Θεσσαλονίκη – Πάνω από 550.000 κιλά βασιλόπιτας ετοιμάζουν αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες ενόψει της Πρωτοχρονιάς

Περισσότερα από 550.000 κιλά βασιλόπιτας ξεκίνησαν ήδη να ετοιμάζουν οι αρτοποιοί και οι ζαχαροπλάστες του νομού Θεσσαλονίκης ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

Όπως ανέφεραν, μάλιστα, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια και ο επικεφαλής της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος, μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), οι τιμές στα εορταστικά γλυκίσματα παραμένουν και φέτος αμετάβλητες, σε επίπεδα προ εξαετίας, με την επάρκεια να θεωρείται δεδομένη.

Επισήμαναν, δε, πως στα θετικά της αγοράς φέτος προσμετράται το γεγονός ότι οι καταναλωτές επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους από τα καταστήματα της γειτονιάς τους.

Πάνω από 400.000 κιλά από τους αρτοποιούς

Τα 720 αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης έχουν αρχίσει ήδη να ετοιμάζουν περισσότερα από 400.000 κιλά βασιλόπιτας, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 11-14 ευρώ/κιλό. Μια τιμή που, σύμφωνα με την κ. Κουκουμέρια, παραμένει σε σταθερά επίπεδα την τελευταία εξαετία, παρά την αύξηση στις πρώτες ύλες και τα κόστη στην ενέργεια, τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές που «συνεχίζουν να τρέχουν με αμείωτο ρυθμό», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε ό,τι αφορά τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας» σημείωσε ότι η τιμή τους κυμαίνεται σε 10-13 ευρώ/κιλό και 11-14 ευρώ/κιλό αντίστοιχα.

Εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της για το γεγονός ότι τα αρτοποιεία δεν διέκοψαν τη λειτουργία τους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, παρά τη μείωση τζίρου που σημειώνουν, η κ. Κουκουμέρια σημείωσε: «τα Χριστούγεννα δουλέψαμε καλά τις ημερομηνίες από 22 έως και 24 Δεκεμβρίου σε αντίθεση με την παράδοση που θέλει οι καλές ημέρες να είναι οι αμέσως επόμενες, δηλαδή 25-26/12. Οι καταναλωτές έκαναν αγορές, λιγότερες σε όγκο ωστόσο, γεγονός που μας κόστισε σε απώλεια τζίρου 10% με 15%. Αντίστοιχη εκτιμώ ότι θα είναι και η εικόνα της Πρωτοχρονιάς».

Μεταξύ άλλων, η κ. Κουκουμέρια, προέτρεψε εκ νέου τους καταναλωτές να μην κάνουν «εκπτώσεις» στην ποιότητα των προϊόντων που βάζουν στο οικογενειακό τραπέζι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «στους φούρνους του νομού, ο κουραμπιές έχει γεύση κουραμπιέ και το μελομακάρονο …μελομακάρονου, ενώ οι βασιλόπιτες που φτιάχνουμε κρύβουν μέσα τους πέραν του τυχερού φλουριού, αγάπη και μεράκι».

…και 150.000 κιλά από τους ζαχαροπλάστες

Λιγότερες κατά 50.000 κιλά -ήτοι 150.000 κιλά από 200.000 κιλά που ήταν πέρυσι- θα είναι οι βασιλόπιτες που ετοιμάζουν οι ζαχαροπλάστες της Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρο της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών, Μάριο Παπαδόπουλο να σημειώνει πως «κίνηση υπάρχει, αλλά η σακούλα είναι μικρότερη και ελαφρύτερη».

Αναφερόμενος στις τιμές στα ζαχαροπλαστεία του νομού Θεσσαλονίκης, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι τα μελομακάρονα πωλούνται προς 10-14 ευρώ/κιλό, οι κουραμπιέδες προς 10-14 ευρώ/κιλό και η βασιλόπιτα (απλή) προς 10-14 ευρώ/κιλό. «Οι τιμές είναι σταθερές τα τελευταία χρόνια και οι ζαχαροπλάστες πραγματικά φροντίζουν γι’ αυτό προκειμένου να “γλυκάνουν” το εορταστικό τραπέζι με φρέσκο και ποιοτικό προϊόν», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, φέτος κατά τις ημερομηνίες 25-26/12 καταγράφηκε μείωση τζίρου κατά 30% στα ζαχαροπλαστεία του νομού και διατύπωσε την εκτίμηση ότι, συνολικά, τις φετινές εορτές θα καταγραφεί πτώση 20%, έναντι του 2019.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Συντεχνίας ανέρχονται σε 170, ενώ στον νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν περί τα 400 ζαχαροπλαστεία.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί