• Αρχική
  • Άρθρα
  • Απάντηση στην ακροδεξιά και στο νεοφιλελευθερισμό η συσπείρωση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ε.Ε., τόνισαν υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Απάντηση στην ακροδεξιά και στο νεοφιλελευθερισμό η συσπείρωση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ε.Ε., τόνισαν υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Η «συσπείρωση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων» στην Ε.Ε. είναι η «απάντηση» στην ακροδεξιά και στον νεοφιλελευθερισμό, τόνισαν υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Εποχή» στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», στη ΔΕΘ.

«Επιχειρούν να επαναφέρουν το παρελθόν, να επιστρέψει το παρελθόν και να γίνει παρόν» τόνισε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Πάνος Λάμπρου, αναφερόμενος στην ακροδεξιά και σε νεοφασιστικές δυνάμεις, οι οποίες, όπως είπε, ενισχύονται από πολιτικές λιτότητας και ανισοτήτων της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, αλλά και από την υιοθέτηση από μέρους της ακροδεξιάς ατζέντας.

«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά η συσπείρωση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αυτών των δυνάμεων όμως, που με σαφήνεια έχουν απεγκλωβιστεί, αποστασιοποιηθεί, έχουν διαχωρίσει τη θέση τους με σαφήνεια από τις δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Αναφέρομαι, δηλαδή, στις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας που αποστασιοποιούνται, έμπρακτα, από το νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχέδιο» ανέφερε ο κ. Λάμπρου.

«Απαραίτητες είναι οι συμμαχίες» πρόσθεσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Μιχάλης Σπουρδαλάκης, υπογραμμίζοντας όμως, ότι αυτές πρέπει να γίνουν με προοδευτικές δυνάμεις «που θα έχουν αναστοχαστεί τις επιλογές τους τα τελευταία χρόνια» και όχι με «παρακολουθήματα της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας».

«Πρέπει να σταματήσει η συνεχής, η συνεχιζόμενη λιτότητα και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το δομικό, όχι συγκυριακό, έλλειμμα δημοκρατίας. Αυτά τα δύο γεννούν από τη μία μεριά πολλές και μεγάλες ανισότητες και από την άλλη μεριά αποξενώνουν τους πολίτες από τη διαδικασία, την έκφραση τους, σε πολιτικό επίπεδο. Αυτά τροφοδοτούν την ακροδεξιά που απειλεί το μέλλον της Ευρώπης, απειλεί το κοινωνικό της περιεχόμενο και την προοπτική της, απειλεί τη δημοκρατία. Μεγάλη ευκαιρία για την Αριστερά, που πρέπει να παρέμβει με αποτελεσματικό τρόπο για να δώσει μια άλλη προοπτική και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Αλέξανδρος Νικολαΐδης, υπογράμμισε ότι πρέπει να στηθεί ένα ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στην ακροδεξιά στην Ευρώπη. «Να κοιτάξουμε τι έχει συμβεί στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία και ποιοι είναι αυτοί που ζητούν να τους ξαναδώσουμε το τιμόνι της Ευρώπης» είπε ο κ. Νικολαίδης, καταθέτοντας τη προσέγγιση του για το δίλημμα των ευρωεκλογών: «Κοινωνική Ευρώπη, ή Ευρώπη που έχει στραγγαλίσει κοινωνικά πάνω απ’ όλα και μετά οικονομικά, όλες τις χώρες που είχαν την ατυχία να είναι σε δύσκολη οικονομική θέση τα τελευταία δέκα χρόνια».

«Είναι σημαντική για μένα αυτή η υποψηφιότητα, προέρχομαι από τον μεταναστευτικό – προσφυγικό χώρο, δεν εκπροσωπώ μόνο αυτόν το χώρο, αλλά κατεβαίνω σαν Έλληνας πολίτης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που τα αντιμετωπίζουμε όλοι σαν κοινωνία» είπε ο αφγανικής καταγωγής, υποψήφιος ευρωβουλευτής, Γιουνούς Μοχαμμαντί και συνέχισε : «Θέλω να γίνω η φωνή των ανθρώπων που δεν έχουν ισχυρή φωνή, των μεταναστών, των προσφύγων, των Ρομά και άλλων, εκεί στο Ευρωκοινοβούλιο και να προσπαθήσω να μειωθεί αυτή η απόσταση μεταξύ των κέντρων λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. και των Ευρωπαίων πολιτών στην Ελλάδα και όχι μόνο, σε όλη την Ευρώπη. Για να μειωθεί αυτή η απόσταση, η συμμετοχή όλων είναι πολύ σημαντική, όλοι πρέπει να συμμετέχουμε».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Νίκος Γραικός υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητά του, έχει την έννοια της υποστήριξης στη «διεθνιστική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πανευρωπαϊκό κοινωνικό αγώνα» και στην πεποίθηση ότι «σε καμία χώρα δεν μπορούν τα πράγματα, κοινωνικά, να προχωρήσουν, χωρίς να γίνει ένας αγώνας σε όλες τις χώρες».

«Αυτή τη στιγμή, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα υπάρχουν προοδευτικές κυβερνητικές λύσεις και προτάσεις» είπε ο κ. Γραικός και πρόσθεσε ότι ο αγώνας στην Ε.Ε. γίνεται για «να μην προχωρήσουμε προς μια εθνική περιχαράκωση, αλλά να επανιδρυθεί η Ε.Ε. επιστρέφοντας στις ιδέες με τις οποίες ιδρύθηκε, δηλαδή δημοκρατία και ειρήνη».

Η υποψήφια ευρωβουλευτής Κυριακή Μάλαμα, τόνισε ότι ο αγώνας δίνεται «για την Ευρώπη των λαών» και «για την Ευρώπη των πολλών», υπογραμμίζοντας επίσης, ότι σημαντικός σύμμαχος σε αυτή την κατεύθυνση είναι και η τέχνη και ο πολιτισμός, η καλλιτεχνική δημιουργία για την ανάδειξη, μέσα από την επίδραση τους, πανανθρώπινων αξιών όπως η «ανθρωπιά» και η «αλληλεγγύη».

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν επίσης, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Ελευθερία Αγγέλου και Μάριος Θεοφιλάτος, καθώς και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Χρήστος Γιαννούλης, η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς Δημήτρης Αρκούδης, ενώ παραβρέθηκαν ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Δουίτσης, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κ.ά..’

(φώτο: Eurokinissi)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.