• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΣΟΚ: Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, ΑΥΤΟ πρέπει να αλλάξει- (ΒΙΝΤΕΟ)

ΣΟΚ: Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, ΑΥΤΟ πρέπει να αλλάξει- (ΒΙΝΤΕΟ)

Δυστυχώς η διαφθορά υπάρχει παντού γύρω μας.

Τη συναντάμε στους γιατρούς, στους δικαστές, στους δικηγόρους, εν γένει σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί και η αστυνομία, στην οποία δυστυχώς η διαφθορά στους κόλπους της εμφανίζεται σταθερή σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Η ετήσια έκθεση της Διεύθυνσης Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για το 2018, δείχνει πως κατά κύριο λόγο, διεφθαρμένοι αστυνομινοί διέπραξαν αδικήματα σε υποθέσεις σχετικές με τη μετανάστευση προς τη χώρα μας, αλλά και την παράνομη μετακίνηση μεταναστών προς την Κενρική Ευρώπη.

Ή έκθεση μάλιστα, αναφέρει 508 καταγγελίες που αφορούν αστυνομικούς, από τις οποίες οι 292 μετατράπηκαν σε δικογραφίες. Όπως αναφέρεται μάλιστα, 33 αστυνομικοί συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018 οι «Αδιάφθοροι» δέχθηκαν και επεξεργάστηκαν 1.122 καταγγελίες και πληροφορίες για υποθέσεις διαφθοράς, όσες περίπου και το 2017.

Το 60% των καταγγελιών αφορούσε σε αστυνομικούς, το 20% σε δημοσίους υπαλλήλους, το 10% σε ιδιώτες, ενώ το υπόλοιπο 10% αφορούσε σε καταγγελίες για εγκλήματα στα οποία συμμετείχαν ταυτόχρονα και αστυνομικοί και δημόσιοι υπάλληλοι.

Τον Οκτώβριο του 2018, ενδεικτικά, η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, στο οποίο συμμετείχε αρχιφύλακας που υπηρετούσε στην Αττική.

Τον Μάιο του 2018 οι «Αδιάφθοροι» σε συνεργασία με την Ασφάλεια Μυτιλήνης συνέλαβε έναν αρχιφύλακα και δύο υπηκόους Καμερούν, με την κατηγορία ότι εφοδίαζαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγραφα αλλοδαπούς που έφταναν στο νησί.

Το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου 35χρονος αστυφύλακας, που υπηρετούσε στην Ασφάλεια Αττικής προφυλακίστηκε για ληστεία εις βάρος Πακιστανών, μέσα στο σπίτι τους στη Νίκαια.

Ενα από τα θύματα είχε περιγράψει ως εξής την έφοδο του επίορκου αστυνομικού και των συνεργών του στο διαμέρισμά τους: «Όπως κοιμόμασταν, ξαφνικά ξύπνησα και είδα τέσσερα άτομα με μαύρα ρούχα, μάσκες και γάντια. Μας είπαν να μη φωνάζουμε γιατί είναι “Αστυνομία”. Μόλις πήγα να μιλήσω, ένας απ’ αυτούς με χτύπησε τρεις φορές στο πρόσωπο και στο σώμα. Έπειτα, έδεσαν σε όλους τα χέρια, κάποιους πισθάγκωνα και άρχισαν να ψάχνουν το σπίτι. Όποιος έκανε κάποια κίνηση που δεν τους άρεσε, τον χτυπούσαν».

Σύμφωνα με την έκθεση, τα βασικότερα αδικήματα για τα οποία συνελήφθησαν αστυνομικοί είναι:

68 για παράβαση καθήκοντος.
20 για εξύβριση.
16 για κατάχρηση εξουσίας.
15 για σύσταση και συμμορία.
13 για βασανιστήρια.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις καταγγελίες για προσλήψεις ατόμων με αναρχικοαριστερή ιδεολογία στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ και ιδίως στα ΜΑΤ, επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αν θέλουμε να πάμε μπροστά, ή έστω να πάμε καλύτερα σε σχέση με το σήμερα, πρέπει οι υπεύθυνοι να πολεμήσουν τη διαφθορά ειδικά μέσα στην αστυνομία η οποία διαδραματίζει έναν από τους πιο σοβαρούς ρόλους, όντας υπεύθυνη για την ασφάλεια στη χώρα μας.

(φώτο: Pexels)