• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΜΜΑΤΑ
  • Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία, είπε στο «Πρακτορείο FM» ο υφ.Εργασίας Κ.Μπάρκας

Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία, είπε στο «Πρακτορείο FM» ο υφ.Εργασίας Κ.Μπάρκας

«Προφανώς και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα μας και την ελληνική οικονομία και αυτό φαίνεται από όλους τους δείκτες, φαίνεται κυρίαρχα από το γεγονός ότι η Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2018 βαδίζει εκτός μνημονίων»,

δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστας Μπάρκας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, μέσω από την οποία το ελληνικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,90%.

«Ήταν μια πολύ θετική είδηση η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, του πρώτου μετά το 2011 και μάλιστα με ένα επιτόκιο που οριακά πλησιάζει το 2006. Το 2011, όταν η χώρα μας βγήκε στις αγορές για δεκαετές είχε πάρει επιτόκιο 6,7%. Είναι η συνέχεια θετικών ειδήσεων, που αφορούν την ελληνική οικονομία, αλλά και την ελληνική κοινωνία και πλέον βαδίζουμε σε ένα άλλο τοπίο, με έναν άλλο οδικό χάρτη, προφανώς είναι καλύτερα τα πράγματα, έχουμε ξεπεράσει την κρίση».

Με αφορμή της αναβάθμιση από το οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s του αξιόχρεου των μακροπρόθεσμων καταθέσεων ελληνικών τραπεζών, σημείωσε ότι «τις επόμενες μέρες τα αρμόδια υπουργεία θα παρουσιάσουν το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και θεωρώ ότι θα εκπλαγούμε θετικά όταν δούμε το σχέδιο αυτό, θα είναι μια πολύ καλή παρέμβαση» και «η λύση που θα προταθεί για τα «κόκκινα» δάνεια πραγματικά θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των ανθρώπων που πρέπει να προστατεύσουμε».

Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης, ο υφυπουργός επισήμανε ότι «οι 120 δόσεις που αφορούν τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, τα «κόκκινα» δάνεια, οι διευκολύνσεις που θα γίνουν σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το πρόγραμμα στο υπουργείο Εργασίας για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων που κλείσανε μέχρι το 2012 και η επιδότηση της επανεκκίνησης είναι μια σειρά από πράγματα που γίνονται ακριβώς για τη μεσαία τάξη».

Σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τον νέο κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ, ο κ. Μπάρκας είπε: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν μια πολιτική επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού –και μάλιστα η αύξηση κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρηματιών και των επιχειρήσεων να το πράξουν, αλλά είναι μία καθολική υποχρέωση όλων. Εμείς έχουμε δώσει το απαραίτητο διάστημα, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες και από εκεί και πέρα όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας θα προβούν στους απαραίτητους ελέγχους, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το κατά πόσο αυτό έχει συμβεί ή όχι».

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι «το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας παίζει πρωτεύοντα ρόλο, όσον αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων γι’ αυτό και έχουμε τη γραμμή, όπου όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να παίρνουν και ανώνυμα να κάνουν την καταγγελία τους για τυχόν εργοδοτικές παραβάσεις». «Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «έχουμε όλον τον μηχανισμό, κάνουμε ελέγχους σε επιχειρήσεις, για να μπορέσουμε πραγματικά να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία κι έχουν μπει αρκετά πρόστιμα, οι υπερωρίες πλέον μπαίνουν κανονικά κι εκεί που δεν μπαίνουν γίνονται οι έλεγχοι έτσι ώστε να μπαίνουν, γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια».

Ερωτηθείς σχετικά με το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, τόνισε ότι είναι «το κατά πόσο μία κυβέρνηση ή όχι υπερασπίζεται την κοινωνία, τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας ή υπερασπίζεται τους εργοδότες και τους λίγους». «Το διακύβευμα των ευρωεκλογών, αλλά και των εθνικών εκλογών, έχει να κάνει με τον κίνδυνο της ακροδεξιάς ρητορικής, που δυστυχώς υπάρχει στην Ευρώπη και δυστυχώς υπάρχει και από τα δεξιά κόμματα στη χώρα μας, τη Νέα Δημοκρατία. Δυστυχώς, η ΝΔ και ο κ. Μητοστάκης διολισθαίνουν σε μια ακραία ρητορική αντεργατική, αντικοινωνική, υπερασπιζόμενοι μόνο τους λίγους και τους φίλους τους», προσέθεσε.

Σχετικά με την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός για τη συγκρότηση προοδευτικού πόλου και σχολιάζοντας τη στάση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στην πρόταση αυτή, ο κ. Μπάρκας παρατήρησε: «Δυστυχώς, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει να αποκτήσει ή να υιοθετήσει τη ρητορική της Νέας Δημοκρατίας. Αν διαβάσει κάποιος τις ομιλίες της κ. Γεννηματά ή αν την ακούσει θα καταλάβει ότι έχει ακριβώς την ίδια ρητορική και επιχειρήματα του κ. Μητσοτάκη. Κάνουμε απεύθυνση στους πολίτες που στηρίζουν το ΚΙΝΑΛ ότι είναι η ευκαιρία να δημιουργήσουμε τον δημοκρατικό πόλο που θα αντισταθεί στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά με όλες τις δυνάμεις. Οι πολίτες θα ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

**Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου ΑΜΕ ΜΠΕ

photo:eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...