• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρώτη φορά Αριστερά: Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Πρώτη φορά Αριστερά: Απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας»

Με μία σειρά εκδηλώσεων αποφάσισαν να τιμήσουν τη σημερινή «Ημέρα της Γυναίκας» οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τρίωρη στάση εργασίας στον δημόσιο τομέα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.


Με απεργιακή κινητοποίηση υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων των γυναικών αποφάσισε να τιμήσει την «Ημέρα της Γυναίκας» η ΑΔΕΔΥ.

Η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση έχει προκηρύξει για σήμερα, Παρασκευή, τρίωρη στάση εργασίας από τη 1:00 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος στη 1:30.

Στόχος είναι να γίνει ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να καταστεί «ορατή η συμβολή των γυναικών στην παραγωγή και την αναπαραγωγή και για να διεκδικηθούν λύσεις στα αιτήματα τους».

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των εορτασμών για την «Ημέρα της Γυναίκας», έχει προγραμματιστεί μία σειρά σχετικών εκδηλώσεων.

Από την πλευρά του, το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει τα εξής:

«Την καλούν να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση όλων όσων έχουν αρπάξει από τους εργαζόμενους τα προηγούμενα χρόνια και από τον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και να «κυνηγά» τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την «ποσόστωση» της συμμετοχής των γυναικών σε οργανισμούς και επιτελεία που στηρίζουν και προωθούν τη σκληρή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, τη μήτρα που γεννά τα οξυμμένα προβλήματα των εργαζόμενων, ανδρών και γυναικών, την ανισοτιμία.

»Την καλούν — και μάλιστα στο όνομα της προόδου — να αποδεχτεί τα ψίχουλα που εκάστοτε πετάει η καπιταλιστική οικονομία στους εργαζόμενους καθώς και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, που μακελεύουν τους λαούς.

»Σε όλα αυτά τα καλέσματα του συμβιβασμού και της υποταγής, μόνο μια μπορεί να είναι η απάντηση των εργαζόμενων, ανδρών και γυναικών: Η οργάνωση και ενίσχυση της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους, για διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, της προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού στους εργασιακούς χώρους, των κοινωνικών παροχών, για ΣΣΕ που απαντούν σε αυτές τις ανάγκες.

»Για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και λιγότερες ώρες δουλειάς, για αυξήσεις σε μισθούς — συντάξεις, για μείωση των ορίων συνταξιοδότησης. Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ασφαλή και φθηνή κατοικία, με σύγχρονες υποδομές, μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας».

Την ίδια ώρα, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ) του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, επισημαίνει τα εξής:

«Οι συνθήκες ζωής είναι πολύ χειρότερες για τις γυναίκες με πολλαπλές διακρίσεις, όπως οι γυναίκες πρόσφυγες που είναι εκτεθειμένες στη σεξουαλική κακοποίηση στους καταυλισμούς των προσφύγων, οι γυναίκες σε μονογονεϊκές οικογένειες ή οι γυναίκες Ρομά».

(φώτο: Eurokinissi)