Άγγιξε το 13% ο ΣΥΡΙΖΑ στην Β. Ελλάδα. Ακολουθεί η Νότια μετά τις πυρκαγιές;

Προς μονοψήφιο αριθμό - Για πρώτη φορά ενδεχόμενα σκέφτονται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για να προληφθεί η κατηφόρα

 

Ρόλο καταλύτη για τους πολιτικούς και εκλογικούς συσχετισμούς στην Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να παίζει το Σκοπιανό, ενώ σίγουρα ακόμα περισσότερο ρόλο θα παίξουν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Νότια Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από το εξαμηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» του Ιουλίου 2018, η κυβέρνηση πληρώνει με βαριές απώλειες τους χειρισμούς της στο θέμα των Σκοπίων και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, o ΣΥΡΙΖΑ, που στο προηγούμενο Βαρόμετρο είχε δείξει σημάδια ανάκαμψης, αυτή τη φορά στην πρόθεση ψήφου καταποντίζεται και πέφτει στο 13,9%, χάνοντας 4,4% σε σχέση με μόλις έξι μήνες πριν.

Διαβάζουμε στο voria.gr:

Η καθοδική πορεία επιβεβαιώνεται και από την αξιοσημείωτη πτώση κατά 6,7%, του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία. Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν την εθνική τραγωδία με τις φωτιές στην Αττική και ως εκ τούτου ο απόηχος της δεν αποτυπώνεται στις μετρήσεις.

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να διευρύνει σημαντικά την επιρροή της στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος), αυξάνοντας το ποσοστό της στην πρόθεση ψήφου κατά 6,4%, στο 34,5% τον Ιούνιο από 28,1% τον Δεκέμβριο. Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή διατηρώντας το ποσοστό της στο 6,3%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ που αυξάνει το ποσοστό του στο 5,8% (από 4,4% τον Δεκέμβριο) και το Κίνημα Αλλαγής που πέφτει στο 4,5% από 6,3% τον Δεκέμβριο.

Συντριπτικά κατά της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ στις Πρέσπες είναι τα ποσοστό του Πολιτικού Βαρόμετρου: Το 80,6% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη Συμφωνία, το 11,8% ικανοποιημένο και το 7,5% δηλώνει είτε αδιάφορο είτε πως δεν γνωρίζει. Τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας εμφανίζονται στην Κεντρική Μακεδονία με 84%, ακολούθως στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη με 79,2% και μετά σε Δυτική Μακεδονία – Ήπειρο με 74,8%.

Συμφωνία για το χρέος

Αρνητικά είναι τα μηνύματα για την κυβέρνηση και για το άλλο μείζον ζήτημα που απασχόλησε την Ελλάδα τον Ιούνιο, δηλαδή τη συμφωνία του Eurogroup και τις οικονομικές δεσμεύεις της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Δυσαρεστημένο για τις αποφάσεις δηλώνει το 57,4%, ικανοποιημένο μόλις το 10,7% και αδιάφορο το 24,6%, ποσοστό αρκετά μεγάλο που πιθανώς αποκαλύπτει εμμέσως και μια λανθάνουσα τάση παραίτησης ή έστω αποστασιοποίησης από τα κοινά.

Όπως αντιλαμβάνεστε, αν έρθει και η ώρα να ζητηθεί η γνώμη της Νότιας Ελλάδας, μετά τις φονικές πυρκαγιές και την οργή απέναντι στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, τότε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύουν να βρεθούν σε μονοψήφιο νούμερο.

Δεν αποκλείεται στον ΣΥΡΙΖΑ να σκέφτονται για πρώτη φορά σοβαρά το ενδεχόμενο εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu