάχη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και απέτρεψαν την εισβολή προσφύγων και μεταναστών, ενώ χιλιάδες από αυτούς ήταν καθημερινά στους δρόμους, με κίνδυνο της υγείας τους, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Θα είμαστε, λοιπόν, κοντά στους πολίτες, μαζί με τους πολίτες και όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία. Θα βγούμε νικητές από την κρίση της πανδημίας και την οικονομική που έρχεται και να είστε βέβαιοι ότι ανατέλλει το 2021 ένας καινούργιος χρόνος με τους Έλληνες να είναι αισιόδοξοι και κάθε μέρα όλο και περισσότερο πιο δραστήριο και ενεργοί», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοίδης.

(ΦΩΤΟ:Eurokinissi)