• Αρχική
  • Άρθρα
  • Χ.Βερναρδάκης από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής: «Στόχος μας είναι όλοι να αισθάνονται ασφαλείς. Το επίπεδο προετοιμασίας είναι πολύ υψηλό»

Χ.Βερναρδάκης από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής: «Στόχος μας είναι όλοι να αισθάνονται ασφαλείς. Το επίπεδο προετοιμασίας είναι πολύ υψηλό»

Το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος επισκέφθηκε, σήμερα το πρωί, ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, συνοδευόμενος και από παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενημερωθεί για την προετοιμασία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2019.

Ο κ. Βερναρδάκης ξεναγήθηκε και στα τρία κέντρα επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το κέντρο του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112», το οποίο είναι έτοιμο και πλέον έχουν αρχίσει οι πιλοτικές δοκιμές, το ΣΕΚΥΠΣ της Πυροσβεστικής και το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης (ΣΚΕΔ), τα οποία πλέον αποτελούν το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της αναβαθμισμένης Πολιτικής Προστασίας, ενώ συνομίλησε για την προετοιμασία με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, τον αρχηγό του ΠΣ, αντιστράτηγο Βασίλη Ματθαιόπουλο, και στελέχη, για το θέμα της προετοιμασίας.

«Η ετοιμότητα είναι εξαιρετικά υψηλή και ο στόχος μας είναι όλοι να αισθάνονται ασφαλείς και να ξέρουν πως ό,τι και αν συμβεί είμαστε έτοιμοι να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες», δήλωσε αμέσως μετά την ενημέρωσή του ο υπουργός Επικρατείας και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν, βεβαίως, πράγματα που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν. Συζητήσαμε και τα αιτήματα που υπάρχουν […] Από εδώ και πέρα θα έχουμε μεγάλες και ασύμμετρες καταστροφές, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, αλλά νομίζω ότι το επίπεδο ετοιμότητας και ενημέρωσης είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Έχουμε σαφέστατη βελτίωση σε όλο το φάσμα των διαδικασιών συντονισμού».

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι ο μηχανισμός βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για να υπάρξει καλύτερος συντονισμός από τους εμπλεκόμενους φορείς και, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, θα υπάρχει και η τελική διάταξη των πτητικών μέσων δασοπυρόσβεσης.

«Θέλω να διαβεβαιώσω από τη θέση μου ότι θα γίνει το καλύτερο δυνατό, το ανθρωπίνως δυνατό, έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια απέναντι στις απειλές, οι οποίες διαγράφονται και εντονότερες και με μεγαλύτερη συχνότητα πλέον εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο κ. Ταφύλλης.

Για τον κέντρο του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης «112», όπως είπε, έχει ολοκληρωθεί ως υποδομή και ως έργο, έχουν γίνει και τα έργα από πλευράς των παρόχων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, είναι στο στάδιο της πιλοτικής δοκιμής και έχει συγκροτηθεί ομάδα που κάνει τα σενάρια των δοκιμών.

Ωστόσο, «παρ’ όλο που το έργο είναι στο στάδιο της πιλοτικής δοκιμής, αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί».

Τέλος, ο κ. Ταφύλλης ανέφερε ότι η μίσθωση των εναέριων μέσων είναι στο τελικό στάδιο. «Περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα να είναι όλα στη θέση τους», κατέληξε.

(φώτο: Eurokinissi)