• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αίρεται η ασυλία της Νίνας Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ για το σχόλιο κατά των αστυνομικών – Τι υποστήριξε η ίδια

Αίρεται η ασυλία της Νίνας Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ για το σχόλιο κατά των αστυνομικών – Τι υποστήριξε η ίδια

syriza
Την άρση της ασυλίας της Νίνας Κασιμάτη αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής έπειτα από την υποβολή εγκλήσεως σε βάρος της από φυσικά πρόσωπα-αστυνομικούς για ανάρτησή της στα social media όπου συμπεριέλαβε το σύνθημα «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι».

Από τους 187 βουλευτές που πήραν μέρος στην ψηφοφορία, υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 100, κατά ψήφισαν 81 και 6 βουλευτές δήλωσαν παρών.

Σημειώνεται πως μετά τον σάλο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε προβεί σε δήλωση με την οποία ζητούσε «συγγνώμη» και έκανε λόγο για «παρερμηνεία» ενός «ατυχούς αστεϊσμού» και ενός «σκωπτικού σχολίου» στα μέσα κοινωνική δικτύωσης.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να διαβιβαστεί η χθεσινή της ομιλία, η δικογραφία και τα πρακτικά της συζήτησης που έχει προηγηθεί στην επιτροπή δεοντολογίας, στο Επιστημονικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφανθεί για την ορθή ερμηνεία του άρθρου 62 του Συντάγματος.

Ειδικότερα, ζήτησε να αποφανθεί το Επιστημονικό Συμβούλιο αν είναι συνταγματικά επιτρεπτό να αίρεται ασυλία βουλευτή για τη δίωξή του, εξαιτίας διατύπωσης σχολίου στο πλαίσιο της πολιτικής του δραστηριότητας.

«Το ζήτημα είναι εξόχως σοβαρό, διασταυρώνεται με τη δημοκρατική αρχή, την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, την κοινοβουλευτική αρχή και την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα νομική θέση του βουλευτή», είπε η βουλευτής η οποία τόνισε επίσης ότι το σχόλιο της ήταν εντός της πολιτικής της δραστηριότητας και συνεπώς η έγκλησή της ασκήθηκε εξόχως καταχρηστικά.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι με τη χθεσινή συζήτηση τίθενται σοβαρά ζητήματα ερμηνείας του άρθρου 62 του Συντάγματος.

«Η τοποθέτηση της κ. Κασιμάτη ήταν άστοχη, ήταν ατυχής. Εξήγησε η ίδια τις συνθήκες και τις καταστάσεις και παίρνει και την πολιτική ευθύνη γι΄αυτά που είπε. Όμως εδώ μιλάμε για κάτι άλλο. Έχουμε παρερμηνεία του άρθρου 62 που ανοίγει το δρόμο για όσα λέει ή για όσα υποστηρίζει ένας βουλευτής, να κρίνεται, όχι πολιτικά αλλά να κρίνεται ποινικά, με την ανοχή και τη συγκατάθεση της Βουλής. Αυτό γίνεται σήμερα», είπε ο Γιάννης Γκιόκας.

«Μπαίνουμε σε μια περίοδο που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδη κατάσταση, με κακόβουλες επιλογές πολιτών ή ομάδων πολιτών με υποκρυπτόμενες σκοπιμότητες πολιτικές και άλλες», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας για την απόφαση της Βουλής αναφορικά με την κ. Κασιμάτη.

Άρση ασυλίας και για Ακτύπη και Δρίτσα

Η Ολομέλεια αποφάσισε υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Διονύσιου Ακτύπη. Από 184 βουλευτές που πήραν μέρος στην ψηφοφορία, υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 181, κατά ψήφισαν 2 βουλευτές και ένας βουλευτής δήλωσε «παρών». Ο βουλευτής ζήτησε την άρση της ασυλίας του αν και όπως είπε στην υπόθεση αυτή δεν υπάρχει καμία κατηγορία σε βάρος του.

Υπέρ της άρσης ασυλίας τάχθηκε η Ολομέλεια και για υπόθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρου Δρίτσα. Στην ψηφοφορία έλαβαν μέρος 182 βουλευτές. Υπέρ της άρσης ψήφισαν 175 βουλευτές, κατά ψήφισαν 7 βουλευτές. Ο βουλευτής ζήτησε την άρση της ασυλίας του. Προηγουμένως εξήγησε ότι σήμερα αποφασίζεται η άρση διότι κατέθεσε ως αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας σφοδρού επεισοδίου ανάμεσα στην πρώην βουλευτή Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου με νεαρό που δηλώνει δημοσιογράφος-διαχειριστής ιστοσελίδων.

Ο κ. Δρίτσας παρενέβη για να καθησυχάσει την κ. Μεγαλοοικονόμου προκειμένου να μην έχει προβλήματα με την υγεία της και εκτονώθηκαν τα πράγματα. Στη συνέχεια κατέθεσε στο δικαστήριο ο κ. Δρίτσας ως μάρτυρας υπεράσπισης της κ. Μεγαλοοικονόμου, σε αγωγή και μήνυση που είχε κάνει σε βάρος της ο δημοσιογράφος.

«Κατέθεσα ευθαρσώς αυτά που είδα και αυτά που άκουσα χωρίς να προσθέσω ή να παραλείψω το παραμικρό», είπε ο κ. Δρίτσας που πρόσθεσε ότι παρόλα αυτά έγινε μήνυση σε βάρος του και ο δημοσιογράφος έχει καταθέσει και αγωγή και ζητάει 60.000 ευρώ.

(ΦΩΤΟ:Eurokinissi)