Το ξέρατε; Από που προέρχεται η λέξη «λαμόγιο»;

Ναι, αυτός ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Ίσως και να είναι η λέξη που λέμε συχνότερα από όλες στην καθημερινότητά μας. Μια λέξη που έχει θέση σε κάθε κουβέντα πολιτικού περιεχομένου, ή όταν μιλάμε για κάποια περίεργη περίπτωση όπου κάποιος εκμεταλλεύτηκε κάποιον άλλον.

Προφανώς και μιλάμε για τη λέξη «λαμόγιο».

Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται πολλά χρόνια τώρα, προκειμένου να περιγράψει τον αβανταδόρο, τον διεφθαρμένο πολιτικό ή όποιον φέρεται ύπουλα.

Από πού όμως προέρχεται αυτή η λέξη και ποιος ο λόγος που χρησιμοποιείται έτσι; Μόλις μάθεις τι σημαίνει πραγματικά, θα απορείς για τη σημερινή χρήση της.

Όπως είπαμε η λέξη περιγράφει τον διεφθαρμένο πολιτικό, τον απατεώνα και τον υπόγειο τύπο, που μετέρχεται ύπουλα, παράνομα ή ανήθικα μέσα για αποκτήσει χρήματα ή εξουσία.

Η λέξη «λαμόγιο» χρησιμοποιείται πολλά χρόνια στα ελληνικά και προέρχεται από την αργκό, αν και η ετυμολογία της παραπέμπει σε ισπανική ή ιταλική λέξη.

Το λαμόγιο πότε κέρδιζε, δείχνοντας έτσι ότι ο παπατζής είναι κορόιδο και προσελκύοντας αυτούς που ήθελαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και πότε έχανε, διαλέγοντας πάντα το λάθος φύλλο, ενώ ήταν πασιφανές ότι ο «παπάς» ήταν άλλος.

Η πιθανότερη ερμηνεία είναι ότι προέρχεται από το ιταλικό έναρθρο ουσιαστικό «la moglie» (πρφ.: λα μόγιε – μτφ.: η σύζυγος).

Όταν κάποιος Ιταλός χαρτοπαίκτης κέρδιζε και ήθελε να φύγει από το τραπέζι για να μη ξαναχάσει, φώναζε δήθεν φοβισμένος, «la moglie, la moglie», (λαμόγιε…), ότι δήθεν, τον έψαχνε η γυναίκα του, έπαιρνε βιαστικά τα χρήματα και έφευγε τρέχοντας (την έκανε λαμόγιο δεν τηρούσε, δηλαδή, τις υποσχέσεις του).

(ratpack – φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί