Υποχρεωτική τηλεργασία – Τι ισχύει για το ωράριο στον ιδιωτικό τομέα

Από τη Δευτέρα (21/09) έως και τις 4 Οκτωβρίου ισχύουν αυστηρά μέτρα προστασίας από τη νόσο COVID-19, στον Νομό Αττικής, και η τηλεργασία έχει καταστεί υποχρεωτική για μέρος των εργαζόμενων.

Πλέγμα αυστηρών μέτρων προστασίας από τη νόσο COVID-19 έχει τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα (21/09) έως και τις 4 Οκτωβρίου, με την τηλεργασία να ενεργοποιείται ξανά για μέρος των εργαζόμενων στον Νομό Αττικής.


Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε παραβάτες
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις-εργοδότες εντός 24ώρου από τη δημοσίευση της διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οφείλουν να προαναγγείλουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την εξ αποστάσεως εργασία του 40% των εργαζομένων τους.

Σε περίπτωση παράβασης αυτής της υποχρέωσης, που θα διαπιστωθεί κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, υπάρχει πρόβλεψη για επιβολή προστίμου της τάξης των 3.000 ευρώ στην επιχείρηση-εργοδότη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι ισχύει με το ωράριο στον ιδιωτικό τομέα
Όσον αφορά στο ωράριο εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο προσαρμόζεται κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός δίωρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι.

Ειδικότερα, για το χρονικό διάστημα εφαρμογής του έκτακτου μέτρου, αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Ισχύουν, όμως, όσα αφορούν στις υπερωρίες, ενώ η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζόμενων αυτών.

(sputniknews – φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί