• Αρχική
  • Άρθρα
  • Υπογράφηκε η Διακήρυξη της Αθήνας για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της βίας στις πόλεις

Υπογράφηκε η Διακήρυξη της Αθήνας για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και της βίας στις πόλεις

Η διερεύνηση και υιοθέτηση κοινής τοπικής στρατηγικής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και η κινητοποίηση των εκλεγμένων αντιπροσώπων της ευρωπαϊκής και ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την πρόληψη του φαινομένου,

αποτελούν τους βασικούς άξονες των στόχων της κοινής διακήρυξης της Αθήνας, η οποία υπεγράφη σήμερα στο πλαίσιο του συνεδρίου που διοργανώνει το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ( ΚΕΔΕ).

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου ήταν η «Πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και οι τοπικές στρατηγικές και πρωτοβουλίες». Η υπογραφή της Διακήρυξης της Αθήνας έγινε από την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Αικατερίνη Παπακώστα-Σιδηροπούλου, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη τον διευθυντή του ΚΕ.ΜΕ.Α. Παναγιώτη Τρυφιάτη, τον πρόεδρο του Δ.Σ. ΚΕΜΕΑ Λάμπρο Παππά, τον Seraphin Alava, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Τουλούζης και συντονιστή του Προγράμματος PRACTICIES και τον αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Αττικής Οικονομικών Χρήστο Καραμάνο.

Στο κείμενο της διακήρυξης επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι βασική επιδίωξη των συμβαλλόμενων μερών είναι «η εδραίωση δικτύων, δομών και πρωτοκόλλων επικοινωνίας, ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των ελληνικών δήμων, των φορέων επιβολής του νόμου, των δημοσίων υπηρεσιών και της Κοινωνίας των Πολιτών». Κεντρικοί στόχοι της συνεργασίας είναι: η υπογραφή προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών, η χαρτογράφηση των απειλών και κινδύνων από τη ριζοσπαστικοποίηση, η προώθηση δράσεων διάχυσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, η δημιουργία και αξιοποίηση των εργαλείων της Εθνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της Ριζοσπαστικοποίησης, η όσο το δυνατόν ενεργότερη συμμετοχή των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τη διαδικασία χάραξης πολιτικών στη βάση των αρχών της συμπαραγωγής και συνδημιουργίας και η ενσωμάτωση της πρόληψης της ριζοσπαστικοποίησης στις δράσεις ένταξης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και υποστήριξης ευάλωτων ομάδων και της νεολαίας.

Ο. Γεροβασίλη: Επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση του ακροδεξιού και θρησκευτικού εξτρεμισμού

Στην ομιλία της η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη κάλεσε σε «επαγρύπνηση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του ακροδεξιού εξτρεμισμού, που συστηματοποιώντας φοβικά επιχειρήματα από την κοινωνική, πολιτισμική και θρησκευτική διαφορετικότητα, προβαίνει, ατομικά η συλλογικά, σε ακραίες τρομοκρατικές πράξεις».

Επισήμανε ακόμη ότι σήμερα η ρευστότητα σε έναν κόσμο με πολλαπλές εστίες εμπόλεμων ζωνών και κύριο χαρακτηριστικό τις μεγάλεςπροσφυγικές – μεταναστευτικές μετακινήσεις προς την Ευρώπη αφήνει «πρόσφορο πεδίο στους επαγγελματίες του ισλαμιστικού εξτρεμισμού να επιχειρήσουν τη στρατολόγηση νέων μελών» καλώντας σε επαγρύπνηση και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αναφερόμενη στις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που δέχεται η χώρα μας λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, τόνισε ότι «η Ελλάδα αντιμετώπισε το πρόβλημα με επάρκεια, σοβαρότητα και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα» και επεσήμανε ότι «οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για ενδεχόμενη απόπειρα διέλευσης ατόμων με αδιευκρίνιστους σκοπούς».

Αφού αναφέρθηκε στις αιτίες που συντελούν στην εκκόλαψη της ριζοσπαστικοποίησης, επισήμανε ότι «όταν φτάνει στις διωκτικές αρχές και στην αστυνομία το ζήτημα τότε έχει ήδη εμφανισθεί το πρόβλημα» και ζήτησε «κεντρική εξουσία, Τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία να συνεργαστούν για να αντιμετωπισθεί η ανάπτυξη εξτρεμιστικών δράσεων».

«Η μάχη για την καταπολέμηση της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης πρέπει πρωτίστως να λάβει υπόψη της τους μηχανισμούς που την εκτρέφουν και τη συντηρούν»διαμήνυσε η κ. Γεροβασίλη, αποσαφηνίζοντας πως σε κάθε περίπτωση «οι αρμόδιες ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τον εντοπισμό ενδείξεων βίαιης ριζοσπαστικοποίησης και πρόληψης συμπεριφορών που θα μπορούσαν να παρεκκλίνουν προς το εξτρεμισμό» προσθέτοντας πως καθημερινά ενισχύεται ο προληπτικός ρόλος των αρχών επιβολής του νόμου «με συνεχή κατάρτιση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού».

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο τη δι-υπηρεσιακή συνεργασία και τη δια- λειτουργικότητα σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό από τον ήδη υπάρχοντα. Η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών αποτελεί κοινωνικό αγαθό, λαϊκό δικαίωμα και πανανθρώπινο κεκτημένο», κατέληξε η υπουργός του Πολίτη.

Κ. Παπακώστα: Ο διάλογος για την ασφάλεια δεν μπορεί να είναι εμποτισμένος από ιδεοληπτικούς και μικροκομματικούς τακτικισμούς

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα τόνισε ότι η ριζοσπαστικοποίηση είναι ένα «πολυσύνθετο φαινόμενο, αλλά και ένα από τα πιο επίκαιρα και δισεπίλυτα προβλήματα των ημερών μας» προσθέτοντας πως «δεν σχετίζεται μόνο με τη θρησκευτικά υποκινούμενη τρομοκρατία και εξτρεμισμό, αλλά και με τις άλλες μορφές βίας – τις πολιτικά υποκινούμενες». «Η οικονομική κρίση, η έξαρση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, ο εθνικισμός και άλλα τέτοια φαινόμενα έχουν συμβάλει σε αυτή την επέκταση».

Η κ. Παπακώστα ζήτησε να αναζητηθεί ο κοινός παρονομαστής μιας ευρύτερης συμφωνίας σε μία στρατηγική για την εσωτερική ασφάλεια, προτρέποντας «να κάτσουμε μαζί όλος ο πολιτικός κόσμος και να αποφασίσουμε τι ασφάλεια θέλουμε και πώς θα την επιτύχουμε».

«Ο διάλογος στα θέματα ετούτα δεν μπορεί να είναι εμποτισμένος από ιδεοληπτικούς και μικροκομματικούς τακτικισμούς, αλλά όσο το δυνατόν ευρύτερος και συνεργατικός. Και μιλώ και για το εσωτερικό των χωρών μας αλλά και σε διεθνές επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε «είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η συνεργασία όλων των φορέων του δημοσίου τομέα, που ήδη επιτυγχάνεται σε αρκετά ερευνητικά έργα, να γίνει πράξη και σε επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών. Ειδικότερα στη ριζοσπαστικοποίηση η συνεργασία της αστυνομίας με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και την κοινωνία είναι θεμελιώδες προαπαιτούμενο. Οι καταξιωμένες υπηρεσίες του ΚΕ.ΜΕ.Α θα συμβάλουν εποικοδομητικά και θα αποτελέσουν αρωγό στην προσπάθεια αυτή».

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •