Θριαμβολογίες από τον ξένο τύπο για τη χώρα μας: «Το καλοκαίρι σώθηκε!» – Χαμόγελα για τους Έλληνες που περιμένουν τις…διακοπές (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Έλληνας δεν γνωρίζει από πανδημίες και καραντίνες μπροστά στις..διακοπές του.

Με την Ελλάδα ως έναν από τους πιθανούς προορισμούς για τους Γερμανούς τουρίστες ξεκινά το εξασέλιδο αφιέρωμα της σημερινής Bild am Sonntag στις ευκαιρίες για διακοπές – τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. «Το καλοκαίρι σώθηκε!», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας, ενώ στο εσωτερικό, ο τίτλος επισημαίνει ότι:

«Η Ευρώπη περιμένει με λαχτάρα τους Γερμανούς τουρίστες».

«Η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κροατία» θέλουν να ξεκινήσουν οπωσδήποτε», αναφέρει η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα και τονίζει ότι «εάν ακούσουμε τον Έλληνα υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τότε το καλοκαίρι του 2020 δεν έχει ακόμη χαθεί».

Παραθέτει μάλιστα δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος ελπίζει, όπως λέει, στην στήριξη της χώρας από την οποία προέρχονται παραδοσιακά οι περισσότεροι τουρίστες στην Ελλάδα.

«Οι Γερμανοί είναι ο καλύτερος τουριστικός εταίρος μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης και η BILD αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται εντατικά σχέδιο το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Διθυραμβικά σχόλια και από άλλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ

Η Ελλάδα, υιοθετώντας κάποια από τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη, περιόρισε μέχρι τώρα με επιτυχία την πανδημία και διεκδικεί ήδη τουρίστες, αναφέρει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit», επισημαίνοντας ότι τα ξενοδοχεία θα είναι ανοιχτά από τον Ιούλιο και ότι υπάρχουν σκέψεις και για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Η βρετανική The Sun, η ταμπλόιντ με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, αναφέρει πως στις φετινές “διακοπές της καραντίνας”, τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα θα ορίζουν από πριν ποια ξαπλώστρα και ποιο τραπέζι θα χρησιμοποιεί η κάθε οικογένεια φιλοξενουμένων τους. Η είδηση αυτή μάλλον δεν θα αρέσει καθόλου στους Βρετανούς τουρίστες, σχολιάζει η εφημερίδα, καθώς είναι γνωστό ότι τρέχουν πολύ νωρίς το πρωί για να καταλάβουν την καλύτερη ξαπλώστρα.

Επίσης συζητείται το ενδεχόμενο το προσωπικό του ξενοδοχείου να αφήνει καθαρές πετσέτες και σεντόνια έξω από το δωμάτιο, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να πρέπει οι ίδιοι να φτιάχνουν τα δωμάτιά τους. Τα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν στο 50% της χωρητικότητας τους, με κλιμακωτό ωράριο για το πρωινό, το γεύμα και το δείπνο. Επίσης θεωρείται πιθανή η κατάργηση του μπουφέ.

Η επίσης βρετανική The Telegraph αναφέρει σε δημοσίευμά της πως οι αρχές σε μερικούς δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως της Ελλάδας, της Σαρδηνίας και των Βαλεαρίδων Νήσων, συζητούν ανοιχτά για ένα «διαβατήριο ανοσίας» βασισμένο στο τεστ αντισωμάτων, που θα επιτρέψει την ασφαλή είσοδο τουριστών.

«Ο μόνος τρόπος για να γίνουν ταξίδια στην Ευρώπη, θα είναι αν το διαβατήριο συνδεθεί με τα υγειονομικά δεδομένα της εφαρμογής ιχνηλάτησης, που σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία», σημειώνει η εφημερίδα.

