Σπάει το «ταμπού» 10ετιών; Έλληνες εργάτες γης στα χωράφια μετά από 30 χρόνια! (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπάρχουν και αυτοί που έχουν φιλότιμο και πραγματική θέληση για δουλειά.

Σπάζοντας λοιπόν ένα «ταμπού» που κράταγε τις τελευταίες δεκαετίες, οι πρώτες δεκάδες Έλληνες αρχίζουν και συρρέουν στα χωράφια της Βόρειας Ελλάδας για να δουλέψουν.

Ιδιαίτερα στα χωράφια της Ημαθίας οι εικόνες είναι μάλλον πρωτόγνωρες, με αρκετούς Έλληνες εργάτες, κάθε ηλικίας, να πηγαίνουν να δουλέψουν για το μάζεμα σοδιών όπως είναι το ροδάκινο.

Θυμίζουμε πως πολλές χιλιάδες εργατικών χεριών (ως επί το πλείστον από την Αλβανία) εγκλωβίστηκαν εκτός Ελλάδας λόγω της πανδημίας και ως εκ τούτου η ανάγκη των παραγωγών για συγκομιδή της φετινής σοδειάς έγινε πιο επιτακτική από ποτέ.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον το 90% των εργατών στα χωράφια σε Ημαθία και Πέλλα ήταν αλλοδαποί.

Τις τελευταίες μέρες αυτό το ποσοστό αντιστρέφεται σημαντικά.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων-Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστος Γιαννακάκης, επιβεβαιώνει πως οι Έλληνες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των παραγωγών για εγχώρια εργατικά χέρια και μάλιστα με μεροκάματο που αγγίζει τα 25 ευρώ τη μέρα.

Οι Έλληνες επέστρεψαν στα χωράφια μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, ωστόσο οι ανησυχίες των παραγωγών είναι δικαιολογημένες.

Φοβούνται πως παρά τα κίνητρα που θα δώσει στο εξής η κυβέρνηση στους Έλληνες ανέργους, αποτελούν μία προσωρινή λύση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

(φωτο:pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί