Το Βόρειο Αιγαίο εκπέμπει SOS και ΔΕΝ αφορά το μεταναστευτικό- Αποκαλυπτικό BINTEO

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν νοσοκομεία του Βορείου Αιγαίου, λόγω σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και αναλώσιμα.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι αλλά και οι δήμαρχοι των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, ακόμη και Λήμνου.

Η έλλειψη προσωπικού οδηγεί θύματα τροχαίων να περιμένουν αρκετή ώρα στο δρόμο την ώρα που η ζωή τους κρέμεται από μια κλωστή. Καρδιοπαθείς φτάνουν καθυστερημένα στο νοσοκομείο, ενώ στα 3 κεντρικά νησιά (Λέσβος-Χίος-Σάμος), όπου υπάρχουν πολλοί μετανάστες, μεταφέρονται με αγροτικά και ιδιωτικά αυτοκίνητα στις δομές υγείας.

Και στα τρία νησιά, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές με πρόσφατο παράδειγμα εκείνο του 19χρονου στη Σάμο τον Αύγουστο.

Ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο της Σάμου, λέει μιλώντας στο ethnos.gr: πως «στο παράρτημα του ΕΚΑΒ στο Βαθύ υπάρχουν μόλις εννέα διασώστες, ενώ για να βγάζαμε τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα την ημέρα, θα έπρεπε να είχαμε σίγουρα 22 άτομα. Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου οι διασώστες είναι μόλις τρεις και θα έπρεπε να είχαμε τουλάχιστον επτά. Πολλές βάρδιες το μήνα στο Καρλόβασι μένουν ακάλυπτες από την έλλειψη πληρωμάτων για τα ασθενοφόρα. Επίσης, το πλήρωμα του ΕΚΑΒ επιβαρύνεται με τα εξιτήρια τετραπληγικών ασθενών από τις μονάδες Υγείας, καθημερινές μεταφορές νεφροπαθών για αιμοκάθαρση και με μεταφορά ασθενών σε διαγνωστικά κέντρα, αφού τα νοσοκομεία δεν έχουν κάποια μηχανήματα. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουμε άδικα ζωές και ασθενείς να μεταφέρονται με ιδιωτικά οχήματα στις δομές Υγείας».

Ίδια και χειρότερη κατάσταση επικρατεί και στη Λέσβο:

«Λόγω των μεγάλων αποστάσεων για μία μεταφορά ασθενούς, ο οποίος μένει μακριά από την πόλη, υπό νορμάλ συνθήκες θα χρειαστούν περίπου 1,5 με δύο ώρες. Για τη Μόρια χρειαζόμαστε πενήντα λεπτά, ώστε να φτάσουμε, να βρούμε τον ασθενή και να τον μεταφέρουμε στο νοσοκομείο. Εκεί οδηγούμε και πολύ προσεκτικά, για να μην πατήσουμε κάποιο παιδάκι, τα οποία κινούνται ανεξέλεγκτα. Ο τομέας μας δέχεται 850 σήματα το μήνα, αριθμός τεράστιος για ένα νησί.

Το αποτέλεσμα είναι ακόμα και επείγοντα περιστατικά να περιμένουν για πολύ χρόνο. Παίζουμε με πολύ αυξημένες πιθανότητες να χάσουμε ανθρώπινες ζωές. Είναι χαρακτηριστικό ότι θύματα τροχαίων περιμένουν ακόμα και είκοσι λεπτά στο δρόμο. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και θα κερδίζαμε πολύ χρόνο, αν η Μόρια ήταν περισσότερο οργανωμένη υγειονομικά ή έστω αν το ιατρείο βρισκόταν έξω από τον καταυλισμό», λέει μιλώντας στο ethnos.gr, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, Ασημάκης Βερβέρης.

Tα πράγματα δεν είναι όμως καλύτερα σε Χιο και Λήμνο. Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα υποστελέχωσης σε διασωστές και στη Χίο των περίπου 55.000 μόνιμων κατοίκων και των περίπου 4.000 προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα καθημερινά να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Ο εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ Χίου Δημήτρης Γιοβανούδης κάνει λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες, αφού άψυχα κορμιά πολιτών, που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, κείτονται για πολύ ώρα στην άσφαλτο, ασθενείς σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, περιμένουν για ώρα στο σπίτι τους, ενώ πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο υποδοχής μεταφέρονται με ιδιωτικά αυτοκίνητα στο νοσοκομείο. Τις τέσσερις από τις εφτά μέρες της εβδομάδας ολόκληρο το νησί εξυπηρετείται μόνο με ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια. Τις υπόλοιπες τρεις ημέρες και μόνο κατά τις πρωινές ώρες ο αριθμός των ασθενοφόρων αυξάνεται σε δύο.

Όσον αφορά τη Λήμνο, τονίζεται πως βασικά τμήματα του νοσοκομείου (ουρολογικό, οφθαλμολογικό) κλείνουν, χημειοθεραπείες δεν διεξάγονται, ενώ η μοναδική παθολόγος του νοσοκομείου έφτασε να εκτελεί 32 μέρες συνεχόμενης εφημερίας τους καλοκαιρινούς μήνες. Με 7 μόλις τραυματιοφορείς (4 μόνιμους και 3 συμβασιούχους με προσωρινές συμβάσεις) το νοσοκομείο διαχειρίστηκε πάνω από 5.000 έκτακτα περιστατικά το 2018.

Το υπουργείο Υγείας λαμβάνει;

(φώτο: Eurokinissi)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...