• Αρχική
  • Άρθρα
  • Απάντηση της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων, στην Μαρία Σπυράκη

Απάντηση της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων, στην Μαρία Σπυράκη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ

Απάντηση της Επιτρόπου για την Ισότητα των Φύλων, Helena Dalli, στην Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη: Με πρόγραμμα άνω των 105 εκατ. ευρώ για δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, απαντάει η Κομισιόν σε περιστατικά όπως η επίθεση κατά της φοιτήτριας στη Θεσσαλονίκη

Κονδύλια ύψους άνω των 12,4 εκατ. ευρώ για το 2020 και συνολικά άνω των 105 εκατ. ευρώ την περίοδο 2014-2020, περιλαμβάνει το χρηματοδοτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας, επισημαίνει η Επίτροπος για την Ισότητα των Φύλων, Helena Dalli, σε απάντησή της προς την Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη.

Αφορμή για την απάντηση αποτέλεσε η πράξη προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας που έλαβε χώρα στις αρχές Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, εις βάρος φοιτήτριας την ώρα που εκείνη μελετούσε στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, πράξη για την οποία καταδικάστηκε. Στην ερωτησή της η κ. Σπυράκη ανέφερε ότι κρούσματα βίας κατά των γυναικών σημειώνονται σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων με σοβαρότατες επιπτώσεις στη φυσική και ψυχολογική υγεία των θυμάτων καθώς και στην κοινωνία γενικότερα, ζητώντας να ενημερωθεί ποιες ενέργειες έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε τι ποσοστό έχουν απορροφηθεί τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

Στην απάντησή της η κ. Dalli, τόνισε ότι στο πλαίσιο του σκέλους Daphne του προγράμματος για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ιθαγένεια, η Επιτροπή χρηματοδοτεί έργα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της βίας κατά των παιδιών. Η προθεσμία για την τελευταία πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη βία κατά των γυναικών έληξε τον Ιούνιο του 2019, με ενδεικτικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ. Η επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την πρόληψη και την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά παιδιών, νέων και γυναικών θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2020, με ενδεικτικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 12,4 εκατ. ευρώ. Για την περίοδο προγραμματισμού 2014-2020, ο προϋπολογισμός της εν λόγω ροής χρηματοδότησης ανέρχεται σε περίπου 105 εκατ. ευρώ.

Πρόσθετε δε, ότι η βελτίωση των γνώσεων σχετικά με την έμφυλη βία αποτελεί προτεραιότητα της Επιτροπής, καθώς η έλλειψη συγκρίσιμων και αξιόπιστων στοιχείων μπορεί να παρεμποδίσει περαιτέρω εξελίξεις σε θέματα πολιτικής. Για αυτόν τον λόγο, η Eurostat εκπονεί έρευνα της ΕΕ σχετικά με την έκταση της βίας κατά των γυναικών στην ΕΕ. Η έρευνα θα στηριχτεί στην έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων που διεξήχθη το 2014. Η κύρια έρευνα θα υλοποιηθεί από το 2020 και μετά σε όλα τα κράτη μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

photo:eurokinissi