Το πρακτορείο Bloomberg προβάλλει τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ότι τα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας είναι έτοιμα να μεταφέρουν επισκέπτες στα νησιά. Μόλις επιτραπεί στους τουρίστες να έρθουν, «έχουμε έτοιμο ένα πρωτόκολλο για τα φέρι-μπόουτ στην Ελλάδα για την προστασία των επιβατών και του πληρώματος και την ασφαλή μεταφορά τους», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η βελγική Le Soir αναφέρει σε δημοσίευμά της πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και πάλι τον τουρισμό την 1η Ιουλίου και επικαλείται σχετική δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Η Le Figaro επικαλείται τον Φρεντερίκ Σενό, διάσημο παρουσιαστή ταξιδιωτικής εκπομπής στη γαλλική τηλεόραση, ο οποίος άνοιξε πριν από τέσσερα χρόνια ένα εστιατόριο στην Παροικιά της Πάρου. «Πολλοί φίλοι μου, γνωστοί μου, που πηγαίνουν κάθε καλοκαίρι στην Ισπανία ή στην Ιταλία, με ρωτούν για την Ελλάδα», λέει ο Σενό στη γαλλική εφημερίδα. «Είδαν όλοι τους με πόση σοβαρότητα οι Έλληνες αντιμετώπισαν την υγειονομική κρίση και αισθάνονται πως θα είναι ασφαλείς αν προγραμματίσουν να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα», προσθέτει.

«Οι επιχειρήσεις στη Σαντορίνη, το πιο δημοφιλές ελληνικό νησί για διακοπές, υιοθετούν όλα τα μέτρα υγιεινής, αγωνιώντας για την έναρξη της σεζόν», μεταδίδει το Reuters. «Θα είμαστε έτοιμοι σε δέκα ημέρες, αυτό είναι το μόνο σίγουρο», λέει στο βρετανικό πρακτορείο ο Παναγιώτης Λούτος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Σαντορίνη. Το πρακτορείο σημειώνει πως στα παραθαλάσσια μπαρ του νησιού, πλέξιγκλας χωρίζει πλέον τις ξαπλώστες στην παραλία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) αναφέρεται εκτενώς στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την «επαναλειτουργία» του τουριστικού τομέα επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει πληγεί λιγότερο από την πανδημία σε σχέση με τους Ευρωπαίους γείτονές της και πως επέβαλε νωρίτερα απ’ αυτούς τα μέτρα περιορισμού.

Η δημοσκόπηση που «μαρτυρά πολλά»

Σχεδόν οι μισοί Έλληνες σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι, οι περισσότεροι εκ των οποίων τον Αύγουστο, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η έρευνα είχε σκοπό να καταγράψει τις προθέσεις και τις προτιμήσεις των Ελλήνων σε ότι αφορά τις καλοκαιρινές τους διακοπές για φέτος και να αποτυπώσει τις τάσεις στον εσωτερικό τουρισμό για το καλοκαίρι που έρχεται.

Διεξήχθη διαδικτυακά το χρονικό διάστημα 23-25 Απριλίου 2020 με την επιστημονική ευθύνη της Διευθύντριας του MARLAB, καθηγήτριας, Ροδούλας Τσιότσου και τους ερευνητικούς συνεργάτες-μέλη, Νικολέττα Σιαμάγκα, επίκουρη καθηγήτρια του ΑΠΘ, και Αχιλλέα Μπούκη, λέκτορα του πανεπιστημίου του Sussex.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα «καθώς η σταδιακή άρση των περιορισμών μετακίνησης (τουλάχιστον στο εσωτερικό της χώρας) έχει μόλις δρομολογηθεί, ένα σημαντικό ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσο οι Έλληνες θα κάνουν διακοπές φέτος και υπό ποιες συνθήκες αυτές θα πραγματοποιηθούν αλλά και πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική τους συμπεριφορά λόγω COVID-19».

Όπως προκύπτει από την εν λόγω έρευνα, σχεδόν οι μισοί Έλληνες (47%) σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι και συγκεκριμένα το μήνα Αύγουστο (65%).

Η Ελλάδα είναι ο κύριος τόπος διακοπών για τους Έλληνες φέτος (90%) ενώ τα ξενοδοχεία θα είναι η κύρια διαμονή τους (46%).

Οι μισοί Έλληνες (50%) θεωρούν ότι θα ξοδέψουν τα ίδια ποσά για τις καλοκαιρινές διακοπές τους όπως και πέρυσι.

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί