• Αρχική
  • Άρθρα
  • Α.Χαρίτσης: Έγιναν σημαντικά βήματα για απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες, αλλά υπάρχουν κι άλλα να γίνουν. Όποιος τα αρνείται δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα

Α.Χαρίτσης: Έγιναν σημαντικά βήματα για απόδοση ιθαγένειας σε μετανάστες, αλλά υπάρχουν κι άλλα να γίνουν. Όποιος τα αρνείται δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα

Αναφορικά με τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, ιδίως της ΝΔ, στις διατάξεις για την ιθαγένεια,

ο Αλέξης Χαρίτσης δεν αρνήθηκε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, «αλλά υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στις διαδικασίες απόδοσης ιθαγένειας στη χώρα μας» και όποιος τα αρνείται «δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα».

«Θέτουμε ενιαίους κανόνες για όλους, δημιουργούμε ένα πιο αντικειμενικό, πιο διάφανο σύστημα, σε σχέση με αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Χαρίτσης και διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση δεν φέρνει ρυθμίσεις εν κρυπτώ».

«Αν πρόκειται να έρθει μια ρύθμιση η οποία θα αφορά τους ανθρώπους που μετά τον εμφύλιο πόλεμο απώλεσαν, με ευθύνη του ελληνικού κράτους, την ελληνική ιθαγένεια, τότε, αυτό θα γίνει με συζήτηση στη Βουλή, ανοιχτή, και η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει με τροπολογία της νύχτας για μια τόσο σημαντική διάταξη», είπε ο κ. Χαρίτσης.

Ιδίως για τις διατάξεις καθορισμού της ιθαγένειας, που ισχύουν σήμερα και αλλάζουν με το νομοσχέδιο, ο υπουργός είπε ότι το σύστημα σήμερα είναι ανορθολογικό ενώ, σε διάφορες ενστάσεις που προβάλλει η ΝΔ, είπε ότι «από το 1856 υπάρχει διαδικασία απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας μέσω θανόντων ανιόντων», δηλαδή, για περιπτώσεις που έχουν πρόγονο Έλληνα.

Για τις διατάξεις περί καθορισμού ιθαγένειας ανιθαγενών Ρομά με μακρά ιστορική παρουσία στην Ελλάδα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν μπορεί να διανοηθεί ότι στην Ελλάδα, το 2019, «θα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα ή άνθρωποι των οποίων οι πρόγονοι έζησαν και ζουν στην Ελλάδα, και οι οποίοι, για την ελληνική διοίκηση, είναι αόρατοι».

«Δεν είναι ότι δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια γιατί έχουν κάποια άλλη. Δεν έχουν καμία ιθαγένεια. Είναι αόρατοι», είπε ο υπουργός και αναρωτήθηκε γιατί είναι κακό να ξεκινήσει η καταγραφή αυτών των ανθρώπων και να ξεκινήσει η προσπάθεια να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Συνολικά για τα ζητήματα της ιθαγένειας, η κυβέρνηση έχει στόχο να περιορίσει στο βαθμό του εφικτού το στοιχείο του υποκειμενισμού, είπε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι αυτό το στοιχείο υποκειμενισμού επιτρέπει στις επιτροπές πολιτογράφησης να αντιμετωπίζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά ανθρώπους που έχουν τα ίδια αντικειμενικά στοιχεία.

«Επιτέλους, θέλουμε η Ελλάδα να είναι κράτος δικαίου που οι κανόνες θα ισχύουν για όλους; Είναι ζήτημα που η χώρα μας έχει ακόμα να κάνει σημαντικά βήματα και με αυτό το νομοσχέδιο διανύουμε ένα σημαντικό βήμα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

(φώτο: Eurokinissi)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.