• Αρχική
  • Άρθρα
  • Τελικά ποιος κάνει κουμάντο; Αναρχικοί διώχνουν τους τουρίστες και απειλούν: «Οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν» (ΦΩΤΟ)

Τελικά ποιος κάνει κουμάντο; Αναρχικοί διώχνουν τους τουρίστες και απειλούν: «Οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν» (ΦΩΤΟ)

Ενάντια σε κάθε μορφή δημιουργίας και εξέλιξης, οι γνωστοί-άγνωστοι των Εξαρχείων και πάλι στο προσκήνιο.

Μπορεί ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ να έφυγε από την εξουσία, ωστόσο οι αναρχομπαχαλάκηδες δεν φαίνεται να έχασαν το θράσος τους. Αυτή τη φορά, στρέφονται κατά του πασίγνωστου Airbnb, καθώς όπως λένε…αλλοιώνει την περιοχή των Εξαρχείων.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του BBC, οι ακροαριστεροί, προχωρούν σε «προειδοποιήσεις» σε σπίτια που ενοικιάζονται στην περιοχή των Εξαρχείων μέσω της δημοφιλους πλατφόρμας. Έχουν αναφερθεί βανδαλισμοί όπως γκράφιτι στις πόρτες και καρφιά στις κλειδαριές.

Στο Facebook, έχουν δημιουργήσει μάλιστα μια σελίδα με τίτλο «Exarcheia Tourism», όπου αναφέρουν:

«Τουρίστες του Instagram, οι αστυνομικοί δεν θα σας σώσουν. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ και δεν είστε ασφαλείς εδώ. Ιδιοκτήτη, η δική σου πόρτα είναι η επόμενη».

Το BBC αναφέρει πως «ανάλογες διαμαρτυρίες έχουν γίνει και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Νέα Υόρκη, η Λισαβόνα και η Βαρκελώνη. Αλλά στα Εξάρχεια είναι ιδιαίτερα πιο ισχυρή η κόντρα ανάμεσα στους ιδιοκτήτες που θέλουν να βγάλουν τα προς το ζην μέσω της πλατφόρμας και της επιθυμίας κάποιων κατοίκων να διατηρήσουν τη γειτονιά τους».

Τι εννοούν να την…διατηρήσουν όμως; Να την κρατήσουν υποβαθμισμένη σαν γκέτο ακροαριστερών, μεταναστών και εγκληματιών. Είναι ξεκάθαρο πως αυτοί οι άνθρωποι είναι εναντίον οποιασδήποτε βελτίωσης, ακόμα και της ίδιας τους της περιοχής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι «μπράβοι» του Εξαρχιστάν, καλούν τους τουρίστες να φύγουν από τα Εξάρχεια. «Θέλω να κερδίσω την προσοχή τους προτού έρθουν εδώ. Το (καλό) θα ήταν τουρίστες να αφήνουν κακές αξιολογήσεις στις σελίδες των ιδιοκτητών, αποθαρρύνοντας άλλους να κάνουν κράτηση», δηλώσει στο BBC ένας εκ των δημιουργών της σελίδας «Exarcheia Tourism».

Στην ερώτηση αν η σελίδα τους υποκινεί τη βία, ο ίδιος απαντά: «Οι εξώσεις την υποκινούν. Ο θυμός θα υπήρχε και χωρίς τη σελίδα. Τα νοίκια διπλασιάζονται, είναι φυσικό να μπαίνουν στο στόχαστρο οι άνθρωποι που θεωρείται ότι καταστρέφουν τη γειτονιά. Δεν είμαστε κατά του τουρισμού, είμαστε ενάντια στο οικονομικό μοντέλο τουρισμού που διαλύει τις πόλεις».

Όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της περιοχής ο γρήγορος πολλαπλασιασμός των διαμερισμάτων που ενοικιάζονται μέσω Airbnb έχουν προκαλέσει την άνοδο των ενοικίων και έχουν ως αποτέλεσμα εξώσεις στους πιο φτωχούς.

Η Αθηνά Αραμπατζή, μέλος του συλλόγου κατοίκων Εξαρχείων δίνει της δικής εξήγηση: «Το πραγματικό πρόβλημα είναι η τουριστικοποίηση της περιοχής, κομμάτι της οποίας είναι το Airbnb». «Ολοι αναγνωρίζουμε ότι στην αρχή το Airbnb ήταν μια λύση επιβίωσης στην κρίση για πολλούς. Αλλά τώρα η λύση έχει μετατραπεί σε απειλή, με αποτέλεσμα πολλοί να ωθούνται να φύγουν από τη γειτονιά. Έχουμε δει ολόκληρα κτίρια να αγοράζονται από επενδυτές», συμπλήρωσε.

Το BBC τέλος, προσθέτει ότι τα Εξάρχεια έχουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό Airnbn στην Αθήνα και ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί έως και 30% από το 2016.

Βλέπουμε πως όταν ολόκληρα κτίρια δεσμεύονται για τη στέγαση μεταναστών δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα από τους εν λόγω κατοίκους. Αντίθετα με το Airbnb υπάρχει και κάποιοι με το «έτσι θέλω» βανδαλίζουν και τρομοκρατούν τουρίστες και ιδιοκτήτες.

Τελικά ποιος κάνει κουμάντο στη χώρα; Τα σχόλια δικά σας.

(φώτο: Eurokinissi)