Το μήνυμα της κόρης Έλληνα ναυτικού, «ομήρου» στο Τζιμπουτί

Η 5η Φεβρουαρίου θα έπρεπε να είναι ημέρα γιορτής για την οικογένεια καθώς o Γιώργος Μπουγιούκας γιορτάζει τα γενέθλιά του και συμπληρώνει τα 75 του χρόνια. Μόνο που τα γιορτάζει μόνος, κλινήρης λόγω των προβλημάτων υγείας και πολύ μακριά από τους δικούς του, σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» στο Τζιμπουτί της ανατολικής Αφρικής. Το πλοίο όπου […]

Η 5η Φεβρουαρίου θα έπρεπε να είναι ημέρα γιορτής για την οικογένεια καθώς o Γιώργος Μπουγιούκας γιορτάζει τα γενέθλιά του και συμπληρώνει τα 75 του χρόνια. Μόνο που τα γιορτάζει μόνος, κλινήρης λόγω των προβλημάτων υγείας και πολύ μακριά από τους δικούς του, σε καθεστώς ιδιότυπης «ομηρίας» στο Τζιμπουτί της ανατολικής Αφρικής. Το πλοίο όπου εργαζόταν έχει κατασχεθεί λόγω οφειλών του πλοιοκτήτη και δεν του επιτρέπουν να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Το μήνυμα της κόρης από την Κρήτη

Στην Κρήτη η κόρη του αγωνιά και το μήνυμά της για τη σημερινή μέρα ήταν γλυκόπικρο «Χρόνια πολλά μπαμπά, ημέρες ομηρίας 145!». Για τη Δέσποινα Μπουγιούκα η ακατανόητη περιπέτεια του πατέρα της και τεσσάρων ακόμα ναυτικών – εκ των οποίων ο ένας κατάγεται από την Κρήτη- συνεχίζεται χωρίς όμως κανείς να έχει καταλάβει που έσφαλλε ο πατέρας της και γιατί δεν του επιτρέπουν να επιστρέψει στην αγκαλιά της οικογένειάς του, αφού δεν ευθύνεται σε τίποτα…

Όπως αναφέρει η κόρη του Έλληνα ναυτικού: «ο πατέρας μου πλέον έχει βγει από νοσοκομείο και παραμένει σε ξενοδοχείο αλλά λόγω προβλημάτων στη μέση (έχει χειρουργηθεί) κάθε μέρα πηγαίνει με συνοδεία στο νοσοκομείο για ενέσεις και φαρμακευτική αγωγή. Του έχουν στερήσει το διαβατήριο για να μην μπορέσει να φύγει από τη χώρα. Παρά το γεγονός ότι οι γιατροί του στρατιωτικού νοσοκομείου του Τζιμπουτί του έχουν δώσει έγγραφο ότι πρέπει να επαναπατριστεί εξαιτίας και των σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων, οι αρχές δεν του επιτρέπουν να επιστρέψει με το επιχείρημα ότι αν αρρωστήσει ο δεύτερος μηχανικός του πλοίου ,δεν θα υπάρχει κάποιος να τον αντικαταστήσει. Μόνο που και ο κ. Φάλκος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας…».

Οι εκκλήσεις των οικογενειών των 4 ναυτικών να δοθεί ένα τέλος στην σοβαρή περιπέτειά τους πριν είναι αργά για την υγεία τους, έχουν πέσει στο «κενό». Μέχρι στιγμής μόνο ένα άτομο, ο υποπλοίαρχος, αφέθηκε ελεύθερος και οι υπόλοιποι είναι «καταδικασμένοι» να παραμείνουν «όμηροι» στη χώρα της Αφρικής.

«Δεν είναι ο πατέρας που ξέρω»

Όπως αναφέρει η κ. Μπουγιούκα «κρατούν έναν βαριά άρρωστο άνθρωπο και ανησυχώ εκτός από την υγεία του και για την ψυχολογική του κατάσταση που είναι πολύ επιβαρυμένη. Δεν είναι ο πατέρας που ξέρω… Η ασφαλιστική εταιρεία είχε αναφέρει ότι θα επαναπατριστούν οι ναυτικοί. Πριν δύο εβδομάδες μας είπαν ότι επιστρέφουν στην Αθήνα. Ταξίδεψα στην Αθήνα να τον δω και η υπόθεση μπλόκαρε πάλι. Αρχικά ζήτησαν γιατρό και νοσηλευτή για να τον παραλάβουν. Όταν τακτοποιήθηκε το θέμα , βρήκαν ως πρόσχημα τα έγγραφα. Μετά το πρόσχημα ήταν ο λιμενάρχης…και τελικά δεν έγινε τίποτα.».

Το θέμα έφτασε στη Βουλή

Οι οικογένειες των ναυτικών ζήτησαν να ασκηθούν πιέσεις από τα ελληνικά υπουργεία ενώ η μόνη που μπόρεσε να σταθεί μέχρι σήμερα δίπλα στους ανθρώπους ήταν η πρόξενος του Τζιμπουτί. Το θέμα οδηγήθηκε και στη Βουλή όπου ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανέφερε ότι ασκούνται πιέσεις και συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «ενημερώσαμε τις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών με το οποίο λειτουργούμε σε συντονισμό αλλά και τις αρμόδιες προξενικές αρχές ώστε να διαμορφώσουμε κοινό πλάνο των ενεργειών μας. Στόχος μας είναι η παλινόστηση των Ελλήνων ναυτικών και το βασικό μας επιχείρημα είναι οι διατάξεις των διεθνών κανόνων της σύμβασης ναυτικής εργασίας του 2006 που έχει κυρωθεί και από το Τζιμπουτί. Σύμφωνα με αυτό, κάθε μέλος οφείλει να διευκολύνει την παλινόστηση των ναυτικών ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης του πλοιοκτήτη ο οποίος είτε αρνείται ,είτε εμφανίζει απροθυμία για να αντικαταστήσει τους ναυτικούς».

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κυριακή Μάλαμα που έφερε το ερώτημα στη Βουλή κάνει λόγο για «κυβερνητική αδιαφορία παρά την ιδιότυπη ασυλία» και όπως αναφέρει μαζί με τις οικογένειες, θα συνεχίσει τον αγώνα για την επιστροφή των τεσσάρων εγκαταλελειμμένων ναυτικών, με όσα θεσμικά μέσα έχει στη διάθεση της, όπως υπογραμμίζει.

Η μεγάλη και οδυνηρή περιπέτειά τους ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2019 όταν δύο πλοία ακινητοποιήθηκαν ανοιχτά του Τζιμπουτί καθώς κατασχέθηκαν από τις αρχές για οφειλές του πλοιοκτήτη. Τα πλοία αφέθηκαν στη μοίρα τους, και οι ναυτικοί είχαν την ίδια μοίρα, καθώς άρχισαν να ζουν υπό επικίνδυνες συνθήκες πάνω στο πλοίο – «φάντασμα», με την ελπίδα κάθε μέρα αν απομακρύνεται και περισσότερο. Η οργή ξεχειλίζει καθώς ζουν πάνω από 4 μήνες στα πλοία με λιγοστά τρόφιμα, ελάχιστο νερό για να πλυθούν και υπό απαράδεκτες συνθήκες ενώ ήδη ο Έλληνας ναυτικός Γιώργος ναυτικός Γιώργος Μπουγιούκας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω προβλημάτων υγείας και παραμένει εκ τότε σε ξενοδοχείο.

Πηγή: www.neakriti.gr, ΦΩΤΟ eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί