• Αρχική
 • Άρθρα
 • Απίστευτες εικόνες!!! ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ σε σχολεία, ανοιχτά παράθυρα και με παγετό!! vid

Απίστευτες εικόνες!!! ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ σε σχολεία, ανοιχτά παράθυρα και με παγετό!! vid

koubertes_sxoleia
Ποιά μέτρα ισχύουν

Μαθητές και μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων παίρνουν και πάλι τις θέσεις τους στις τάξεις τους, με την κυβέρνηση και τους «ειδικούς», ωστόσο να έχουν επιβάλλει τον υποχρεωτικό αερισμό στις τάξεις, κατά την διάρκεια του μαθήματος, ακόμα και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους μετερεωλόγους, έρχεται παγετός, με τον υδράργυρο στα βόρεια τμήματα της χώρας να κατρακυλά ακόμη και κάτω από τους -8 με -10 βαθμούς κελσίου

Σχολεία, όπως το Δημοτικό στην Χαλάστρα Θεσσαλονίκης ζητούν κουβέρτες από το σπίτι για να μπαίνουν στα ποδαράκια των παιδιών.

Γονείς και παππούδες έχουν ήδη βάλει κουβέρτα στις τσάντες των μαθητών!

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γενικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιστρέφουν στα θρανία τους μετά από μία δίμηνη διακοπή, που «υπαγορεύθηκε» από τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην επικράτεια από τον περασμένο Νοέμβριο. Κλειστά παραμένουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, οι μαθητές των οποίων συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα τους.

Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο συνοδεύεται από τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας. Αυτά είναι, εν πολλοίς, τα μέτρα εκείνα που ίσχυσαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

ΜΕΤΡΑ

Η πρώτη και βασικότερη αλλαγή έχει να κάνει με την ώρα προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών από τις τάξεις. Το υπουργείο Παιδείας είχε προαναγγείλει εδώ και δέκα ημέρες περίπου πως η προσέλευση θα γίνεται σε διαφορετικές ώρες. Ήδη τα σχολεία έχουν ενημερώσει τους γονείς για την προσέλευση των μαθητών στα σχολεία όπου θα γίνεται σε σπαστά ωράρια για την αποφυγή συνωστισμού όχι τόσο των μαθητών, αλλά κυρίως των γονέων που όπως είναι λογικό συνοδεύουν τα παιδιά τους πριν μπουν στις σχολικές αίθουσες.

Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Επίσης, σε ισχύ είναι τα εξής μέτρα:

 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
 • χρήση αντισηπτικών
 • σχολαστικοί καθαρισμοί
 • αερισμός σχολικών αιθουσών
 • μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων

Να σημειωθεί ότι σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας ορίζεται ότι θα πρέπει:

1. Οι αίθουσες να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους

2. Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.

3.Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά.

Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Εκτός των Δημοτικών και των νηπιαγωγείων, σήμερα θα ανοίξουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Η απόφαση ελήφθη μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων από την Ειδική Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Και εδώ θα ισχύουν τα μέτρα κατά της πανδημίας. Τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είναι τα εξής:

 • Χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
 • Υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
 • Διαχωρισμός των αύλειων δραστηριοτήτων κατά τμήματα.
 • Ειδική μέριμνα για τη σίτιση.

Τεστ από το ΕΟΔΥ στα σχολεία

Εκτός των νέων μέτρων για το άνοιγμα στα σχολεία, έχει γίνει γνωστό πως ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, σε συνδυασμό με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών. Οι αρμόδιες αρχές προχωρούν σε ελέγχους με στόχο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.