• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το επικρατέστερο σενάριο για την πυρκαγιά στην Εύβοια- Τρεις εστίες έφεραν την καταστροφή (ΒΙΝΤΕΟ)

Το επικρατέστερο σενάριο για την πυρκαγιά στην Εύβοια- Τρεις εστίες έφεραν την καταστροφή (ΒΙΝΤΕΟ)

Καθώς η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, η οποία έφερε «ανυπολόγιστη» φυσική καταστροφή, έχει αρχίσει να οριοθετείται, οι αρχές ερευνούν τα αίτιά της.

Πλέον όλα δείχνουν πως ανθρώπινο χέρι έβαλε την πυρκαγιά, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες πολλών. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων, κλείνει προς το σενάριο του εμπρησμού του δάσους, αφού η καταστροφική πυρκαγιά, ξεκίνησε στις 03:00 τα χαράγματα την περασμένη Τρίτη, 1,5 χλμ, έξω από το χωριό Μακρυμάλλη.

Ήδη έχουν καταθέσει πάνω από 30 κάτοικοι. Από τις καταθέσεις αυτές φαίνεται πως προέκυψαν τρεις διαφορετικές εστίες. Το παραπάνω, επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

Στο μικροσκόπιο των αρχών βρίσκονται ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής, που θεωρούνται ύποπτοι για την πυρκαγιά. Μεταξύ αυτών, και ένας 33χρονος με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ο οποίος συνελήφθη στις 26 Αυγούστου 2018, προφυλακίστηκε και αν και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης, αποφυλακίστηκε στις αρχές του φετινού καλοκαιριού.

Τον συγκεκριμένο άνδρα, βαραίνουν κατηγορίες εμπρησμού, αφού όπως αποδείχθηκε, πέρυσι από τις 2 Ιουνίου μέχρι και τις 12 Αυγούστου είχε βάλει 9 πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών, του Σταυρού, του Κοντοδεσπότι και του Μακρυμάλλη για να…τιμωρήσει, όπως λέει, τους συγχωριανούς του που τον λοιδορούσαν. Προς ώρας όλοι οι ύποπτοι, παρουσιάζουν πιστευτό άλλοθι.

Το σενάριο του εμπρησμού είχε μεταδώσει πρώτο το τηλεοπτικό κανάλι Open. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του, όλα ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης όταν ένα, μπορεί και δυο άτομα κινήθηκαν με όχημα ανάμεσα στα χωριά Σταυρό και Μακρυμάλλη στην κεντρική Εύβοια.

Στις 3.15 σταμάτησε το αυτοκίνητο επί του επαρχιακού δρόμου, βγήκε κάποιος από το αμάξι και περπάτησε 50 μέτρα μέσα στο δάσος. Εκεί έβαλε την πρώτη πυρκαγιά. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, επέστρεψε στο αυτοκίνητο και συνέχισε για 100 μέτρα την διαδρομή του και σταμάτησε και πάλι. Περπάτησε και πάλι καμιά πενηνταριά μέτρα μέσα στο δάσος και έβαλε την δεύτερη εστία.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί το καταστροφικό του έργο και ακολουθώντας την ίδια τακτική άναψε την τρίτη και τελευταία εστία φωτιά 100 μέτρα πιο κάτω.

Από εκεί εξαφανίζεται ο εμπρηστής ή οι εμπρηστές με τις αρχές πλέον να τον ή τους αναζητούν. Από την έρευνα που έχουν κάνει στα σημεία όπου μπήκαν οι φωτιές από το χέρι του εμπρηστή δεν έχουν βρεθεί ευρήματα, δηλαδή γκαζάκια η μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό και θεωρούν πως αυτός που έβαλε την πυρκαγιά την έβαλε είτε με αναπτήρα, είτε με σπίρτα, είτε με κάποιο στουπί

Να σημειώσουμε κλείνοντας πως οι επίσημες αρχές δεν έχουν προβεί σε κάποια ανακοίνωση.

(φώτο: Eurokinissi)