• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • Αλλάζουν όλα στην ΕΛ.ΑΣ: Επιστρέφουν σε μάχιμες θέσεις πάνω από 900 αστυνομικοί- Οι νέες οδηγίες για τα Εξάρχεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Αλλάζουν όλα στην ΕΛ.ΑΣ: Επιστρέφουν σε μάχιμες θέσεις πάνω από 900 αστυνομικοί- Οι νέες οδηγίες για τα Εξάρχεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές στην αστυνομία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες συνολικά 900 αστυνομικοί αναμένεται να λάβουν φύλλο πορείας με σκοπό να στελεχώσουν μάχιμες υπηρεσίες στην περιοχή της Αττικής.

Η αστυνομική αυτή δύναμη υπηρετούσε διάσπαρτα σε συνοδείες επισήμων, σε αστυνομικές υπηρεσίες της επαρχίας ή βρισκόταν σε θέσεις γραφείου μέχρι πρότινος. Ο στόχος σε πρώτη φάση, είναι να ενισχυθεί η πρώτη γραμμή με 900 αστυνομικούς.

Ήδη ο υπουργός έχει διατάξει να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις σε άμεση δράση, ΔΙ.ΑΣ, Ματ και ασφάλεια 322 αποσπασμένοι αστυνομικοί. Η αμέσως επόμενη αλλαγή που θα πραγματοποιήσει η νέα ηγεσία θα είναι να βάλει τέλος στις πολυάριθμες συνοδείες αστυνομικών που υπηρετούν σε επισήμους.

Σύμφωνα με το νέο πλάνο για την ΕΛ.ΑΣ κάθε υπουργός θα δικαιούται συνοδεία τεσσάρων αστυνομικών, κάθε υφυπουργός δυο, ενώ ένας αστυνομικός θα αρκεί πλεον για κάθε βουλευτή. Πλέον δεν θα διατίθεται αστυνομικός για τη φύλαξη των γενικών γραμματέων.

Όσον αφορά τους επισήμους, 400 αστυνομικοί μετακινούνται από τη Διεύθυνση Επισήμων, ενώ μειώνονται κατά 20% οι θέσεις των ενστόλων που υπηρετούν στα επιτελεία.

«Οι νέες εντολές να είναι πραγματικά προς την κατεύθυνση της αστυνόμευσης και όχι να παραμένουν σταθεροί οι σύναδελφοί μας στη φύλαξη κυβερνητικών κτιρίων και πρεσβειών» λέει στην κάμερα του Open TV και τον Αλέξανδρο Καλαφάτη, ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ. Γρηγόρης Χρυσάφης.

Όπως μεταδίδει το «Έθνος», την περασµένη Παρασκευή εκδόθηκε, διαταγή προκειµένου να πάρουν φύλλο πορείας συνολικά 322 αστυνοµικοί.

Όπως εξηγούν αρµόδιες πηγές, «ξετρυπώθηκαν» αστυνοµικοί από «παράξενες» υπηρεσίες, όπως η Θρησκευτική Υπηρεσία, το Τµήµα Συνεργείου Κτιρίων και το Τµήµα Προστασίας Οικονοµίας. Στην Αθήνα θα επιστρέψουν ένστολοι και από την επαρχία, καθώς σήµατα για «κόψιµο» αποσπάσεων εστάλησαν σε Πάτρα, Βόνιτσα, Τρίκαλα, Βόλο, Λάρισα, Σκύδρα, Λέσβο και Εβρο.

«Τέτοιου είδους κινήσεις συνήθως έχουν κόστος για έναν υπουργό, καθώς δέχεται από τους συναδέλφους του πιέσεις. Το πλεονέκτηµα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι ότι έχει το “ελεύθερο” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ό,τι εκείνος πιστεύει για να φέρει αποτελέσµατα» λέει αξιωµατούχος της λεωφόρου Κατεχάκη.

Μετά το ξήλωμα του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, Α.Ανδρικόπουλου, αναμένεται η νέα ηγεσία, που θα προκύψει από τις έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στις 23 Ιουλίου, µετά την ψήφο εµπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Η «επιχείρηση σοκ» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν εξαίρεσε τους αντιστρατήγους του Σώµατος, που κάθονται σε αναµµένα κάρβουνα, καθώς κανενός το µέλλον στην ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι βέβαιο.

Φαβορί για τη θέση του αρχηγού είναι ο αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραµαλάκης. Όπως αναφέρουν πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη στο «Έθνος της Κυριακής», ενδεικτικό του πόσο γρήγορα «τρέχουν» οι εξελίξεις στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι το ότι ο υπουργός προανήγγειλε πως µέχρι τις 22 Ιουλίου θα είναι έτοιµο το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την εγκληµατικότητα, πριν ακόµα δηλαδή γίνουν οι έκτακτες κρίσεις και σχηµατιστεί η νέα φυσική ηγεσία.

Τα θέµατα τροµοκρατίας µπορεί να µη βρέθηκαν στην «πρώτη γραµµή» της ενηµέρωσης του νέου υπουργού, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στο µέτωπο της εγκληµατικότητας, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν θα µπουν στο µικροσκόπιο.

Τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και οι συνεργάτες του, ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόµου και ο σύµβουλός του Φώτης Νασιάκος, έχουν εντρυφήσει στο συγκεκριµένο θέµα.

Μπορεί να «απουσίαζαν» για κάποια χρόνια, αλλά έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη της νεοτροµοκρατίας. Η διαφορά σε σχέση µε το παρελθόν είναι ότι πλέον το ίδιο υπουργείο θα είναι αρµόδιο και για τις φυλακές, και έτσι θα υπάρχει συνολική διαχείριση του ζητήµατος. Αλλαγές αναµένονται επίσης, σύµφωνα µε πληροφορίες, στην ανθρωπογεωγραφία των σωφρονιστικών ιδρυµάτων.

Το δεύτερο «καυτό» θέµα στην ατζέντα του νέου υπουργού µετά την καταπολέµηση της εγκληµατικότητας είναι τα Εξάρχεια.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η νέα ηγεσία επιθυµεί να κερδίσει χρόνο, αξιοποιώντας τους καλοκαιρινούς µήνες, που συνήθως είναι και οι πιο «ήσυχοι», για την προετοιµασία της επαναλειτουργίας της οµάδας ∆ΕΛΤΑ.

Μεγάλη προσοχή θα δοθεί στη στελέχωσή της, όπως λένε αστυνοµικές πηγές, για να µην επαναληφθούν φαινόµενα αστυνοµικής βίας. Παράλληλα, µεγάλες θα είναι οι επιχειρησιακές διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση επεισοδίων στα Εξάρχεια, καθώς πλέον οι εντολές θα είναι οι διµοιρίες να φτάνουν αµέσως στον τόπο όπου δρουν κουκουλοφόροι, ακόµα και στην πλατεία της περιοχής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το σχέδιο Χρυσοχοϊδη, που θα ακολουθήσει η ΕΛ.ΑΣ, για τα Εξάρχεια είναι το παρακάτω:

1. Εξάλειψη της έννοιας άβατο στα Εξάρχεια

Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν χώροι όπου δεν μπορεί να πάει η Αστυνομία. Μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, και τις ταραχές που ακολούθησαν, τα Εξάρχεια μετατράπηκαν σε χώρο υποδοχής ενός κινήματος που αυτοπροσδιορίστηκε ως αναρχικό. Ωστόσο, σύντομα, οι αναρχικοί, που είχαν τα δικά τους στέκια, είδαν πολλές ακόμα ομάδες να εισβάλλουν στην περιοχή, να καταλαμβάνουν χώρους (όπως το παλαιό βιβλιοπωλείο Βοξ, κάτω από τον ταυτισμένο με την ταυτότητα της γειτονιάς θερινό κινηματογράφο), παλιά αλλά και καινούργια σπίτια (ανάμεσά τους, και έναν χώρο της ΕΣΗΕΑ, στην οδό Ζαίμη, που προοριζόταν για πολιτιστικές χρήσεις), επιδιώκοντας να επιβάλουν την ταυτότητα στη γειτονιά.

Τμήμα αυτής της ταυτότητας ήταν η επιβολή κριτηρίων που αν δεν τα πληρούσες, τα Εξάρχεια σε απέβαλλαν (με βάση ένα τέτοιο κριτήριο είχε προπηλακιστεί η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου σε βιβλιοπαρουσίαση στην πλατεία, η οποία στη συνέχεια άφησε το σπίτι της στην πλατεία κι έφυγε για άλλες πολιτείες). Η βία, οι πυρπολήσεις τον Αστυνομικού Τμήματος της οδού Καλλιδρομίου, οι τακτικές συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, ακόμα και η χρήση Καλάσνικοφ κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, σε μία από αυτές τις συγκρούσεις, αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο ταυτότητας των καταληψιών των Εξαρχείων.

Στο όνομα τον αναρχισμού και της επανάστασης, στην περιοχή αναπτύχθηκαν επίσης συμμορίες, μία από τις δραστηριότητες των οποίων ήταν η διακίνηση ναρκωτικών. Σε αυτό το πλαίσιο, στην περιοχή κυριάρχησαν το λούμπεν και η ασχήμια, ενώ οι συνεχείς συγκρούσεις με την Αστυνομία, οι βόμβες μολότοφ και τα δακρυγόνα έχουν μετατρέψει την περιοχή σε αβίωτο τόπο για τους μόνιμους κατοίκους. Η γειτνίαση των Εξαρχείων με το Πολυτεχνείο, που συχνά χρησιμοποιείται ως ορμητήριο συντεταγμένων δυνάμεων ο οποίες συγκρούονται, εθιμικά θαρρείς, με τα ΜΑΤ, συμβάλλει στη διάλυση της γειτονιάς -που εκτός των άλλων έχει παραδοθεί στην ασχήμια των γκράφιτι και των tags.

Τα τελευταία χρόνια, η Αστυνομία απλώς επέβλεπε από μακριά την περιοχή, χωρίς συνήθως τα αστυνομικά όργανα να παρεμβαίνουν ακόμα και όταν το ζητούσαν κάτοικοι ή επισκέπτες που έρχονταν αντιμέτωποι με τις απειλές. Το νέο δόγμα ζητεί ανατροπή αυτής της πρακτικής, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από τα ΝΕΑ.

2. Καταπολέμηση της ανομίας στα Εξάρχεια

Υπό τους όρους πού περιγράφηκαν πιο πάνω, είναι εμφανές ότι τα Εξάρχεια (και η ευρύτερη περιοχή, αφού τελευταία συγκρούσεις με τα ΜΑΤ γίνονταν στην περιοχή τον Μουσείου και στην Πατησίων, ενώ η παραβατικότητα είχε φτάσει ως την Αχαρνών) ήταν μια γειτονιά όπου ανθούσε π ανομία.

Συχνά, η ανομία καλυπτόταν πίσω από το πρόσχημα της αλληλεγγύης. Ένα παράδειγμα είναι η κατάληψη του ξενοδοχείου City Plaza, από το 2016. Πού κατά τους καταληψίες φιλοξενούσε μετανάστες και εκκενώθηκε τις προάλλες, αφού είχε ορκιστεί η νέα κυβέρνηση. Η ιδιοκτήτρια τον ξενοδοχείου είχε αναγκαστεί να πληρώνει φόρους, ακόμα και τον ΕΝΦΙΑ, το διάστημα της κατάληψης. Ενώ, όπως έγινε γνωστό, το ξενοδοχείο παρέμενε υπό κατάληψη παρά τις τρεις εισαγγελικές εντολές που είχαν δοθεί για την εκκένωσή του.

Για την αποκατάσταση της τάξης στα Εξάρχεια

Υλοποιώντας τις δύο προαναφερθείσες κατευθύνσεις, το υπουργείο ετοιμάζει μια σειρά από δράσεις, στόχος των οποίων είναι η βαθμιαία διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή. Δυστυχώς, για να πάψουν τα Εξάρχεια να ανήκουν στις συμμορίες, κατά τον νέο σχεδιασμό κρίνονται απαραίτητα αστυνομικά μέτρα. Το επόμενο διάστημα, εντός του καλοκαιριού, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και τις παρακάτω ενέργειες:

1.Είναι απαραίτητη η εμφανής παρουσία της Αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή καθώς και η ενίσχυση της αστυνόμευσης.

Στα Εξάρχεια θα μπαίνουν συχνά κλούβες της Αστυνομίας. Ενώ σύντομα θα περιπολούν αστυνομικοί της γειτονιάς, που πλέον θα έχουν δικαιοδοσίες παρέμβασης. Και όχι απλώς παρακολούθησης από μακριά των έκνομων συμπεριφορών. Η περιοχή θα επιτηρείται και περιμετρικά. Ενώ συχνά θα εξαπολύονται επιχειρήσεις. Με στόχο την ανακάλυψη παραβατών του ποινικού κώδικα και την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους.

2. Διαχείριση των καταλήψεων. Στόχος του υπουργείου, κατ’ αρχάς, είναι να αποδοθούν χώροι που χρησιμοποιούνται δια της βίας από συγκεκριμένες ομάδες καταληψιών στους ιδιοκτήτες τους.

3. Αντιμετώπιση του Ρουβίκωνα. Είναι μία από τις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης. Όχι μόνο για συμβολικούς λόγους. Ούτως ή άλλως, η περίοδος ανοχής της συγκεκριμένης ομάδας έχει λήξει. Και οι σχεδιασμοί κατατείνουν στην αντιμετώπιση της ακτιβιστικής δράσης του Ρουβίκωνα. Αλλά και στην ετοιμότητα για την πιθανότητα απρόβλεπτων καταστάσεων.

4. Καταπολέμηση των ναρκωτικών και γενικότερα του λαθρεμπορίου στα Εξάρχεια.

5. Διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών στην περιοχή. Αναμένεται επίσης η ψήφιση του νόμου με τον οποίο θα καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο όπως ισχύει σήμερα. Προκειμένου να υλοποιηθεί σχέδιο εκκένωσης των πανεπιστημιακών χώρων από κάθε λογής καταληψίες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται μπαχαλάκηδες, συχνά επισκέπτες από άλλες χώρες. Στόχος των οποίων είναι να ζήσουν σε συνθήκη επαναστατικής σύγκρουσης με την Αστυνομία. Συγκαταλέγονται, όμως, και απλοί λαθρέμποροι. Που χρησιμοποιούν τα κτίρια των σχολών για να αποθηκεύουν το παράνομο εμπόρευμα. Παράλληλα, θα γίνει προσπάθεια να κερδηθεί η εμπιστοσύνη στην Αστυνομία ως αρωγό των κατοίκων της περιοχής. Προς τούτο σχεδιάζονται και τα εξής:

6. Εμπέδωση της ασφάλειας. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με την εξάρθρωση του εγκλήματος και την εξουδετέρωση της ανομίας. Αλλά και με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή, στις οποίες θα συμμετέχουν οι κάτοικοι.

7. Υποστήριξη των κατοίκων.

8. Ανάπλαση της περιοχής.

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...