• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε ανακοπή αποδίδεται ο θάνατος του Μανώλη Αποστόλου της Ατλάντικ

Σε ανακοπή αποδίδεται ο θάνατος του Μανώλη Αποστόλου της Ατλάντικ

Η καρδιά του Μανώλη Αποστόλου «λύγισε» και ξαφνικά σταμάτησε να χτυπάει, σε ηλικία μόλις 55 ετών, λόγω του βάρους των οικονομικών προβλημάτων και της πτώχευσης της Ατλάντικ το 2011.

Γιος του ιδρυτή της Ατλάντικ Παναγιώτη, ο Μανώλης Αποστόλου συνέδεσε το όνομα του με την σημαντική άνοδο της αλυσίδας αλλά και με την τελική κατάρρευση της.

Η Ατλάντικ ιδρύθηκε το 1980 από τον Παναγιώτη Αποστόλου και μέχρι το 1985, αποτελούσε μια μικρή αλυσίδα με μόλις 5 καταστήματα. Στην συνέχεια, όμως, τα παιδιά του ιδρυτή της, Μανόλης, Περικλής και Ελπίδα Αποστόλου, την οδήγησαν σε μια νέα πορεία μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών. Η Ατλάντικ αύξησε σημαντικά το μέγεθος της, δημιούργησε δίκτυο 182 καταστημάτων και έφτασε να συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 5 μεγαλύτερων αλυσίδων της ελληνικής αγοράς οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων. Αναλυτικότερα, μέσα στην δεκαετία του 1990 εξαγόρασε τα καταστήματα Νικολαΐδης στη Φιλαδέλφεια, την Κυψέλη ΑΕΒΕ στη Βόρεια Πελοπόννησο με 11 καταστήματα, τη Χριστόπουλος ΑΕΒΕ με 13 καταστήματα, καθώς και τη Φάρμα Τετράς ΑΕΒΕ με 25 καταστήματα.

Το 2001 η εταιρεία εισήχθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενώ επίσης προχώρησε σε εξαγορά μέσω ανταλλαγής μετοχών της «Γαληνός Λαουτάρης» που ήταν κυρίαρχος στην Εύβοια καθώς και με την Άριστα έναν πανελλαδικό συνεταιρισμό μικρών σούπερ μάρκετ.

Κάπως έτσι προς τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας η Ατλάντικ είχε γίνει Νο5 στην αγορά των σούπερ μάρκετ αλλά και 15ος μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα με 4.000 εργαζομένους.

Ωστόσο η εξαγορά της «Γαληνός Λαουτάρης» αποδείχθηκε πως ήταν και η αρχή του τέλους για την Ατλάντικ καθώς ακολούθησαν σημαντικές διαφωνίες και δικαστικές διαμάχες μεταξύ των βασικών μετόχων. Η πλευρά Λαουτάρη κατηγορούσε για ελλειπή ενημέρωση και κακοδιαχείριση την οικογένεια Αποστόλου, κάτι που όπως έδειξαν οι εξελίξεις, δεν ήταν μακριά από την αλήθεια. Από το 2008 η οικογένεια Λαουτάρη δεν συμμετείχε στη διοίκηση, κλιμακώνοντας τις κατηγορίες για κακοδιαχείριση και επικίνδυνες ακροβασίες.

Η τελική κατάρρευση της αλυσίδας ήρθε το 2011 με την υπαγωγή της Ατλάντικ στο άρθρο 99 και στην συνέχεια την πτώχευση της με βασικό λόγο τις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις.

Όταν έκλεισε άφησε άνεργους περί τους 3.000 εργαζόμενους χωρίς καμιά αποζημίωση, εκατοντάδες προμηθευτές απλήρωτους, ενώ οι συνολικές οφειλές ξεπερνούσαν τα 200 εκατ. ευρώ.