• Αρχική
  • Άρθρα
  • Θεσσαλονίκη : Η αναδόμηση της εικόνας της επιστήμης και η συνάντησή της με την κοινωνία, θέματα διεθνούς συνεδρίου στο ΑΠΘ, με 150 συμμετέχοντες από 25 χώρες

Θεσσαλονίκη : Η αναδόμηση της εικόνας της επιστήμης και η συνάντησή της με την κοινωνία, θέματα διεθνούς συνεδρίου στο ΑΠΘ, με 150 συμμετέχοντες από 25 χώρες

Την εκ νέου παρουσίαση της επιστήμης στον πολύ κόσμο, την ανάδειξη του ρόλου της ως κοινωνικής δραστηριότητας με κοινωνικές επιπτώσεις και τη γεφύρωση του χάσματος που τη χωρίζει με την κοινωνία, εξετάζουν, 150 καθηγητές και ερευνητές διαφορετικών επιστημονικών κλάδων, από 25 χώρες στη Θεσσαλονίκη, σε διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται από σήμερα έως τις 19 Ιουλίου, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το 15ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, με θέμα “Ξανασυστήνοντας την επιστήμη: Αναδομώντας την εικόνα της επιστήμης στην εκπαίδευση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο ιστορικό και φιλοσοφικό της υπόβαθρο”, διοργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομάδα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών (International History, Philosophy, and Science Teaching Group –IHPST).

Το Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδασκαλίας Φυσικών Επιστημών, διοργανώνεται εδώ και 30 χρόνια, κάθε διετία. Δύο φορές διεξάγεται στη Βόρεια Αμερική και μία στην Ευρώπη, δηλαδή στην Ευρώπη επιστρέφει κάθε έξι χρόνια. “Στη Θεσσαλονίκη το φιλοξενούμε ξανά, για δεύτερη φορά,” δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Φανή Σέρογλου από την οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου.

“Το θέμα του συνεδρίου είναι το πως να ξανασυστήσουμε την επιστήμη στον πολύ κόσμο, ο οποίος δυστυχώς για χρόνια, είτε από τα ΜΜΕ, είτε από το σχολείο θεωρεί ότι η επιστήμη είναι κάτι μουντό, σκληρό, δύσκολο, καθόλου ευχάριστο, πολύ ελιτίστικο, για λίγους, έξυπνους, ικανούς στα μαθηματικά, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι. Μελετώντας την επιστήμη μέσα από την Ιστορία και τη Φιλοσοφία βλέπουμε ότι πάρα πολλοί επιστήμονες δεν ήταν καλοί στα μαθηματικά, είχαν προβλήματα μαθησιακά, π.χ. ο Αϊνστάιν είχε δυσλεξία. Όλοι έχουν χώρο στην επιστήμη, άνδρες, γυναίκες, Βορειοευρωπαίοι, Αφρικανοί, Ασιάτες, αρκεί να την αγαπούν και να έχουν όρεξη να δουλέψουν” υπογράμμισε η κ. Σέρογλου.

Ιστορικοί της Επιστήμης, Φιλόσοφοι της Επιστήμης, Κοινωνιολόγοι της Επιστήμης, Ερευνητές της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικοί έχουν δημιουργήσει, όπως εξήγησε, έναν διεπιστημονικό χώρο μέσα από τον οποίο προσπαθούν να δώσουν προτάσεις για μία διαφορετική διδασκαλία, ευχάριστη και χρήσιμη για τον πολίτη σήμερα και ανοιχτή για όλους. Πρόκειται για τη Διεθνή Ομάδα Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών (International History, Philosophy, and Science Teaching Group –IHPST), η οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για κοινωνικές παραμέτρους, το πώς η επιστήμη του σήμερα μπορεί να αφορά την κοινωνία του σήμερα.

“Σαν επιστημονική ομάδα πιστεύουμε ότι η Ιστορία και η Φιλοσοφία μπορούν να μας βοηθήσουν να φτιάξουμε εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας της επιστήμης, χρησιμοποιώντας κείμενα λογοτεχνικά για παιδιά εμπνευσμένα από την Ιστορία της επιστήμης, είτε ηλεκτρονικά βιβλία, είτε κανάλια στο Youtube ιστορικά πειράματα που αναπαράγονται και άλλες προτάσεις.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συζητάμε και προτείνουμε την παρουσίαση της επιστήμης στον κόσμο με έναν τρόπο που να τον αφορά. Γιατί το κάνουμε; Έρευνες δείχνουν ότι ολοένα και λιγότερο τα παιδιά, όχι μόνο στη δική μας χώρα, αλλά περισσότερο στις άλλες, στη Βόρεια Ευρώπη, Αυστραλία, Αμερική δεν ασχολούνται καθόλου με τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών, τις εγκαταλείπουν και στη ζωή τους δεν ακολουθούν τέτοια επαγγέλματα” επισήμανε η κ. Σέρογλου.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διοργανώνεται summer school για υποψήφιους διδάκτορες, για τους νέους ερευνητές σε αυτό τον χώρο με καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές με εμπειρία να τους δίνουν συμβουλές για να προχωρήσουν την έρευνά τους.

Επίσης διοργανώνονται δύο εργαστήρια: ένα με θέμα την επανακατασκευή ιστορικών πειραμάτων και πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη διδασκαλία από τον καθηγητή Peter Heering, (Europa-Universität Flensburg) και ένα από την ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Φανής Σέρογλου, με θέμα τη δημιουργία ταινιών slow motion animation μέσα στην τάξη μαζί με τα παιδιά, για τις φυσικές επιστήμες, οι οποίες μπορούν να αναρτηθούν σε κανάλι στο You Tube, ώστε να επικοινωνείται στους μαθητές με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο η επιστήμη.

Κ.Γιαννίκη

(φώτο: Eurokinissi)