Α.Τσίπρας για πρόταση δυσπιστίας: «Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ιστορία»

Την ιστορική σημασία της σημερινής ψηφοφορίας αναφορικά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, που οδηγεί τη χώρα στην οριστική έξοδο από τα μνημόνια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μετά από οκτώ χρόνια «ψηφίζουμε έναν νόμο που είναι αποτέλεσμα όχι των επιλογών αυτοβούλως της όποιας κυβέρνησης, αλλά αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που βρίσκονται σε επαφή και καθοδηγουν τις κυβερνήσεις». Η σημερινη συνεδρίαση και ψηφοφορία «έχει μία ιστορική σημασία, είναι η τελευταία φορά, με τα τελευταία μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος της χώρας και αυτό μας γεμίζει με αισιοδοξία» πρόσθεσε

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα τίμησε τις δεσμεύσεις της και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας, «Η Ελλάδα τελειώνει οριστικά με τα προγράμματα στήριξης» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η κυβέρνηση αντιμετώπισε προκλήσεις και πήρε δύσκολες αποφάσεις, προχώρησε σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις ορισμένες εκ των οποίων ήταν αναγκαίες. «Στο τέλος της ημέρας, ο ιστορικός που θα μας κρίνει θα αποφανθεί ότι πράξαμε σωστά» συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο πρωθυπουργός μίλησε την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του, για την οποία είπε πως βρήκε άδεια ταμεία και τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, παρά το γεγονός ότι ήταν ήδη πέντε χρόνια σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Πετύχαμε όχι μόνο να πιάνουμε τους στόχους, αλλά και να έχουμε και υπεραπόδοση» επισήμανε και επανέλαβε τα θετικα στοιχεία της οικονομίας αναφορικα με τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως σήμερα η χώρα μας είναι πρώτη στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και πρώτη στη λίστα του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που έχει πετύχει, ενώ αποκατέστησε τον διεθνή ρόλο της τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στην ευρύτερη και «εύθραυστη» περιοχή της Μεσογείου.

«Βάλαμε τάξη στα οικονομικά και για πρώτη φορά έχουμε αναπτυξιακό σχέδιο» υποστήριξε, για να προσθέσει ότι όλοι, πλέον, αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι μέρος τής λύσης και όχι του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει λύση για την απομείωση του χρέους, «γιατί αυτό επιθυμούν και οι εταίροι. Λύση που θα καθιστά την πρόσβαση της χώρας μας στις αγορές σταθερή και διαρκή».

Παράλληλα, ευχαρίστησε για το έργο τους και τη δύσκολη, όπως τη χαρακτήρισε, προσπάθειά τους τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Δημήτρη Λιάκο, που «σήκωσαν» το βάρος των διαπραγματεύσεων και κατάφεραν να πετύχουν τις βέλτιστες λύσεις για την προστασία εκείνων των πολιτών που την είχαν ανάγκη. Επίσης, ευχαρίστησε και τους βουλευτές, χωρίς τη στήριξη των οποίων, όπως είπε, τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί.

«Νομίζω ότι αυτή η Βουλή, όλα αυτά τα τρία χρόνια, βρέθηκε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις και όλοι έκαναν το καθήκον τους» είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενους στους βουλευτές της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας για ακόμα μία φορά πως η Ελλάδα τον Αύγουστο βγαίνει από την κρίση και τα προγράμματα.

Επίθεση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στη ΝΔ και προσωπικά στον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε χρεώνοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θεατρικά προσχεδιασμένη ομιλία και προσχεδιασμένη πρόταση δυσπιστίας». Ακόμη, χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη «θλιβερό φερέφωνο του πραγματικού αρχηγού της ΝΔ, του κ. Σαμάρα».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμάρα, ότι έχτισε την πολιτική καριέρα του πάνω σε ένα θέμα που αποτελεί πληγή για την εξωτερική πολιτική μας. Ενημέρωσε, δε, πως ο κ. Σαμαράς ήταν ο πρώτος, ο οποίος επισήμως ως υπουργός Εξωτερικών το 1991 είχε αποδεχτεί σε επίσημο κείμενο να αναφέρεται το όνομα «Μακεδονία», ενώ ήτνα και ο πρώτος που «γέννησε» το πρόβλημα.

«Σήμερα -γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα και η ιστορία- ο Σαμαράς θέτει σε ομηρία άλλον έναν Μητσοτάκη, τον Κυριάκο και τον οδηγεί σε μία συμπεριφορά θεσμικών άκροβασιών» συμπλήρωσε, στη σκιά όσων ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ τονίζοντας ότι «είναι ένα σημαντικό δώρο που μου κάνετε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε με ονόματα, ποιος και τι έδωσε, ποιος και τι κερδίζει, ποιος φέρνει την ιστορία μας πίσω».

«Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και με τις ευθύνες μας, μόνο που εσείς κ. Μητσοτάκη θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή σας ιστορία και θα βρέθηκε εντυπωσιακά ελλιποβαρής» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu